02.06.2022 - 13:39
Les universitats catalanes han pactat de demanar als seus professors que tinguin un contracte de més de dos anys que acreditin el nivell C1 de català i que es comprometin a impartir la seva classe en la llengua anunciada al pla docent. Ho ha anunciat avui la conselleria d’Investigació i Universitats.
Aquestes mesures estan incloses dins del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca, acordat pel govern de la generalitat, dotze universitats catalanes, la Xarxa Vives, l’Institut Ramon Llull i l’Institut d’Estudis Catalans, entre més. El pla s’ha presentat en un acta al Macba i té com a un dels seus objectius destacats aconseguir que el 2025 el 802% de les assignatures a les universitats catalanes s’imparteixin en català. La consellera Gemma Geis ha assenyalat que el català viu una sitaució complexa i delicada i que hi ha un batec per a protegir-lo.
El requisit d’acreditar el C1 de català tindrà previstes excepcions per temporalitat i per a fer docència o investigació en una tercera llengua que no sigui el català o el castellà. Fins ara, la competència mínima en català dels professors universitaris estava dictada per un decret, poc concret, de l’any 2010 que establia que el nivell exigible és aquell que asseguri la competència del professorat per a participar amb adequació i correcció de les tasques acadèmiques.
Pel que fa a la llengua de docència l’acord estableix també que els grups en català hauran de comptar amb material docent propi i examens majoritariament en català. Per a assegurar el compliment de la mesura les universitats hauran d’enviar a la conselleria un informe semestral sobre el compliment de la llengua de docència de les assignatures.
Gestió d’incidències i investigació
D’altra banda, el nou protocol per a la gestió d’incidències sobre canvis de la llengua docent fixa que els estudiants tindran a la seva disposició bústies o altres canals de comunicació per formular queixes o consultes de manera confidencial.
La Conselleria també ha impulsat un nou programa per al foment de la investigació i divulgació de l’àmbit territorial, que es posarà en marxa el proper curs adreçat a projectes de temàtica local presentats en català. Així mateix, planteja un pla d’acollida lingüística i cultural als centres de recerca a partir del setembre i ajudes a produccions audiovisuals i tesis doctorals en català.