Els vaccins acceleren l’aparició dels símptomes de l’òmicron?

  • L'investigador Julià Blanco assenyala que els vaccinats tenen una resposta immunitària més ràpida que pot derivar en símptomes com febre o fatiga

VilaWeb

Redacció

30.12.2021 - 21:50
Actualització: 31.12.2021 - 08:17

La variant òmicron del coronavirus, que ha esdevingut majoritària en el nostre país al desembre, ha disparat els contagis fins a xifres inaudites. Tan sols a Catalunya s’han registrat més de 25.000 casos cada dia. Ara bé, aquesta irrupció implacable també ha anat acompanyada de moltes incògnites, sobretot relacionades amb la transmissió, la gravetat de les infeccions i la simptomatologia.

Quins són els símptomes de la variant òmicron? Hi ha diferències amb la delta?

Els científics i experts van aclarint a poc a poc les característiques i els detalls de l’òmicron. En aquest sentit, estudis sobre brots a Noruega i als Estats Units constaten que el període d’incubació –el temps que passa entre la infecció i els símptomes– és més curt que amb les altres variants. Concretament, el procés s’escurça fins a una mitjana de tres dies, mentre que amb la delta era de quatre i amb l’alfa, de cinc. Això ha fet que uns quants governs hagin decidit de retallar les quarantenes dels contagiats.

Daniel Prieto-Alhambra: “El virus es va quedant sense trucs” 

Ara bé, les dades d’aquests estudis encara són preliminars. A més, cal tenir en compte que la gran majoria dels afectats pels brots d’Oslo i Nebraska estaven vaccinats o tenien alguna mena d’immunitat arran d’un contagi anterior de coronavirus. Dit això, és raonable fer-se la pregunta següent: els vaccins acceleren l’aparició dels símptomes de la variant òmicron?

El cap del grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d’IrsiCaixa, Julià Blanco, en declaracions a VilaWeb, assenyala que hi pot haver diferències entre les respostes immunitàries dels vaccinats i els que no, atès que els segons no tenen memòria immunitària, i això alenteix la reacció i l’aparició de símptomes.

“En les persones vacunades, com que ja tenen una memòria immunològica, la resposta és més ràpida. Els primers símptomes que poden aparèixer estan associats amb aquesta resposta immunitària, tot i que no vol dir que ho facin sempre. Bàsicament, febre i fatiga, que són les respostes associades a l’activació del sistema immunitari i no pas a la reproducció del virus, com ara la mucositat o la tos”, detalla l’investigador.

De totes maneres, Blanco ressalta que encara no hi ha prou informació disponible per a determinar si el pic de càrrega viral amb l’òmicron es produeix de manera diferent entre vaccinats i no vaccinats. En aquest sentit, recorda que amb la variant delta les diferències són mínimes, d’acord amb un estudi publicat fa poc a New England Journal of Medicine. “L’única diferència és que en els vacunats, el control del virus és molt més ràpid i, per tant, l’alliberament i la possibilitat de transmissió és més curta”, puntualitza.

L’acceleració dels símptomes afecta les proves?

L’epidemiòleg nord-americà Michael Mina, fins fa poc professor a l’escola de Salut Pública de Harvard, ha assenyalat que l’aparició d’aquests primers símptomes derivats de la resposta immunitària dels vaccins pot causar confusió i comportar un mal ús de les proves d’antígens. Recorda que en l’estadi primerenc de la simptomatologia, les proves d’antígens solen donar un resultat negatiu, atès que l’afectat té poca càrrega viral i els símptomes no estan relacionats amb la reproducció viral.

Per això, en cas de no tenir accés a una prova PCR, que pot detectar el virus abans, Mina recomana de repetir amb assiduïtat la prova d’antígens –sobretot si no se sap com s’ha pogut agafar el virus– perquè a partir del tercer o quart dia amb símptomes, l’afectat ja té prou càrrega viral per a donar positiu. Aquest decalatge entre els símptomes i el resultat positiu ha estat corroborat per personal sanitari de primera línia com la infermera Núria Baraza.

Què heu de fer si sou positiu en una prova d’antígens feta a casa? Tots els passos que cal seguir 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor