29.04.2018 - 18:28
|
Actualització: 29.04.2018 - 18:41
Diumenge molt inestable amb diverses tempestes de curta durada, però amb calamarsa i fortes ratxes de vent, que han escombrat gran part del país. Una intensa granissada ha dificultat la circulació de vehicles durant més d’una hora a la C-32 a Calafell (amb vehicles aturats al quilòmetre 8, a l’alçada del túnel de la Granja).
Els Bombers de la Generalitat de Catalunya han rebut fins a les 17.00 hores un total de 60 avisos relacionats amb els xàfecs, la majoria per retirar branques caigudes o elements inestables. Els Bombers de València han intervingut en diferents caigudes d’arbres i tendals a l’Horta Sud. A la ciutat de València un arbre ha caigut parcialment sobre una persona que ha sigut traslladada a l’hospital.
Les comarques del Camp de Tarragona, Penedès i de la costa de Barcelona han estat les més afectades per les calamarsades, els cops de vent i els forts ruixats, que han deixat registres destacables com els 27,6 litres d’Oliana (Alt Urgell), els 25,4 de la Beguda Alta (població dividida en tres comarques diferents: l’Anoia, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès), els 24,1 litres de Viladrau (Osona), els 21,4 d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), els 20,2 de l’Ametlla del Vallès o els 19,2 de Valls (Baix Camp).
Les fortes ratxes de vent s’han fet notar en la majoria de les tempestes i sobresurten registres com els recollits pels equips de l’ Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET): 98 km/h a Xodos (Alcalatén), 90 km/h a la Font de la Figuera (la Costera), 89 km/h a Agres (Comtat), 81 km/h a Benimodo (la Ribera Alta) i 81 km/h a Montserrat d’Alcalà (la Ribera Alta).
També destaquen els 97 km/h de Castelldefels (Baix Llobregat), els 85,3 km/h de Santa Coloma de Farners (la Selva) , els 83,5 km/h de Font-rubí (Alt Penedès) els 81 km/h de Vic, els 78 km/h de Mataró, els 77 km/h de Barcelona-Plaça de Sants o els 76,3 km/h de Vila-rodona (Alt Camp), segons dades de les estacions automàtiques del Meteocat i Meteoclimatic.
La calamarsa s’ha deixat veure en nombroses poblacions, especialment del Penedès i el Camp de Tarragona, com Reus, Calafell, el Vendrell, Tarragona, Cambrils o Banyeres del Penedès. La cota de neu al Pirineu ha anat baixant progressivament dels 2.000 metres i a la tarda s’ha situat al voltant dels 1.500 metres (amb nevada abundant a estacions d’esquí com el Port del Comte i la Molina). De fet, la neu ha arribat a baixar fins a la plana de la Cerdanya, a Prullans (1.100 metres).
Previsió d’inundacions
Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a INUNCAT per l’augment del cabal del riu Garona a la Val d’Aran.
Mireu com baixa el riu Garona al seu pas per #Les. Alerta #INUNCAT #ProteccioCivil
🎥Vídeo de Marta Bartolomé pic.twitter.com/lIYYm47QHB— Protecció civil (@emergenciescat) April 29, 2018
També la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha emès un avís aquest diumenge al migdia per l’augment del cabal del Segre a Balaguer. Segons les darreres dades de l’estació del SAIH Ebre a les 14 hores, el riu baixa amb un cabal de 325,9 m3/s i una alçada de 2,77 metres al seu pas per la capital de la Noguera.
En les darreres 24 hores, les pluges i l’augment del desglaç al Pirineu han fet que el Segre a Balaguer s’hagi incrementat en 100 m3 i més de 45 centímetres d’alçada, amb clara tendència a l’alça. El passat 23 d’abril, els ajuntaments de Lleida i Balaguer ja van tancar els accessos al marge dret de la canalització del Segre davant l’important crescuda del riu.
El riu ha assolit un valor d’uns 80 m3/s i hi ha la possibilitat de desbordaments a l’entorn de la seva llera. La DGPC recomana extremar la precaució als voltants de la Garona i evitar activitats esportives i de lleure.