L’escena alternativa de Nova York dels anys setanta arriba a Barcelona amb Peter Hujar

  • ‘Peter Hujar: a la velocitat de la vida’ és la mostra més detallada que s’ha fet fins ara de la feina del fotògraf nord-americà

VilaWeb
Redacció
27.01.2017 - 02:00
Actualització: 27.01.2017 - 07:52

Susan Sontag, William S. Burroughs, Andy Warhol… Si algú va retratar des de primera línia l’escena underground de Nova York de la dècada dels anys 1970 va ser Peter Hujar. La seu barcelonina de la Fundació Mapfre acaba d’inaugurar l’exposició ‘Peter Hujar: a la velocitat de la vida’, la mostra més detallada que s’ha fet fins ara de la feina del fotògraf nord-americà. S’hi exposen més de 150 fotografies, des que va començar la carrera, als anys 1950, fins a final de la dècada del 1980.

Hujar es va iniciar en el vessant més comercial de la fotografia, però aviat va abandonar-lo per centrar-se en el vessant artístic. Es va especialitzar en el retrat, un camp on va excel·lir fins i tot quan no fotografiava éssers animats. Estretament vinculat als moviments contraculturals de la ciutat de Nova York dels anys setanta, va capturar fragments de la realitat quotidiana i va retratar l’escena artística. Pel seu objectiu van passar artistes i escriptors de renom, però també molts personatges anònims del Downtown, activistes socials…

El recorregut establert en l’exposició atén les preferències de l’artista, que optava sistemàticament per presentar les fotografies en juxtaposicions enèrgiques, sorprenents i, de vegades, desconcertants. La majoria de les fotografies apareixen agrupades en conjunts, alguns dels quals reflecteixen preocupacions recurrents de l’artista, mentre que uns altres exemplifiquen el seu interès a emfatitzar la diversitat i les contradiccions internes de la seva feina.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor