Les pimes catalanes van liderar la contractació indefinida el 2016 amb el 69% del total

  • La bretxa digital entre petit i grans empreses resta competitivitat a les pimes

VilaWeb
Redacció
18.05.2017 - 12:42

La bretxa digital entre petit i grans empreses resta competitivitat a les pimes

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

Les pimes catalanes van liderar la contractació indefinida i la creació d’ocupació el 2016, en formalitzar el 69% dels contractes fixos que es van signar a Catalunya, la qual cosa suposa un increment de gairebé el 30% respecte al 2015.

Així es desprèn del primer ‘Informe de la situació econòmica i laboral de la pime catalana’, que han presentat aquest dijous la presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, i el secretari general de l’organització, César Sánchez.

“Aquestes xifres demostren com les pimes són l’autèntic motor de Catalunya i que són capaces de crear més ocupació i de qualitat”, ha afirmat De Felipe, que ha explicat que aquestes dades estan estretament relacionats amb el creixement de l’economia i la perspectiva positiva del mercat de treball.

En comparació de les grans empreses i multinacionals, les pimes han contractat més personal de manera indefinida “ja que no poden permetre’s estar en un procés de selecció continu”, ha destacat, després de xifrar en més de 500.000 els contractes temporals que van signar el 2016 les empreses de més de 500 treballadors –considerades grans empreses–.

Malgrat aquestes dades, la presidenta de Fepime s’ha mostrat preocupada pels costos laborals de les pimes a Catalunya: “Les petites i mitjanes catalanes assumeixen un 7,52% més de costos que pimes de la resta de l’Estat, la qual cosa ens resta competitivitat”.

En concret, les petites empreses a Catalunya tenen un cost anual per cada treballador de 27.087 euros; les mitjanes, de 35.770, i les grans empreses paguen per cada empleat a l’any un total de 38.268 euros.

L’informe presentat per Fepime, que tindrà una periodicitat de tres mesos i anirà incloent noves categories analitzades, també ha revelat que les pimes lideren l’Índex de Confiança Empresarial des del 2013, i segons han assegurat, seguiran al capdavant el 2017.

BRETXA DIGITAL I TIC

El document ha analitzat la implantació de les TIC en les pimes, concloent que no existeix bretxa digital entre les empreses de més de deu treballadors ja que “pràcticament la totalitat de les companyies disposen d’ordinadors i connexió a Internet”.

La principal diferència entre les grans empreses i les pimes ve amb la qualitat de la connexió a Internet, ja que el 76,7% de les grans companyies accedeixen a la xarxa a través de la fibra òptica, mentre que en el cas de les pimes solament accedeixen a aquest tipus de connexió el 25,5%.

“Les pimes perden competitivitat ja que en molts casos poden estar sense Internet dies per baixades de tensió o problemes amb els operadors”, ha detallat el secretari general de Fepime, explicant que hi ha empreses a Igualada (Barcelona) i Ripoll (Girona) que encara tenen una molt mala connexió a la xarxa.

També han demanat a les petit i mitjanes empreses que impulsin serveis com el ‘cloud computing’ i l’ús del comerç electrònic per potenciar el vessant tecnològic de les seves companyies.

PREOCUPACIONS DE LES PIMES

La presidenta de Fepime ha destacat que la preocupació de les pimes catalanes “són molt diferents de les de la resta de la UE” tal com s’ha pogut comprovar en l’últim informe publicat pel Banc Central Europeu (BCE).

Segons el document, les petit i mitjanes empreses europees estan preocupades per no trobar el perfil de contractant que sol·liciten i per no trobar clients, per la qual cosa De Felipe ha exigit a les administracions que s’actualitzin els currículums acadèmics per formar les persones d’acord amb les necessitats del mercat laboral.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor