05.02.2016 - 02:00
|
Actualització: 05.02.2016 - 07:20
Les illes gregues de Lebos i Kos, la frontera entre Sèrbia i Hongria, Budapest, Melilla… són alguns dels punts d’Europa més conflictius de l’èxode de refugiats, que el fotògraf Sergi Càmara ha immortalitzat. El resultat de tota aquesta feina es pot veure a partir d’avui al jardí del Palau Robert de Barcelona, en l’exposició ‘Refugiats, l’odissea cap a Europa‘. La mostra, impulsada pel Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, és itinerant i voltarà per tot Catalunya.
Les imatges de l’exposició documenten el perill de les travessies per mar en embarcacions en què s’amunteguen desenes de persones, les llargues caminades, les esperes a les fronteres, les estades a ciutats com ara Belgrad o Budapest tot esperant de sortir cap a la destinació desitjada, els viatges amb tren o el testimoniatge de les famílies. També s’hi pot veure la tasca de l’ONG catalana Open Arms, que porta a terme operacions de salvament a la mar. Tot un món que s’ha fet visible aquests darrers temps i que ha colpejat moltes consciències.
Segons el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, el 2015 hi havia més de 60 milions de persones fora dels seus països a conseqüència de guerres, conflictes, persecucions i violacions dels drets humans. Una tercera part d’aquestes persones són refugiades i més del 80% són acollides en països en via de desenvolupament o del sud.