L’Escalante treballa per a tindre seu fixa en 2018-19 amb la “voluntat política” que siga Espai Moma

  • El projecte teatral Escalante de València treballa per a tornar a disposar en la temporada 2018-2019 d'una seu fixa --després d'haver de deixar el seu espai històric al carrer Landerer per problemes estructurals-- i amb la "voluntat política" que esta puga ser l'Espai Moma, ja que reuneix les condicions requerides: instal·lacions capaces d'acollir tant les representacions com l'escola i comptar amb llicència d'activitat. Mentre, la programació del primer semestre de l'any pròxim, el contingut del qual es donarà a conéixer la setmana vinent, es desenvoluparà en un lloc provisional.

VilaWeb

Redacció

04.10.2017 - 17:13

VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)

El projecte teatral Escalante de València treballa per a tornar a disposar en la temporada 2018-2019 d’una seu fixa –després d’haver de deixar el seu espai històric al carrer Landerer per problemes estructurals– i amb la “voluntat política” que esta puga ser l’Espai Moma, ja que reuneix les condicions requerides: instal·lacions capaces d’acollir tant les representacions com l’escola i comptar amb llicència d’activitat. Mentre, la programació del primer semestre de l’any pròxim, el contingut del qual es donarà a conéixer la setmana vinent, es desenvoluparà en un lloc provisional.

Així ho han posat en relleu els delegats de Patrimoni i de Teatres de la Diputació de València, Pepe Ruiz i Rosa Pérez Garijo, respectivament, en un esmorzar informatiu en el qual han donat detall de les gestions desenvolupades per la corporació provincial des que es van descobrir les deficiències en el Teatre Escalante.

Així, el diputat de Patrimoni ha explicat que, després de detectar-se la caiguda de rebles en el pati de butaques i el consegüent tancament de la sala, la Diputació de València va sol·licitar diversos informes per a conéixer l’abast del problema.

L’informe tècnic va determinar que l’edifici “ha arribat al final de la seua vida útil” i que precisaria una reforma integral, que aconseguiria un cost –tenint en compte que, a més, el teatre no disposa de llicència d’activitat– de 6,2 milions. La taxació de l’edifici és d’1,8 milions i el lloguer que paga la corporació als propietaris de l’immoble (el Patronat de la Joventut Obrera) és de 60.000 euros a l’any.

A més, es va encarregar un estudi jurídic que ha conclòs que la propietat “va incomplir la seua obligació de realitzar les inspeccions tècniques” –que la normativa estableix amb una periodicitat de cinc anys– i que la Diputació no ha de fer-se càrrec de pagar la rehabilitació posat que el seu cost excedeix del 50 per cent del valor de reposició de l’immoble.

Amb esta informació, la Diputació va decidir –“salvaguardant els interessos de la institució i no de la propietat”, ha subratllat Ruiz– denunciar el contracte d’arrendament, firmat en 2004, perquè este acabe a 31 de desembre. El diputat ha agregat que l’argument dels amos per a no sufragar les obres és la clàusules d’eixe contracte.

Quan se li ha preguntat per la possibilitat que la Diputació compre el teatre, ha ressaltat que la prioritat de l’actual equip de govern “és el projecte teatral de l’Escalante, no el contenidor de l’Escalante” pel que ha rebutjat destinar a eixe edifici més de sis milions d’euros que eixirien “dels impostos de tots els valencians”.

UN “PACK”

No obstant açò, la corporació provincial sí està “encara oberta” al fet que l’escola de l’Escalante mantinga la seua seu, possibilitat que els amos han rebutjat fins ara esgrimint que teatre i centre de formació són “un pack”. Per si la negativa dels propietaris persisteix, la Diputació està buscant locals alternatius en el centre perquè l’escola “continua”, ha garantit Ruiz.

Respecte al futur, s’estudien alternatives però es perfila l’opció de l’Espai Moma, encara que per qüestions burocràtiques “no es pot aventurar al cent per cent que estiga tancada”. “Hi ha voluntat política per que siga el Moma? Sí; Hi ha possibilitat legal? Pareix ser que sí; Hi ha possibilitat tècnica? En principi, sí; i jurídica? No tenim problema de moment “, ha asseverat. Respecte als preus de lloguer, el diputat ha recordat els anys de crisis i restricció i, per tant, ha precisat que “no podrien ser els de 2004 ni els de 2007”.

Per la seua banda, Rosa Pérez ha manifestat l’interés per blindar el projecte Escalante amb un espai fix, ja que és “molt més fàcil tancar un teatre si ho cal si no ho hi ha”. En este punt, ha fet notar que no tots els dirigents tenen la mateixa “sensibilitat” pel teatre i que, potser un altre govern, després de la “maçada” que va suposar haver d’abandonar la sala a 15 dies de començar la temporada hauria optat per desistir, mentre que els actuals responsables “no han suspès ni una funció”.

Per açò, ha confiat que, després dels pròxim sis mesos de programació en un espai provisional, l’Escalante pot presentar-se ja en la seua seu estable la temporada 2018-2019.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor