Les universitats públiques del Principat es comprometen a reforçar la Universitat Catalana d’Estiu de Prada

  • La consellera Gemma Geis demana un esforç per a convertir l'UCE en un espai d'influència i de projecció al món

VilaWeb
Fotografies: UCE

Text

Esperança Camps Barber

19.08.2022 - 17:03
Actualització: 19.08.2022 - 17:38

Els set rectors de les universitats públiques del Principat han aparaulat l’avinença a potenciar i ajudar econòmicament la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada. També la consellera d’Universitats i Recerca, Gemma Geis, s’ha compromès a fer un esforç per a enfortir l’UCE i convertir-la en un espai d’influència i de projecció internacional. Ha dit que aquest compromís dels rectors no era pas menor. “Volem comprometre’ns no tan sols políticament, sinó econòmicament, però per això cal repensar, enfortir i rellançar la Universitat Catalana d’Estiu perquè sigui un espai de més influència.” Segons que ha dit Geis, hi ha la voluntat política per fer-ho i hi ha el lideratge institucional, a més del compromís dels rectors. “És un espai que s’ha d’enfortir amb la Xarxa Vives. Hi ha d’haver temes de debat de projecció més interna catalana, però també pot ser una universitat amb vocació internacional”, ha dit, abans de reiterar el compromís a fer l’esforç.

Aquestes declaracions les han fetes durant el debat “El sistema universitari dels Països Catalans i el futur de la Universitat Catalana d’Estiu”, organitzat per l’UCE. És la segona volta que s’hi conviden els rectors i la consellera Geis. L’any passat hi van participar quatre rectors, i enguany, set. Malgrat el títol, tots eren del Principat: Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona; Javier Lafuente, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; Oriol Amat, rector de la Universitat Pompeu Fabra; Josep Pallarès, rector de la Universitat Rovira i Virgili; Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona; Jaume Puy, rector de la Universitat de Lleida i Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Segons que han explicat els organitzadors, era previst que el rector de la Universitat de les Illes Balears participés en el debat, però finalment no ha pogut. Quant a les universitats del País Valencià, cap de les convocades no ha respost a la invitació.

A la presentació de la taula rodona, Jordi Casassas, el rector de l’UCE, ha expressat el seu desig de ser considerats com la universitat d’estiu de les universitats reglades. “Som una universitat plural. Rebutgem qualsevol insinuació de biaix polític partidista. Som una universitat. Ens agradaria ser aquest complement”, ha dit.

Actualment, només la universitat de Perpinyà i la UOC formen part del patronat de l’UCE.

Més mitjans, una nova governança i més transferència

Quant a la diagnosi del sistema universitari català, la majoria dels rectors han coincidit que, justament, és el fet de ser un sistema allò que els dóna força. Han posat damunt la taula la necessitat de rejovenir les universitats i de flexibilitzar-ne la governança per a fer-les més permeables a la societat. Una de les assignatures pendents en què han coincidit tant els rectors com la consellera Geis és en la coixesa del sistema de transferència de coneixements de l’acadèmia a la societat. Un dels motius és, a parer dels rectors, aquesta poca flexibilitat. La consellera s’ha compromès a treballar per afavorir la transferència i ha dit que en el pressupost d’enguany hi ha una partida destinada a millorar-ho.

Tots han coincidit també en la manca de recursos econòmics per a fer front als desafiaments tant tecnològics com de desenvolupament per a ser competitius.

VilaWeb
VilaWeb

El perill de l’extrema dreta

Amb motiu d’aquest acte amb els rectors, Gemma Geis ha fet un crit d’alerta contra l’augment de l’extrema dreta dins el sistema universitari català. Geis ha demanat que no hi hagi cap fissura i ha revelat que treballa de manera discreta per a prendre mesures. “Hem de ser rigorosos, contundents i discrets. Si ets universitari no pots ser neutral, has de ser compromès en la defensa dels drets i de les llibertats”, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor