Lesbos: un caos que s’organitza gràcies als voluntaris

  • L’arribada massiva a aquesta illa grega de refugiats siris, molts d’ells nens, està essent coberta majoritàriament per la societat civil.

VilaWeb

Fundació Roger Torné (Judit Saavedra)

23.01.2016 - 09:15

Lesbos, una petita illa grega propera a les costes de Turquia, es troba desbordada per l’arribada de milers de refugiats que pretenen arribar a Atenes per continuar el seu viatge cap al nord d’Europa. La guerra civil Síria va desencadenar el 2011 una greu crisi humanitària que va desplaçar més de quatre milions de persones de les seves llars, molts d’ells nens. Per això, l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha fet crides a l’ONU perquè ajudi a afrontar aquest drama humanitari, però per ara no ha tingut molt èxit. Mentre a nivell mundial segueix sense saber-se com resoldre aquesta situació, els refugiats sobreviuen gràcies a l’ajuda d’algunes ONG i a l’auxili dels voluntaris que allí treballen. I a la Fundació Roger Torné, compromesa amb la salut infantil i el medi ambient, no hem volgut ser menús. De fet, part dels nostres esforços els destinem a la cooperació solidària com una manera d’entendre el nostre servei a la infància. Per aquest motiu, hem volgut aportar el nostre granet de sorra a aquest rama de la mà d’un membre del nostre equip, en José Carlos Hermida, que ha estat deu dies a Lesbos ajudant els refugiats.

-Vèiem, o veiem fa uns mesos, moltes imatges a la televisió sobre l’arribada de centenars de refugiats a Lesbos. Què et vas trobar realment quan vas arribar a l’illa?

-A l’illa s’ha creat una estructura i uns fluxos de refugiats que permeten veure des de diferents localitzacions el que està passant. En general, hi ha una gran quantitat de gent triada al terra, les dones bressolant els nens sota el fred, amb mantes… És molt impactant veure tantes persones en condicions infrahumanes, en unes cues que poden durar dies o setmanes, sota el fred i sense res.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor