Les tres claus de la decisió de Junqueras

  • El dirigent d'ERC vol tancar el debat sobre l'hegemonia de l'independentisme amb una victòria el 28-A *** El govern espanyol torna a menystenir l'eix mediterrani amb la gran velocitat de baix cost *** Andorra limita el dret de manifestació dels col·lectius feministes

VilaWeb

Text

Pere Martí

07.03.2019 - 21:25
Actualització: 08.03.2019 - 00:03

TEMA DEL DIA
Secret.
Esquerra està convençuda que Oriol Junqueras és el seu millor actiu electoral i ha decidit de presentar-lo a totes les eleccions que hi hagi ‘fins que surti’, com diuen al partit. Com que és jutjat pel Tribunal Suprem, ho podrà fer fins que l’inhabilitin. Ja era candidat a les europees, i ara també ho serà a les eleccions del 28-A. La decisió es va començar a estudiar quan Pedro Sánchez va decidir d’avançar les eleccions i es va accelerar quan Joan Tardà va oficialitzar que renunciava a tornar-s’hi a presentar. Això obligava a reforçar la candidatura de Gabriel Rufián i Junqueras va analitzar la possibilitat d’encapçalar la llista des de Soto del Real, amb els seus col·laboradors més estrets. El cap de setmana passat es va tancar la decisió definitiva, que s’ha mantingut en secret fins avui. Avui s’acabava el termini per a presentar candidatures a ERC. A les 14.00 s’han presentat les signatures de la candidatura de Junqueras. Després s’ha reunit la permanent del partit i ha començat a córrer el rumor, però ha estat la portaveu del partit, Marta Vilalta, qui ha fet pública la notícia.

La decisió de Junqueras capgira radicalment la campanya electoral de les eleccions espanyoles a Catalunya. Unes eleccions marcades pel judici. Ara ja seran dos els partits que tindran cap de llista un pres polític, perquè Junts per Catalunya –tot i que la candidatura no s’ha tancat– probablement presentarà Jordi Sànchez. Els objectius de Junqueras com a candidat són tres. El primer, denunciar la repressió i convertir-la en el centre del debat electoral. El segon, tornar a enterrar el debat sobre la llista única, una opció que ERC sempre ha rebutjat. I tres, mirar de tancar la lluita per l’hegemonia de l’independentisme amb una victòria clara sobre Junts per Catalunya, que continua sense presentar la seva candidatura pels enfrontaments interns del PDECat.

Però també és una decisió arriscada, perquè si ERC no guanya les eleccions del 28-A el lideratge de Junqueras pot sortir-ne malparat. Les dues últimes eleccions espanyoles a Catalunya, les del 2015 i el 2016, les han guanyades els comuns. Ara les coses són diferents i les enquestes somriuen a ERC, però els comuns han presentat un candidat, Jaume Asens, de perfil independentista clar, que pot pescar vots en l’electorat republicà. Ex-militant del Bloc d’Estudiants Independentistes, Asens ha estat la cara sobiranista dels comuns, el pont amb entitats com Òmnium i un activista clar per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Per mirar de pouar en l’electorat dels comuns, ERC havia intentat fitxar Elisenda Alamany, ex-portaveu de Catalunya en Comú al parlament, però les converses, ara com ara, no han fructificat.

L’altre rival que haurà de superar Junqueras serà el vot útil per a frenar el tripartit PP-Cs-Vox que mirarà de capitalitzar el PSC amb la figura de Pedro Sánchez. En teoria és un rival més fàcil, perquè políticament el PSC està més desgastat, però el vot més directe per a evitar que Santiago Abascal pugui arribar a governar en coalició a Espanya és el socialista. Junqueras no pot prometre una investidura gratuïta de Sánchez sense posar en perill una part del seu electorat i menys en la seva situació de pres polític. I, finalment, resta saber què farà la CUP, que diumenge decideix si es presenta o no, una decisió que també pot afectar els resultats d’ERC.

MÉS QÜESTIONS
El govern espanyol torna a menystenir l’eix mediterrani amb la gran velocitat de
baix cost. La marginació de l’eix mediterrani pel que fa a infrastructures continua. El govern espanyol no té previst de posar cap tren EVA –trens de gran velocitat però a preu assequible– entre Barcelona i València. Aquests trens començaran a funcionar abans del 2020, abans de la data prevista per a la liberalització ferroviària. El govern espanyol vol que les empreses públiques que ara operen puguin oferir aquest servei abans de l’entrada de la possible competència. Aquest tipus de tren de gran velocitat de baix cost operarà entre València i Madrid, Alacant i Madrid, Barcelona i Madrid, però no entre València i Barcelona. Les intencions del govern espanyol s’han sabut després d’una pregunta del senador de Compromís, Carles Mulet, que ha qualificat de molt mala notícia que aquests trens no circulin per l’eix mediterrani. Mulet ha lamentat que s’endarrereixi la posada en servei de trens de gran velocitat entre la segona i tercera ciutats de l’estat espanyol, ‘mentre que sí que podran utilitzar per a anar sempre a Madrid o des de la capital espanyola cap a localitats andaluses, valencianes i la capital catalana’. El senador ha afegit: ‘La indefinició del govern espanyol sempre perjudica la nostra autonomia, les seves comunicacions i vies d’exportació i de millora de la nostra competitivitat empresarial.’

El govern espanyol exclou la Unió de Llauradors d’una cimera sobre la crisi dels cítrics. El Ministeri d’Agricultura espanyol ha fet avui la reunió de la mesa estatal de cítrics, a la qual han assistit representants de les comunitats autònomes i del sector citrícola per a abordar mesures fiscals i de liquiditat per als agricultors, a més de millores de la planificació del mercat. S’han acordat rebaixes fiscals per als llauradors. A la reunió amb el ministre Luís Planas hi han assistit representants de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), d’Intercitrus i de les cooperatives del País Valencià. N’ha estat exclosa la Unió de Llauradors i Ramaders. El seu dirigent, Carles Peris, ha criticat aquesta decisió i ha explicat que durant el matí s’havien concentrat a les portes del ministeri per expressar el seu rebuig. ‘Volem que arribi el missatge clar al ministre, i és que d’alguna manera veten la veu de moltíssims llauradors valencians’, ha assegurat. També ha criticat la falta d’ajudes directes als productors de cítrics, com també d’iniciatives de la Interprofessional Citrícola que, segons que afirma, no ha aportat cap solució a la crisi del sector.

Una enquesta de Més per Mallorca indica que la majoria d’esquerres tornarà a guanyar les eleccions. Els partits d’esquerres repetiran majoria a Mallorca en les eleccions al Parlament de les Illes Balears del 26 de maig, segons un sondatge encarregat per Més per Mallorca a una empresa externa. El PSIB de Francina Armengol fins i tot podria passar dels 7 diputats a 8, amb l’augment del percentatge de vot del 18,17% a un 19,5% o 20,5% i convertir-se en la formació més votada. Més tindria un cert desgast i només aconseguiria entre 4 i 5 diputats, amb un percentatge de vot entre el 12,5% i el 14,5%; no podria repetir els 6 d’aquesta legislatura, en què va arribar al 17,15%. Dels partits d’esquerres, Més és el que perdria més representants, perquè Podem mantindria els 5 que té a hores d’ara, i fins i tot augmentaria el percentatge de vot del 14,6% de fa quatre anys a un 15% o un 16%. Però la patacada més important se l’enduria el PP, que podria perdre 4 diputats a Mallorca. El partit de Biel Company passaria de tenir 10 escons a conservar-ne 6 o 7. La caiguda de percentatge de vots seria important: si el 2015 en van aconseguir un 27,72% a Mallorca, ara seria entre el 17% i el 18%. En canvi, Ciutadans pujaria dels 2 diputats d’aquesta legislatura a 4 o 5 i per primera vegada l’extrema dreta entraria al Parlament de les Illes Balears amb 2 diputats i arribaria a aconseguir entre un 5% i un 7% dels sufragis.

Andorra limita el dret de manifestació dels col·lectius feministes. La manifestació feminista convocada amb motiu del 8 de març finalment serà una concentració. El comú d’Andorra ha denegat el permís al col·lectiu Stop Violències per fer una manifestació emparant-se en la nova llei de seguretat pública, que impedeix ‘d’envair la via pública’. La portaveu del col·lectiu, Vanessa Mendoza, ha explicat que finalment serà una concentració a la plaça de Guillemó, a les 20.30, on es faran lectures de manifestos i altres activitats. A més de Stop Violències, també la convoquen l’Associació de Dones i Acció Feminista. Les tres entitats enllesteixen un manifest que es llegirà amb motiu del dia internacional de la dona treballadora. Fa una crida als homes i dones perquè se solidaritzin amb els principis del feminisme i que treballin per la igualtat de drets i oportunitats.

LA XIFRA
2.280 cotxes i 230 motos seran el nombre màxim diari de vehicles de visitants que podran circular per Formentera durant els mesos de juliol i agost.

TAL DIA COM AVUI
El 7 de març de 1966, el ministre franquista Manuel Fraga i l’ambaixador dels EUA a Espanya es banyaven a la platja de Palomares per demostrar a l’opinió pública que no hi havia perill de radioactivitat després d’un accident nuclear.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor