03.05.2022 - 21:50
|
Actualització: 04.05.2022 - 15:07
Els únics casos d’espionatge de membres del Parlament Europeu són els que va revelar Citizen Lab fa dues setmanes, relatius a les intrusions contra els eurodiputats independentistes catalans. El Catalangate ha causat un impacte important en les institucions europees, i això es torna a palesar avui, en el debat sobre Pegasus que es fa al ple de l’Eurocambra a Estrasburg amb el nom “L’ús de Pegasus per part dels estats membres de la UE contra individus, inclosos eurodiputats i la violació de drets fonamentals”. Podeu seguir-lo ací:
És un debat sobre l’espionatge dels estats a eurodiputats amb Pegasus. Es fa a proposta del grup dels Verds-ALE, del qual formen part Diana Riba i Jordi Solé, d’ERC, dos dels espiats. A més d’ells, també foren espiats els eurodiputats de Junts: Toni Comín –abans d’agafar l’acta–; el president Carles Puigdemont, mitjançant el seu entorn; i Clara Ponsatí, concretament a un dels seus assistents.
Després de les revelacions del Citizen Lab sobre el Catalangate, la setmana passada el Parlament Europeu va anunciar que posava a disposició dels eurodiputats un servei per a revisar si tenien instal·lat el sistema d’espionatge Pegasus en els telèfons mòbils. Malgrat tot, la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, no s’ha pronunciat sobre l’espionatge a eurodiputats independentistes.
Comissió especial
Amb el Catalangate de fons, la setmana passada també va arrencar a la cambra europea la comissió especial per a investigar Pegasus i més programes d’espionatge. Arran de les primeres revelacions sobre el suposat ús d’aquest programari a Hongria, Polònia i Grècia, al març el Parlament Europeu va decidir d’establir aquesta nova comissió per determinar si aquesta pràctica havia infringit la legislació de la Unió Europea i els drets fonamentals. La comissió té previst de presentar un informe final d’ací a un any.