Les tensions en l’Eurogrup i els prejuís contra països del sud obrin la Selectivitat a la Comunitat Valenciana

  • Els nervis entre els estudiants protagonitzen la primera jornada i docents demanen un pacte per a evitar la "incertesa" d'enguany

VilaWeb
Redacció
06.06.2017 - 13:50

Els nervis entre els estudiants protagonitzen la primera jornada i docents demanen un pacte per a evitar la “incertesa” d’enguany

VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)

Una reflexió sobre les fortes tensions entre els estats del nord i el sud d’Europa i, especialment, les polèmiques declaracions del president de l’Eurogrup dient que alguns estats es gasten els diners de les ajudes “en alcohol i dones” ha centrat la prova de comentari de text de l’assignatura de Castellà que ha obert la nova Selectivitat a la Comunitat Valenciana, que es desenvolupa des d’este dimarts i fins al pròxim 8 de juny i a la qual concorren prop de 20.000 estudiants.

L’examen ha proposat als alumnes comentar un text titulat ‘Dijsselbloem y los cerdos del sur’, d’Olga Grau i publicat en ‘El Periódico’ el passat mes de març. L’autora critica les “intolerables” declaracions de l’holandés Jeroen Djjsselbloem per Masclistes i xenòfobes” i planteja que, “ara que el projecte europeu està qüestionat pel Brexit i els moviments euròfobs és més important que mai que les institucions siguen democràtiques, rigoroses i rendisquen comptes”.

“Els europeus no es mereixen un Eurogrup presidit per una persona amb prejuís sobre els seus propis membres. Les institucions han de ser respectables i per a açò el primer pas és respectar les regles i les persones”, conclou.

En la part de Literatura, Valle-Inclán i Miguel Hernández han sigut alguns dels autors sobre els quals els joves han hagut de mostrar els seus coneixements.

A més, durant el matí, els alumnes s’han enfrontat a la prova d’Història d’Espanya, que ha preguntat qüestions referents a la Constitució de 1812, els governs del primer bienni republicà, el bienni radical-cedista i la política social en la dictadura de Franco, entre d’altres.

“INCERTESA”

El vicerector d’Alumnat, Cultura i Esport de la Universitat Politècnica de València (UPV), José Luis Cueto, ha manifestat a Europa Press que “hui és un dia de festa” i “molt important” per als joves, al mateix temps que ha desitjat que s’aconseguisca “un Pacte d’Estat tan necessari que evite situacions crítiques d’incertesa com la que s’ha viscut enguany” pel retard en la definició del format de les proves d’accés a la universitat.

“A la Comunitat Valenciana quasi 20.000 alumnes no sabien com anava a ser la prova; de la nota va a dependre si poden fer la titulació que volen i la incertesa s’ha notat molt, açò és una estructura complexa que requerix molt de treball i precisió i tots hem percebut en els joves la intranquil·litat però, a partir de que s’ha sabut que anava a ser igual estructuralment, la cosa ha anat més encarrilada”.

Per açò, el vicerector s’ha mostrat confiat en que “l’organització va a ser impecable amb el treball dels professors”. Als alumnes, els ha recomanat “tranquil·litat” perquè porten un treball previ fet durant tot el curs.

Però la veritat, és que els nervis han tornat a ser, un any més, protagonistes en la primera jornada de les proves d’accés a la universitat. La importància dels exàmens –“poden marcar el nostre futur”, comentava una alumna a Europa Press i anècdotes com la vaga de tramvia– han fet que molts dels aspirants es confessaren alterats.

Així i tot, la majoria dels xavals han expressat la seua esperança d’obtindre bons resultats i han destacat un ‘secret’, “la perseverança”, per a aconseguir-ho.

Un total de 19.778 estudiants matriculats en Batxillerat i cicles formatius realitzen des d’este dimarts les proves d’accés a la universitat (PAU) ordinàries del curs 2016-2017, que es desenvoluparan fins al pròxim 8 de juny.

Del nombre d’alumnes matriculats en les proves, 18.557 accedixen després d’haver cursat estudis de Batxillerat, 1.221 procedixen de cicles formatius. D’altra banda, 11.562 dels aspirants són dones i els restants 8.216 són homes.

REPARTIMENT PER UNIVERSITATS

Per universitats, els matriculats en esta prova es desglossen de la següent manera: Universitat d’Alacant 3.239 alumnes (1.314 homes i 1.925 dones), dels quals 3.079 accedixen des de Batxillerat i 160 de cicles formatius; Universitat Jaume I, 2.287 estudiants (1.319 dones i 968 homes), dels quals 2.195 procedixen del Batxillerat i 92 de cicles formatius; Universitat Miguel Hernández d’Elx, 3.382 matriculats (2.039 dones i 1.343 homes), dels quals 3.298 de Batxillerat i 84 de cicles formatius; Universitat Politècnica de València, 5.177 estudiants (2.966 dones i 2.211 homes), dels quals 4.605 procedixen de Batxillerat i 572 de cicles formatius, i Universitat de València, 5.693 alumnes (3.313 dones i 2.380 homes), dels quals 5.380 són de Batxillerat i 313 de cicles formatius.

Quant als matriculats en fase obligatòria són 16.795 estudiants, dels quals 2.711 ho han fet en la UA; 2.993 en la UMH; 4.210 en la UPV; 4.886 en la UV i 1.995 en la UJI. Per la seua banda, els alumnes de Batxillerat que només s’han matriculat en la fase voluntària són 1.762, dels quals 368 realitzaran les proves en la UA, 305 en la UMH, 395 en la UPV, 494 en la UV, i 200 en la UJI.

Els alumnes podran conéixer les seues qualificacions a partir de les 14.00 hores del dia 16 de juny, en la convocatòria ordinària, i a partir de les 17.00 hores del dia 12 de juliol, en la convocatòria extraordinària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor