21.08.2017 - 13:05
L’informe de Pimec ha avaluat les dades de balanç i compte d’explotació de quatre sectors
BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)
Les pimes catalanes han millorat l’estructura del passiu durant el període 2000-2015, segons constata l’informe elaborat per l’Observatori de la Pimec ‘Estructura de balanç i ràtios financeres de les pimes catalanes 2000-2015’.
L’informe recull les dades de balanç i compte d’explotació de les pimes catalanes i distingeix els quatre grans sectors de l’economia –primari, indústria, construcció i serveis– i tres subperíodes: expansió –2000-2007–, crisi –2008-2012– i recuperació –2013-2015–, ha informat Pimec aquest dilluns en un comunicat.
La base d’informació presentada a Pimesdat recull estats comptables de pimes amb una continuïtat mínima de dos anys, de manera que les empreses noves d’un any o les que van tancar sense arribar als dos anys no figuren en l’informe.
ELS BALANÇOS AUGMENTEN EN TOTS ELS SECTORS
Segons l’informe, els balanços de les pimes han augmentat en valor en tots els sectors al llarg del període i presenten una tendència de millora: el patrimoni net s’acosta al 50% en tots els sectors.
Durant la crisi, les pimes dels quatre sectors van patir caigudes de vendes i els deutors van baixar de pes en l’actiu, de la mateixa manera que les existències d’aquestes empreses, alhora que van augmentar les partides d’immobilitzat.
El sector industrial és l’únic que en l’etapa de recuperació ha registrat unes xifres de vendes superiors a les del període d’expansió, mentre que en la resta es troba per sota, entre un 20% i un 30% dels valors de l’any 2000.
El sector de la construcció és el que presenta una recuperació més lenta, atès que compta amb les xifres més baixes respecte als valors del 2000, i és l’únic sector en el qual no es redueixen els terminis de cobrament.
LES RÀTIOS MILLOREN “DE MANERA CLARA”
Les ràtios financeres més habituals –solvència, liquiditat, tresoreria i endeutament– presenten valors que indiquen fortalesa empresarial, segons revela l’informe, que en general considera que “les ràtios milloren de manera clara” des de l’esclat de la crisi, en la indústria i els serveis.
Mentre que en el sector primari l’evolució és més erràtica, en la construcció la tendència també és de millora a partir del 2008, encara que menys que en la indústria i els serveis.
Pel que fa al fons de maniobra, aquest és una mica inferior al del període expansiu pel fet que l’actiu permanent ha crescut una mica per sobre del passiu permanent, malgrat presentar valors molt positius en el període de recuperació.