Les sol·licituds d’accés a la informació pública es van triplicar el 2016 a Catalunya

  • El Síndic alerta que ens depenents del Govern català no compleixen la llei de transparència

VilaWeb
Redacció
06.07.2017 - 13:48

El Síndic alerta que ens depenents del Govern català no compleixen la llei de transparència

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El Síndic de Greuges ha presentat aquest dijous l’informe anual sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern del 2017, en el qual ha destacat que les sol·licituds d’accés a la informació s’han triplicat el 2016 respecte a l’any anterior.

En roda de premsa després de presentar l’informe a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha assegurat que hi ha hagut 121,96 sol·licituds d’informació pública per cada 100.000 habitants, una ràtio que posa Catalunya “en un estatus similar als països on el dret a la informació està reconegut des de fa més anys”.

Aquest informe s’emmarca en la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern aprovada pel Parlament el 2015, que determina que el Síndic ha d’elaborar aquest informe anual per avaluar el compliment d’aquesta llei.

Ribó ha sostingut que aquestes xifres mostren que hi ha un major coneixement del dret a l’accés a la informació entre els ciutadans, però ha expressat la necessitat de “continuar fent esforços per difondre el dret a l’accés”, i ha apostat per fer una campanya conjunta entre la Generalitat i la resta d’administracions per explicar a la població l’existència d’aquest dret i com exercir-lo.

L’informe també mostra que aquest dret encara no té una atenció preferencial per a moltes de les administracions, ja que el Síndic ha realitzat una prova com a ciutadà ocult en la qual, de 175 sol·licituds, no han obtingut resposta en 53, de les quals 23 tampoc van respondre l’any anterior, la qual cosa consideren un “alt percentatge d’absència de resposta”.

Així mateix, ha assenyalat que 251 ajuntaments i tres consells comarcals no han respost el qüestionari que els ha enviat el Síndic per elaborar l’informe, entre els quals destaquen els ajuntaments de Sabadell, Igualada (Barcelona) i Figueres (Girona), entre d’altres.

PORTALS DE TRANSPARÈNCIA

El Síndic ha analitzat més de 2.400 portals web de transparència d’administracions i entitats obligades per la llei a tenir-lo, ha ressaltat que en general hi ha una tendència de millora respecte a l’any anterior i que les administracions petites han fet un “esforç significatiu”, ja que no hi ha cap ajuntament sense aquest portal.

Així i tot, Ribó ha alertat que les entitats depenents de les administracions tenen “mancances importants”, perquè un 37% d’elles no té portal de transparència, mentre que els organismes propis de la Generalitat compleixen la llei de manera correcta.

Ha criticat que hi hagi entitats depenents amb instruments i recursos importants que no compleixen la llei, ja que considera que, malgrat que tots estan obligats, és més comprensible que organismes amb menys recursos no tinguin portals de transparència.

GRUPS D’INTERÈS

L’informe també ha abordat el registre de grups d’interès, que ha augmentat de 100 grups registrats en l’informe de l’any passat a 2.000 en el mes de maig, que atribueixen a “l’obligació dels alts càrrecs de fer públiques les reunions que mantenen amb aquests grups”.

A més, el Síndic ha recordat que està pendent el desenvolupament reglamentari de la llei “per concretar l’abast i les obligacions”, encara que ha afirmat que el Govern ho està començant a fer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor