09.05.2016 - 10:15
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assegura en una entrevista al setmanari europeu Politico publicada aquest dilluns que les eleccions del 26-J ‘no són un factor decisiu en el procés independentista català’. ‘Si el procés és irreversible o només una tàctica per negociar més autonomia amb Madrid és un dubte existencial per a Espanya i d’una importància estratègicament vital per a al UE’, destaca el text del setmanari, que signen els periodistes Stephen Brown i Hans Von der Burchard. Segons diu Puigdemont, Catalunya ‘ja s’ha emancipat (…) Ja no ens esperem. Ja premen decisions’, defensa el President.
L’article de ‘Politico’, titulat ‘El pla de sortida català’, inclou també les opinions de la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, i del primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Arrimadas alerta del ‘perill de desintegració’ a l’estat espanyol si es fa ‘un referèndum rupturista cada sis mesos en una part diferent del país’, i adverteix que C’s ‘no vol marxar de la Unió Europea ni per cinc minuts’.
Puigdemont assegura, per la seva banda, que no veu ‘perquè Europa no hauria de fer el mateix esforç que ara està fent per convèncer el Regne Unit per seguir a Europa’ per mantenir Catalunya dins del club. Segons el president, Brussel·les té ‘una salut de ferro’ i superaria la separació entre Catalunya i Espanya.
Des del PSC, Miquel Iceta assegura a Politico que el fet que Puigdemont no s’entrevistés a Brussel·les amb el president de la CE, Jean-Claude Juncker, és ‘una senyal clara que ningú a Europa afavorirà un canvi de fronteres, especialment un d’unilateral i il·legal’.
El president de la Generalitat assegura que no es pot dir amb contundència com reaccionaran a Brussel·les i la resta de capitals europees ‘un cop Catalunya hagi pres una decisió democràtica’. Puigdemont també destaca que cal confiar ‘en la maduresa política del poble espanyol, que avui és molt més madur que la seva classe política’.
L’article conclou amb les declaracions del professor d’ESADE José Areilza, que explica que si bé els partits nacionalistes tradicionalment ‘demanaven molt però al final eren pragmàtics i s’asseien amb el govern espanyol per negociar un millor acord i assolir més autonomia’, aquesta vegada no està segur que sigui el cas. ‘En el passat, els moderats han dominat les difícils relacions de Barcelona amb Madrid. Aquest cop, la cosa pot escalar’, assegura Politico.