11.04.2016 - 22:00
Les relacions entre Barcelona en Comú i la CUP no travessen pas un bon moment. Ara la tensió pot afectar les relacions dels comuns amb la CUP fora de Barcelona i tot. L’origen és l’afer del regidor de la CUP Josep Garganté, que va demanar a un metge del centre Pere Camps que rebés un ferit a soles, i no amb la presència de la guàrdia urbana. El Periódico va penjar un vídeo d’aquesta conversa, enregistrat per un agent de la guàrdia urbana que era dins el CAP. El metge ha acabat denunciant per coaccions el regidor de la CUP, que serà jutjat.
Ahir, quatre dies després de fer-se públic aquest vídeo, la batllessa Ada Colau va fer les primeres declaracions sobre el cas: ‘Les imatges del vídeo sorprenen i no agraden, perquè sincerament crec que a cap metge no li agrada que algú li digui què ha de posar al seu informe’, va dir Colau, segons que recollia BTV:
Colau defensa la Urbana en el cas @jgarganteclosa: "Les imatges sorprenen i no agraden" https://t.co/JgBD5QjUexhttps://t.co/r1DQqSLfuX
— btv notícies (@btvnoticies) April 11, 2016
Segons l’ACN, Colau també va dir: ‘Precisament perquè es tracta de la implicació d’un regidor i perquè el cas és als jutjats cal ser molt prudents i no prejutjar.’
Aquestes declaracions de Colau no van agradar a la diputada de la CUP al Parlament de Catalunya Anna Gabriel, que va escriure a Twitter: ‘No era això, companys, no és això.’ Heus ací el piulet que va fer:
No era això, companys, no era això… @AdaColau @bcnencomu https://t.co/aAQyRO9DNc
— Anna Gabriel Sabaté (@AnnaGaSabate) April 11, 2016
Aquest, doncs, és un cas més de desacord entre la CUP i En Comú, però que ja no afecta només els regidors de Barcelona, sinó també els diputats. És un cas delicat, perquè en el mandat anterior tant la CUP com els dirigents de Barcelona en Comú havien estat molt crítics amb les actuacions de la policia local de Barcelona. Passa que ara els uns la dirigeixen i els altres són a l’oposició.
Relacions CUP-BComú
VilaWeb s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona per valorar l’estat d’aquestes relacions. Les fonts consultades ens han dit això: ‘[El cas Garganté] no serà una pedra a la sabata en les nostres relacions. I si mires les declaracions senceres de Colau, i no solament el titular, veuràs que són molt més matisades i demana que no es prejutgi ningú. Colau dóna suport a la guàrdia urbana perquè ha facilitat tota la informació demanada. I no som nosaltres qui ha demanat la dimissió de Garganté, sinó el PP i CiU. Aquí hi ha gent interessada a crear mala maror entre nosaltres i fer veure que la diferència és més gran que no és.’
Fonts de la CUP diuen això: ‘La cosa important no és la CUP, sinó la persecució dels manters per part de la guàrdia urbana. Nosaltres en som víctimes col·laterals, diguem.’ Ahir la CUP de Barcelona no va voler respondre a Colau, sinó que a l’assemblea que faran dimecres valoraran la resposta política –i jurídica– al cas Garganté.
Sigui com sigui, aquest afer s’afegeix a la polèmica viscuda fa uns dies, quan es va publicar una biografia sobre la batllessa: ‘Ada, la revolució democràtica’. En un dels fragments del llibre, Colau parla dels regidors de la CUP: ‘Són tres regidors que només munten el número.’ Aquesta frase, quan el llibre es va editar, va tesar les relacions entre les dues formacions.
Les votacions de la CUP i Barcelona en Comú a l’ajuntament
Les relacions entre les dues formacions a Barcelona semblen molt dolentes, si fem cas de les declaracions dels uns i dels altres. Però també és veritat que a l’hora de les votacions importants han anat plegats. Recordem que Ada Colau és batllessa de Barcelona gràcies al vot de 21 regidors, la majoria absoluta. Són els 11 vots de Barcelona en Comú, els 5 d’ERC, els 4 del PSC i un sí crític d’un dels tres regidors de la CUP. Mesos després, la CUP i Barcelona en Comú van tornar a votar plegats en una votació important: la pròrroga del pressupost. Barcelona en Comú, PSC, ERC i també la CUP són els partits que van donar-hi suport.
Finalment, en les relacions entre totes dues formacions no es pot perdre de vista el factor Iniciativa. La CUP no va voler entrar a Barcelona en Comú, entre més raons, per la presència d’ICV, que havia governat la ciutat amb el PSC. I ara les relacions entre ICV i la CUP tampoc no són pas bones. Aquest cap de setmana s’ha fet el congrés d’ICV, i en una de les primeres intervencions es va criticar indirectament el vot de suport de la CUP a CDC, dins de Junts pel Sí: ‘Mai, ni per acció ni omissió, no hem fet ni farem president algú de dretes ni d’un partit corrupte.’ Aquesta crítica va afegir més soroll a les relacions entre la CUP i Barcelona en Comú i els seus aliats.