Les presses de Compromís per a assolir un pacte amb Sumar per a les eleccions europees

  • La direcció del partit reconeix que el pacte encara és verd · L'ex-conseller Rafa Climent considera que la direcció ha actuat amb desídia
  • Bloc i País critica que es vulga fer una consulta a les bases amb l'acord ja tancat

VilaWeb

Esperança Camps Barber

02.04.2024 - 21:40
Actualització: 02.04.2024 - 21:45

Compromís i Sumar es reuniran avui al congrés espanyol per mirar d’arribar a un acord que permeta als valencianistes de concórrer a les eleccions europees. I concórrer-hi amb un candidat que ocupe això que es coneix com a lloc d’eixida per a fer possible l’objectiu de Compromís: “Situar un valencianista a Europa.” Aquesta és la frase que es repeteix com una cantarella cada volta que es demana com van les negociacions, i a mesura que la resta de partits van aclarint i presentant les candidatures.

El termini per a presentar les llistes s’acaba el 7 de maig, i falten seixanta-set dies per la jornada electoral. Això fa que, fins i tot, la direcció de la coalició admeta que les coses estan molt verdes, per això esperen que amb la reunió d’avui les coses s’aclaresquen. Amb tot, afirmen que, paral·lelament als intents de negociació, ja es treballa en el mecanisme de primàries per a elegir els candidats que haurien d’anar a les llistes i que podria activar-se a partir del dia 12. A les primàries s’haurà d’elegir quin serà el primer nom de Compromís a la llista de Sumar. Per assegurar-se una acta de diputat, el candidat valencianista no hauria d’anar en un lloc més avall del que fa cinc, encara que algunes veus dubten que la coalició que encapçala Yolanda Díaz assolesca aquest resultat. Actualment, Unides Podem en té sis, i el fet que Sumar i Podem concórreguen per separat pot dividir el vot i restar-los representació.

La desídia de la direcció

Aquest retard a l’hora d’activar la maquinària electoral és considerat desídia per una part dels militants de Més Compromís que no entén què passa. Fa uns dies, uns quants d’aquests militants van publicar una carta oberta dirigida a la direcció en què es demanaven explicacions. Un dels signants és Rafa Climent, que va ocupar el càrrec de conseller d’Economia Sostenible i va ser l’únic de Compromís que va acabar les dues legislatures del Botànic. “Som molt a prop de les eleccions europees i encara no sabem amb qui anirem, com hi anirem ni quin número tindrem. No tenim pràcticament temps. Ja hauríem d’haver elegit qui serà la persona i aquesta persona ja hauria d’haver començat a visitar les agrupacions i tot això”, diu Climent, en conversa telefònica amb VilaWeb. Recorda, a més, que aquest sentiment no és d’uns quants i prou, sinó que és compartit per molta base del partit. “La nostra organització pretén de ser transformadora del nostre territori i de la nostra gent, i això no pot passar. Hi ha moltíssima gent desencantada, volem reactivar l’organització.”

Sobre el lloc que el candidat de Compromís hauria d’ocupar a la llista de Sumar, Climent diu que no és igual anar de número tres que de sis. “Si vas en el tercer lloc, tens possibilitats d’eixir, però si vas en el cinquè o el sisè, no sé si en tens tantes. Les organitzacions que naixen de baix cap a dalt, amb el temps, són fortes i es mantenen, i les que naixen de dalt cap a baix són bluf. En aquests moments, mirant els resultats de les gallegues, per exemple, Sumar va fent-se de dalt cap a baix. No tinc cap ànim de criticar, però sí que veig que es retarda massa la negociació.”

Consulta a les bases

La coordinadora de Compromís, Amparo Piquer, va explicar fa uns dies que abans de tancar un acord amb Sumar farien una consulta als militants. El corrent Bloc i País, el més nombrós dins Compromís ha recollit la signatura de més del 10% dels militants per a demanar a la direcció que siguen ells, els militants, els qui trien amb qui s’han de fer les aliances i les condicions en què es fan. La resposta de la direcció és que aquesta arreplegada de signatures no entra dins els estatuts de Més Compromís. Ricard Chulià, un dels membres del corrent, està convençut que aquesta consulta no es farà i que la proposta de la direcció serà tancada, quan ja s’haja assolit un acord amb Sumar. “Han vetat de fer primer la consulta sobre amb qui volem anar, i han dit que portaran un pacte tancat, amb Sumar, òbviament, i la militància podrà decidir si l’accepta o no. I dir que no significarà no presentar-se a les eleccions.”

Fonts de la direcció han dit a VilaWeb que una consulta així no és possible perquè no es pot consultar sobre un acord inexistent. En aquest sentit, diuen, les converses amb Ara Repúbliques no van donar fruit perquè no els asseguraven de situar el seu candidat en un lloc amb garanties d’obtenir l’acta d’eurodiputat.

Més per Mallorca, que és soci de Compromís en el Pacte del Túria i, actualment, també de Sumar al congrés espanyol, sí que va optar per formar part de la candidatura d’Ara Repúbliques amb Esquerra Republicana i Bildu. Per a l’ex-conseller Climent, aquesta hauria estat la millor opció per a Compromís, perquè hauria marcat una estratègia molt clara. “Nosaltres tenim clar que el nostre país és el País Valencià i, per tant, clavar-se en partits estatalistes fa que això es difumine molt. Hi ha un exemple molt clar, que és que ara Compromís estem totalment difuminats dins Sumar al congrés. Teníem molta més rellevància quan Joan Baldoví era l’únic diputat. Ara que en tenim dos, tres si comptem Nahuel González, Compromís no se sent”, diu Climent.

Arribar a les eleccions europees sense congrés

Tot i que el congrés nacional era previst aquesta primavera, es va decidir d’ajornar-lo fins passat l’estiu. Rafa Climent també ho critica, pel fet que ja ha passat prop d’un any de les eleccions en què van perdre cent mil vots i bona part del poder institucional que tenien sense que s’haja fet un procés d’autocrítica. “Una sèrie de gent va plantejar de fer un congrés abans de les europees i ens van dir que no, que era massa precipitat. Mira que ràpid que ha estat el PSPV a fer-lo. Durant vuit anys, hem estat capaços de transformar el país, i ara necessitem una estratègia molt clara de què volem com a organització i com a partit”, afirma Climent.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem