La violència sexual augmenta d’un 27% a Barcelona respecte del 2019

  • Els furts, que són la meitat de tots els fets delictius que passen a la ciutat, baixen d'un 26,6%

VilaWeb

ACN

16.02.2023 - 15:24
Actualització: 16.02.2023 - 22:59

Les violències sexuals van augmentar d’un 26,9% a Barcelona el 2022 respecte del 2019. És una de les dades del balanç fet avui en la Junta Local de Seguretat de Barcelona. També destaca que els fets penals instruïts amb armes blanques han augmentat d’un 32%. D’altra banda, hi ha alguns indicadors que milloren, com el dels furts, que són la meitat de tots els fets delictius que passen a la ciutat. En concret, els furts baixen d’un 26,6%.

En total, el 2022 es van registrar 193.286 fets delictius, cosa que representa un descens del 14,6% respecte del 2019, quan se’n van denunciar 226.366. Els Mossos atribueixen aquesta reducció de la delinqüència principalment al descens de furts i robatoris amb violència a la via pública. Però també al descens dels robatoris amb força a interiors de domicili i robatoris amb força i violència a establiments comercials. La resolució, de fet, va augmentar d’un 4,5% respecte de l’any 2019.

Els Mossos assenyalen que l’estratègia policíaca que Barcelona ha implementat amb la creació i millora del Pla d’acció Tremall contra la multireincidència, el Pla d’Acció contra les Violències Sexuals, el Pla d’Oci Nocturn i el recentment creat Pla Daga, juntament amb una millor coordinació policíaca i un augment de les plantilles policials, han contribuït a reduir les dades delinqüencials respecte del 2019 i han permès de frenar l’activitat delictiva.

Violències sexuals

Una de les dades destacables del balanç policial és l’augment de les violències sexuals d’un 27%. També són notòries les dades en l’àmbit de la violència de gènere. Les denúncies mantenen una tendència a l’alça cada any i respecte de l’any 2019 aquests fets delictius van augmentar d’un 24,5% (2.329 a 2.903) pràcticament en tots els apartats: pugen especialment els maltractaments i la violència habitual a la llar d’un 58% (de 707 a 1.121), i el trencament de condemna d’un 53% (de 230 a 353).

Com a resposta a aquesta realitat es va posar activar el pla contra les violències sexuals, que va néixer per prevenir delictes sexuals especialment en entorns de lleure. Durant l’any passat, es van fer 339 dispositius en l’àmbit de la nit, amb patrullatges i potenciant els itineraris segurs. També es van fer 492 contactes i cinc presentacions al sector del lleure nocturn als responsables d’aquest sector: treballadors, vigilants de seguretat privada, controladors d’accessos, hotelers, taxistes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor