Les pernoctacions hoteleres cauen un 7,4% al març, amb un 4,3% més de facturació

  • L'ingrés mitjà per habitació disponible augmenta un 6,1%, amb preus a l'alça en totes les categories

VilaWeb

Redacció

24.04.2017 - 11:13
Actualització: 24.04.2017 - 11:17

L’ingrés mitjà per habitació disponible augmenta un 6,1%, amb preus a l’alça en totes les categories

MADRID, 24 (EUROPA PRESS)

Els hotels espanyols van registrar 20,3 milions de pernoctació el passat mes de març, la qual cosa suposa un 7,4% menys que en el mateix mes del 2016, segons les dades difoses aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), amb un augment del 4,3% de la facturació i increment de preus en totes les categories.

Durant els tres primers mesos de l’any, les pernoctacions en establiments hotelers es van reduir un 2,8% respecte al mateix període de l’any anterior.

La disminució interanual del març es deu al descens en un 16,6% de les pernoctacions realitzades per residents a Espanya i també a la reculada, encara que molt menor, de les pernoctacions dels no residents (-0,5%).

Segons Estadística, l’estada mitjana es va situar en el tercer mes de l’any en tres nits per viatger, xifra un 3,1% inferior a la del març del 2016.

Al març es van cobrir el 51,8% de les places ofertes, amb un descens anual del 3,8%. El grau d’ocupació per places en cap de setmana es va reduir un 3,1% i es va situar en el 59,3%. Les Canàries presenten el millor grau d’ocupació per places durant el març (76,8%), seguida de la Comunitat de Madrid (56,3%) i les Balears (55,2%).

La taxa anual de l’Índex de Preus Hotelers (IPH) es va situar en el 3,2% al març, mig punt menys que la del mes passat i 1,3 punts per sota a la registrada fa un any.

La facturació mitjana per habitació ocupada (ADR) va ser de 78,3 euros, un 4,3% més en comparació a la del març del 2016, i l’ingrés per habitació disponible (RevPar), condicionat a l’ocupació registrada, va aconseguir els 47,6 euros, amb un increment interanual del 6,1%.

Per categories, la facturació mitjana és de 174,3 euros per als hotels de cinc estrelles, de 82,3 euros pels de quatre i de 61 euros pels de tres estrelles. Els ingressos per habitació disponible per a aquestes mateixes categories són de 115,9euros, 58,6 euros i 39,1 euros, respectivament.

REPUNT DELS PREUS.

La taxa anual de l’Índex de Preus Hotelers (IPH) se situa en el 3,2% al març, la qual cosa suposa 0,5 punts menys que la del mes passat i 1,3 punts per sota de la registrada fa un any.

Per categories, els preus hotelers augmenten en totes elles: en tres estrelles d’or (+5,6%), quatre estrelles d’or (+3,3%), cinc estrelles d’or (+1,5%), tres i dos estrelles de plata (+0,9%) i una estrella de plata (+1,6%). Els preus es mantenen en els establiments de dos estrelles d’or i baixen un 0,4% en els d’una.

Les Canàries, Catalunya, Andalusia i la Comunitat de Madrid són les comunitats amb més ponderació en el preu mitjà total, suposen el 72,6% del pes total. Els preus hotelers van augmentar un 6,8% en taxa anual a les Canàries, un 5,7% a Catalunya i un 2,2% en la Comunitat de Madrid. A Andalusia els preus descendeixen un 2,1%.

LES CANÀRIES, DESTINACIÓ DELS NO RESIDENTS.

Andalusia, Catalunya, la Comunitat Valenciana i la Comunitat de Madrid van ser les destinacions principals dels viatgers residents a Espanya al març, amb taxes anuals de variació en el nombre de pernoctacions del -16,6%, -23,2%, i -3,2%, respectivament.

La principal destinació triada pels viatgers no residents va ser les Canàries, amb un 43,2% del total de les pernoctacions registrades. En aquesta comunitat, les pernoctacions d’estrangers van augmentar un 0,2% pel que fa al març del 2016.

Les següents destinacions triades per no residents van ser Catalunya, amb el 13,8% del total i un creixement del 2,1%, i Andalusia, amb el 13,8% del total, va registrar un descens del 3,2%.

Per zones turístiques, el Sud de Gran Canària presenta tant el grau més alt d’ocupació per places (79,7%) i el Sud de Tenerife, com més alt grau d’ocupació en cap de setmana (80,5%). La zona turística de Barcelona registra el nombre més gran de pernoctacions, amb 1,7 milions.

Els punts turístics amb més pernoctacions van ser Barcelona, Madrid i Benidorm. Puerto de la Cruz aconsegueix el millor grau d’ocupació per places (82,8%) i Adeje, la millor ocupació en cap de setmana (82,3%).

Els viatgers que van arribar a Espanya procedents del Regne Unit i Alemanya van concentrar el 23,7% i el 21,7%, respectivament, del total de pernoctacions de no residents en establiments hotelers al març. El mercat britànic va retrocedir un 1,1% i l’alemany va augmentar un 9,1%. Les pernoctacions dels viatgers procedents de França, Suècia i Itàlia (els següents mercats) registren unes taxes anuals del 5,9%, 2,2% i 1,5%, respectivament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor