29.06.2023 - 12:19
|
Actualització: 29.06.2023 - 13:22
L’Escola Pia ha reconegut els abusos sexuals a un “nombre important de menors” per part d’un antic escolapi, M.S.C., entre 1980 i 2005 al Senegal. L’ordre, tot i tenir-ne coneixement el 2005, va optar per no denunciar el cas, un fet pel qual ara ha demanat perdó.
En un comunicat, l’Escola Pia explica que els abusos eren coneguts per estudiants i habitants del Senegal, com també per alguns directors i companys escolapis. Després d’una denúncia per part d’un grup de catalans vinculats al Senegal, el 2005 va ser traslladat a Catalunya i va ser apartat de la feina amb menors i se’l va posar sota tractament psiquiàtric, si bé va mantenir un rol actiu en un ordre –com a rector, secretari provincial i membre del Consell Presbiteral de l’Arquebisbat de Barcelona– de la qual va ser finalment expulsat el 2019. Més enllà de l’Escola Pia, els querellants també van informar del cas a altres entitats de Barcelona, sense resultats.
Ara, l’Escola Pia de Catalunya reconeix públicament el cas i “es responsabilitza de tot allò que va fer malament en el passat”. I afegeix: “Amb l’argument de protegir la institució no es van atendre les persones que van intentar denunciar els fets, no es va fer seguiment dels fets per acompanyar les víctimes, no es va demanar perdó”.
Després de tretze anys sense més notícies, l’any 2018 es va reactivar el cas arran de la denúncia d’una ciutadana francesa. L’ordre llavors va demanar explicacions a Sales, que va reconèixer els fets i va mencionar algunes de les persones que havien patit abusos. Va ser aleshores que l’Escola Pia encetà el procés canònic d’expulsió de l’escolapi, que es va fer efectiva el 2019.
El febrer del 2023 es va crear una comissió de defensa dels menors abusats sexualment a l’església al Senegal per recollir testimonis i fer públics els abusos. Es va traslladar el cas al Defensor del Poble. El fet que les víctimes fossin persones del Senegal va afavorir la impunitat i el silenci al voltant dels abusos, perquè l’homosexualitat està penada amb presó al país i això dificulta una possible denúncia pública.
En el comunicat, l’Escola Pia assumeix públicament els fets descrits, expressa la seva “absoluta indignació, rebuig i repulsa” i demana perdó pels danys ocasionats per l’escolapi i pels responsables de l’ordre que no van denunciar els abusos al Senegal i a Catalunya. Ara s’han portat els fets a fiscalia i, novament, a les autoritats eclesiàstiques. El nou provincial de l’ordre ha viatjat al Senegal entre el 5 i el 16 de juny per intentar contactar amb les víctimes i posar-se a la seva disposició.