21.05.2023 - 21:40
“El dia de les eleccions, les urnes comencen buides.” Aquesta idea tan elemental i evident era la consigna repetida a cada acte electoral per Pere Sampol, que va ser vice-president del govern, conseller d’Economia, Comerç i Indústria i senador de designació autonòmica.
Sampol mirava de combatre la desmotivació i la resignació amb què encarava les eleccions bona part de la militància i l’electorat sobiranista quan les enquestes els havien passat per damunt com una trituradora.
No és sobrer idò recordar que “el dia de les eleccions les urnes comencen buides” quan ens proposam d’analitzar les enquestes que s’han fet públiques una setmana abans, perquè els ciutadans amb dret de vot omplin les urnes amb el seu vot.
Les enquestes a les Balears
No podem passar per alt que darrere cada enquesta hi ha una intencionalitat. És una manera de “crear realitat” i, gairebé sempre, les enquestes són profecies amb l’objectiu de complir-se. En la història de les Illes Balears, els sondatges electorals solen oferir uns resultats poc exactes. Talment com les de l’actual campanya electoral, solen fer-se amb mostres insuficients i sense perfilar bé els resultats per circumscripcions. On van més magres és en les demarcacions de Menorca i Eivissa. Les mostres solen tenir una sobrerepresentació de Mallorca i Formentera, amb poc més de 3.000 votants habituals; no és gaire difícil d’endevinar.
Però també és bo de recordar que les enquestes sempre, fins i tot quan no són gaire ben fetes, són bons indicadors de tendències.
Els resultats, segons les enquestes dels diaris
A banda l’enquesta feta pel CIS, que és, directament, un nyap, perquè no té en compte que hi ha quatre circumscripcions i no una, les altres dues enquestes que s’han publicat són la de Gadeso per a Diario de Mallorca i la de l’IBES per a Última Hora.
Recordem que, en la legislatura present, hi ha 32 diputats que donen suport al govern els de l’oposició (inclosos 3 del PI), 27.
La previsió de Diario de Mallorca situa el bloc d’esquerres a tocar de la majoria absoluta: PSIB-PSOE: 17-18; Podem: 4-5; Més per Mallorca: 4/5; Més per Menorca: 3-4. El bloc de dretes és, igualment, a tocar de la majoria absoluta: PP: 21-23; i Vox: 6-7. El PI pot ser l’àrbitre de la legislatura si arriba a superar el llindar del 5% dels vots necessaris per a entrar en el repartiment d’escons. Si fos el cas, entraria directament al parlament amb 2 escons.
Les previsions d’Última Hora són més favorables a la dreta i donen per fet que el PI no obtindrà representació. PP: 23; i Vox: 7, per una banda. PSIB-PSOE: 17; Podem: 5; Més per Mallorca: 4; Més per Menorca: 2; i Gent per Formentera: 1, per l’altra.
Hi ha una dada una mica sospitosa: cap dels sondatges fets públics no ofereix cap dada sobre la participació prevista.
Conclusions
Si agafam “amb pinces” els resultats que ofereixen les enquestes, però les entenem com a indicadors de tendències, podem extreure algunes conclusions sobre les claus que poden acabar determinant els resultats.
- El mapa electoral de les Balears torna a l’antiga normalitat: empat entre bloc de dretes i bloc d’esquerres.
- Si el PI supera el llindar del 5% dels vots i entra al parlament, esdevindrà l’àrbitre de la legislatura. Recordem que aquest mínim del 5% el va establir Gabriel Cañellas els anys noranta, precisament, per impedir que els antecessors del PI, Unió Mallorquina, obtinguessin representació.
- És possible que Vox tengui un cert “vot ocult” i que, fins i tot, obtingui més vots que no li preveuen les enquestes. Serà clau si aconsegueix un diputat per Eivissa.
- En el bloc d’esquerres serà fonamental la confirmació de la victòria de Gent per Formentera i l’ascens de Més per Menorca, que compensarien el retrocés a Mallorca.
- La darrera clau és la més decisiva: el pes que tendrà l’abstenció, que, després de vuit anys de gestió, pot castigar decisivament l’esquerra.
Sigui com sigui, el fet més cert és que “el dia de les eleccions les urnes comencen buides”.