01.06.2016 - 02:00
|
Actualització: 01.06.2016 - 08:34
Ahir Junts pel Sí i la CUP van presentar la proposició de llei per a la creació de l’Agència de Protecció Social, considerada la primera llei de desconnexió respecte de l’estat espanyol. La llei entrarà ara en el procés parlamentari i finalment serà aprovada, perquè compta amb els 72 vots independentistes al parlament. És una llei autonòmica, però alhora és considerada una llei de ruptura. Us expliquem per què.
És l’embrió de la seguretat social catalana
La proposició de llei presentada ahir per Junts pel Sí i la CUP serveix per a crear l’estructura de la futura seguretat social catalana. És considerada una ‘llei autonòmica’ i per això els grups independentistes pensen que no hi ha motius perquè la suspengui el Tribunal Constitucional espanyol, tot i que ja va actuar contra una de molt similar presentada pel govern l’any passat dins la llei d’acompanyament del pressupost. Els grups parlamentaris independentistes han decidit de deixar per al segon semestre de l’any la definició del model català de protecció social, la llei que haurà de definir el model de prestacions i cotitzacions de l’estat independent. En aquesta segona etapa, segons el diputat de Junts pel Sí Chakir el Homrani, es podrà parlar més concretament de desconnexió, perquè s’haurà definit el model de gestió de les contribucions sobre les quals la Generalitat no té competències actualment.
Tindrà capacitat recaptatòria
L’agència està preparada per a recaptar tota mena de contribucions, recursos, quotes o més ingressos que hagin de ser pagats per conceptes relacionats amb la protecció social. Ara com ara, se cenyirà a les competències que tingui la Generalitat, però tindrà capacitat, per exemple, per a recaptar les cotitzacions a la seguretat social que serveixin per a pagar les pensions. ‘De moment podrà recaptar fons que ja es recapten, que són pocs, però l’estructura servirà perquè en el moment que hi integrem les pensions pugui recaptar les cotitzacions’, diu Homrani.
Tant la diputada de la CUP Mireia Vehí com Homrani han deixat clar que la creació de l’agència no requerirà pas cap ampliació del personal ni dels càrrecs polítics de la Generalitat. Es preveu que els càrrecs polítics, el personal laboral i els funcionaris surtin de l’equip que ja ara ja exerceix aquestes tasques en l’estructura de la Generalitat.
Gestionarà totes les prestacions
L’agència centralitzarà la gestió de totes les polítiques de protecció social que són competència de la Generalitat, excloent-ne les que exerceix el Servei Català de la Salut. Es preveu, per exemple, que passi a fer-se càrrec de moltes de les funcions de la direcció general de Protecció Social i de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, com ara la gestió de la renda mínima d’inserció, prestacions de dependència, etc.
Podeu consultar ací el text complet de la proposició de llei: