Les tensions de tresoreria s’acceleren

  • Segons l'enquesta de la Pimec d'avui, un 93% de pimes i autònoms pateix una forta contracció en les vendes i un 77% experimenta problemes de liquiditat.

Jordi Goula
09.04.2020 - 21:50
VilaWeb

Els bancs continuen posant entrebancs a l’hora de finançar els crèdits urgents amb aval de l’estat. No sé si totes les queixes es vehiculen amb la bústia especial que manté oberta la CNMC, però els empresaris continuen expressant malestar. ‘Volem denunciar l’abús de les entitats financeres apujant el tipus d’interès, que d’entrada era de l’1,5% i ara arriba al 3% i el 3,5%. Demanem que en el pròxim tram hi hagi un topall obligatori del 2%, ja que la línia té un suport del 80% per part de l’ICO i vivim una situació excepcional’, ha dit avui el president de la Pimec, Josep González, en la presentació telemàtica de l’informe ‘Impacte econòmic de l’estat d’alarma derivat de la crisi de la Covid-19 en les pimes i els autònoms de Catalunya II’. L’informe és fruit d’una tercera enquesta a més de 1.500 empreses i autònoms catalans entre el 2 i el 4 d’abril, amb l’objectiu de fer seguiment de l’impacte econòmic i empresarial de la crisi. L’anterior es va presentar a mitjan març.

És interessant veure l’evolució d’aquestes tres setmanes. Per mi, el més important és que ara com ara el 97% dels autònoms creu que les mesures anunciades per a ells no són suficients. A partir d’aquí, cal inferir que els problemes que tenen ja són molt greus i que l’angoixa i malestar regnen en aquest col·lectiu. De les xifres comparades, jo en destacaria tres. La primera, la més urgent de resoldre, és que el 77% de pimes i autònoms diuen que tenen tensions de tresoreria. Fa tres setmanes, eren només el 21%. D’aquí la importància d’una millor gestió dels crèdits esmentats. Això és cabdal per a no trencar la cadena de pagaments, que comença a trontollar. Fa setmanes que ho diem, però tot sembla que va massa a poc a poc.

La cosa que m’ha sorprès és que més de la meitat dels enquestats (55%) registri un escanyament en l’aprovisionament de materials i components, especialment dels interiors, mentre que fa tres setmanes eren el 28%, però assenyalant que els problemes més grossos venien de l’exterior. Sense dubte, el tancament d’empreses locals n’és una de les causes, i la ràpida extensió del fet no pinta bé. I el tercer aspecte, el considero ‘normal’ en un entorn com l’actual, dins una enorme gravetat: un 93% dels enquestats pateix una contracció de les vendes o una anul·lació de reserves, mentre que al març era només un 35%. Vet aquí la rapidesa en l’extensió del problema.

En aquesta enquesta s’han afegit algunes preguntes noves, de les quals m’han sorprès els resultats. El primer és en positiu: un 67% de pimes i autònoms diuen que han posat en marxa mesures de teletreball, un percentatge que em sembla molt alt i que, amb molta probabilitat, tindrà alguna cosa a dir en el patró de feina interna quan es torni a la normalitat. Pel que fa als altres dos punts que m’han sobtat, el primer és que el 43% diu que ha fet un ERTO i un 15% té previst de presentar-lo, tot i que encara no ho ha fet. Francament, jo esperava una xifra més alta. Igual com també esperava que fos més alt el percentatge de pimes i autònoms que s’ha acollit –o pensa fer-ho– a les línies de finançament extraordinàries de l’ICO, que és del 54%.

En definitiva, de l’evolució d’aquestes tres setmanes, jo faria èmfasi en la gran velocitat en l’escampament de la paràlisi econòmica, en la caiguda en picat de les comandes, fruit del tancament generalitzat d’empreses a Europa i en el creixement de les dificultats de tresoreria. Són tres elements prou greus perquè el govern de Madrid decideixi de fer alguna cosa més que no ha fet fins ara amb pimes i autònoms, sobretot, agilitzant més l’arribada de liquiditat i replantejant la seva línia fiscal, per al pròxim termini tributari. Aquestes demandes són avui un clam en aquest col·lectiu i tots saben que no són gratuïtes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor