Les xinxes turmenten París mesos abans dels Jocs Olímpics del 2024: “Ningú no està fora de perill”

  • Falta menys d'un any per als jocs, i la capital francesa treballa contra rellotge per combatre una plaga com més va més prevalent

VilaWeb
Una xinxa es passeja sobre la mà d'una persona (fotografia: British Pest Control Association)

The Washington Post

02.10.2023 - 21:40

Kelly Kasulis Cho · The Washington Post

Cada any, hordes de turistes desembarquen a París amb un seguit de preocupacions: evitar els carteristes, protegir la butxaca dels preus elevats dels hotels, aconseguir entrades sense fer cua i trobar la manera més educada de rebutjar un braçalet de l’amistat als esglaons de la basílica del Sagrat Cor.

Però mentre la capital francesa es prepara per rebre a milions de visitants amb motiu dels Jocs Olímpics del 2024, el problema que ha cridat l’atenció de les autoritats ha estat un de molt diferent: les xinxes.

Hi ha vídeos, en què apareixen aquests petits insectes, que s’han fet virals en xarxes socials com ara TikTok. Alguns usuaris han publicat vídeos en què se’ls veu drets al metro en compte d’ocupar un seient lliure per evitar les xinxes i n’hi ha d’altres en què mostren l’apartament on viuen infestat. En un d’aquests vídeos, apareix una persona amb picades de xinxes per tot el cos, suposadament després d’haver anat al cinema. N’hi ha d’altres que mostren insectes que semblen xinxes en transports públics com ara el bus.

El tinent de batllia de París, Emmanuel Grégoire, va enviar la setmana passada una carta a la primera ministra francesa, Élisabeth Borne, en què demana solucions. “L’estat ha de posar en marxa urgentment un pla d’acció contra aquesta plaga, atès que França es prepara per a acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics del 2024”, deia Grégoire, segons el canal de televisió francès TF1 Info.

El tinent de batllia també va provar de tranquil·litzar els ciutadans a les xarxes socials, però va deixar clara la gravetat del problema: “Ningú no està fora de perill” digué.

Al voltant d’una llar francesa de cada deu ha tingut una infestació de xinxes entre el 2017 i el 2022, segons una enquesta recent de l’agència sanitària francesa ANSES. L’agència també advertia que hi havia més infestacions a causa d’un repunt en els viatges i a l’augment de la resistència dels insectes als pesticides.

“Les xinxes són una molèstia costosa per a les llars de la França metropolitana, tenint en compte la despesa del tractament i l’impacte psicològic”, diu l’agència en l’informe. I afegeix que, tot i que no se sap si les xinxes poden transmetre malalties als humans quan els piquen, la seva presència s’associa a una qualitat de vida més baixa, més trastorns del son i més problemes de salut mental.

Els mitjans de comunicació locals també han informat d’albiraments de xinxes i paneroles en el transport públic de la segona ciutat més poblada de França, Marsella. A més, una resident va declarar a la cadena de notícies BFM TV que s’havia acostumat a despullar-se al seu balcó abans d’entrar al pis per intentar que les plagues no entressin a casa.

La setmana passada, un estudiant universitari va enregistrar imatges d’uns insectes que semblaven xinxes en un tren d’alta velocitat que uneix la ciutat amb París: s’hi apreciaven petits insectes marrons, fàcilment visibles a plena llum, que contrastaven amb les cadires de ratlles blaves i blanques.

“Tothom mirava el seu seient i es mirava la pell per veure si els havia picat una xinxa”, explicava l’estudiant en declaracions a Le Parisien. “Em va fer passar molta ansietat.”

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor