L’escriptor i filòsof Pep Subirós s’ha mort

  • Va guanya el Premi Josep Pla de narrativa el 1996 per 'Cita a Tombuctú'

VilaWeb

Redacció

07.05.2016 - 16:53
Actualització: 07.05.2016 - 21:19

L’escriptor i filòsof Josep Subirós Puig s’ha mort avui als 69 anys a Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Nascut el 1947 a Figueres, Subirós era llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona (UB) i durant el franquisme es va involucrar en les Plataformes Anticapitalistes i l’Organització d’Esquerra Comunista.

Al llarg d’una dècada –entre 1973 i 1983- va exercir de professor de filosofia a la UAB, a banda de ser membre del Col·legi de Filosofia i director de les revistes culturals i polítiques ‘Transición’ i ‘El Viejo Topo’. També va ser coordinador de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i assessor de l’alcalde Pasqual Maragall fins al 1997. Un any abans, el 1996, Josep Subirós va guanyar el Premi Josep Pla de narrativa per la novel·la ‘Cita a Tombuctú’.

El mateix abril del 1996 Subirós va ser el pregoner a les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres, on va assegurar que tenia ‘al·lèrgia incurable a les fronteres’. ‘Anem en compte a aixecar fronteres, menys evidents però per això més insidioses, més difícils de burlar: les fronteres mentals i culturals que ens fan menysprear allò que no és nostre, allò que és diferent, allò que no coneixem’, va demanar als assistents. ‘Jo intento jutjar les persones no per la seva partida de naixement, ni per la seva nacionalitat, ni pel seu color de pell, ni per la seva llengua; sinó pel que fan, pel que diuen, per allò pel que lluiten i per allò que estimen’, va reblar l’assagista i filòsof.

A partir del 1998 Subirós es va concentrar en la seva tasca com a escriptor, comissari d’exposicions i organitzador de projectes culturals. Entre la seva producció literària destaquen altres títols com els assaigs ‘L’esquerra i la qüestió nacional i altres paradoxes’ (1992) i ‘Ser immigrant a Catalunya. El testimoni de vint-i-dos protagonistes’ (2010), la novel·la ‘Ara sé que és ella’ (2006) o el llibre de viatges ‘La rosa del desert’ (1993). Alguns dels seus llibres han estat traduïts al castellà, a l’italià, a l’anglès i a l’alemany.

La família de Subirós ha estat l’encarregada d’anunciar el seu traspàs després de ‘temps difícils i a vegades plens de ràbia’ contra la malaltia i les seves conseqüències. ‘Entre la llum i les oliveres de Torroella de Montgrí hem passat matins, tardes i nits rememorant i celebrant la vida meravellosa que hem tingut la sort de compartir’, han afirmat Lali, Carlota i Pau Subirós.

La vetlla al tanatori de Torroella es farà aquest dissabte de 16 a 20 hores i demà diumenge de 9.30 fins a les 12 hores, i es finalitzarà amb ‘un petit passeig per entre les oliveres que tant li agradaven’. La família ha avançat també que organitzarà properament un acte de comiat a Barcelona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor