25.10.2017 - 21:30
|
Actualització: 25.10.2017 - 21:35
Les perles d’avui
Avançament: El nou llibre de Kilian Jornet que explica les gestes de Summits of my life. ‘Són les deu del vespre del 20 de maig del 2017 al camp base de l’Everest. El repte és fer el cim sense oxigen ni cordes, sense xerpes, tot sol, i sense cap sistema de comunicació, ni ràdio, ni telèfon satèl·lit. Vull pujar sol allà dalt i prendre les decisions que cregui més oportunes en cada moment.’ Així explica Kilian Jornet com va encarar el moment culminant del seu projecte Summits of my life, quan es va disposar a assolir el cim de l’Everest per la cara nord valent-se només de si mateix. La manera com ho va aconseguir, i què va sentir quan va trepitjar el sostre del món enmig de la nit, queda explicat en el llibre Summits of my life. Somnis i reptes a la muntanya (Ara Llibres), que recull el testimoni de Jornet en cadascun dels reptes i les gestes que ha assolit, acompanyat de les imatges més espectaculars de les aventures que ha compartit amb Seb Montaz, Vivian Bruchez, Emelie Forsberg, Jordi Tosas, Mathéo Jacquemoud i el desaparegut Stéphane Brosse en els cims més emblemàtics del món: el Mont Blanc, el Cerví, l’Aconcagua, el Denali…
Són cinc anys d’esforç, proeses, aprenentatge i persecució de somnis condensats en un llibre que, elaborat amb la col·laboració del periodista de VilaWeb Josep Casulleras, conté referències històriques dels pioners que van solcar aquestes muntanyes mítiques, i fotografies inèdites i impactants i infografies explicatives sobre les rutes i els equipaments. Summits of my life. Somnis i reptes a la muntanya serà a les llibreries a partir del dilluns vinent, dia 30 d’octubre.
A VilaWeb us oferim un avançament del darrer capítol del llibre, en què Jornet parla de la proesa de fer el cim de l’Everest dues vegades en una sola setmana.
Rufián repassa al congrés les lesions dels ferits de l’1-O enmig de les rialles dels escons del PP. El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Gabriel Rufián, va fer una intervenció ahir al congrés espanyol exposant l’informe del Departament de Salut de la Generalitat amb el detall de tots els ferits per la violència de la policia espanyola durant el referèndum del primer d’octubre. ‘Un infart agut de miocardi, trenta traumatismes craneoencefàlics, vint-i-tres fractures d’ossos, 383 policontusions, 435 contusions, cinquanta ferides, trenta-sis lipotímies, dues conjuntivitis, tres arítimies, vint-i-vuit crisis d’ansietat. Sabeu què és això, companys de banc del PP i annex del PSOE i Ciutadans? És l’informe del Departament de Salut sobre l’actuació de la vostra policia militar durant el referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Són els ferits que negueu que existeixen.’ Rufián ho va dir enmig de les rialles i murmuris constants dels bancs del PP i Ciutadans i del portaveu del PP al congrés, Rafael Hernando. Ho podeu veure ací.
Les notícies del dia
Puigdemont declina de comparèixer al senat espanyol. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no assistirà demà a la tarda al senat espanyol per a defensar les al·legacions del govern contra el cop d’estat perpetrat pel govern espanyol amb el suport del PSOE i Ciutadans sota el pretext de l’article 155 de la constitució espanyola. Fonts del govern han confirmat a VilaWeb que el president ha declinat l’oferta de la cambra alta. Ho podeu veure ací.
Missatge desesperat d’una senadora de Podem per ‘la dictadura de PP i PSOE’ al senat amb Catalunya. La senador d’En Comú Podem per Tarragona, Celia Cánovas, ha enregistrat avui un missatge des del senat en què denuncia els mètodes ‘dictatorials’ amb què el PP fa la tramitació de les mesures amb què vol suspendre l’autonomia de Catalunya emparant-se en l’article 155 de la constitució. Primer, amb un missatge d’àudio que ha esdevingut viral, en què ha denunciat que ni tan sols els deixaven presentar esmenes al text que ha proposat la Moncloa. Ho podeu veure ací.
TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN responen al 155: ‘L’única barricada és mantenir la llibertat’. Els directors de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis; Catalunya Ràdio, Saül Gordillo; i l’Agència Catalana de Notícies, Marc Colomé, han fet una conferència de premsa per respondre a l’anunci de l’aplicació de l’article 155, només dos dies abans que el senat espanyol aprovi les mesures. Tots tres s’han mostrat contraris a la mesura i han posat l’accent en la necessitat que els treballadors de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals continuïn treballant amb la màxima normalitat. A més, han deixat entreveure que l’actitud que prenguin els directius dependrà, entre altres coses, de la resposta del govern i han deixat clar que des de les respectives direccions no es donarà cap instrucció als treballadors. Ho podeu veure ací.
Tibantor entre PP i PSOE per les mesures per a liquidar l’autonomia de Catalunya. ‘Si es convoquen eleccions dins del marc constitucional, no hi ha raons polítiques ni jurídiques per aplicar el 155’, ha dit la portaveu del PSOE al congrés espanyol, Margarita Robles. El pacte entre socialistes i populars per tirar endavant la suspensió de l’autogovern ha topat amb una trava. Certament, el PP no necessita el PSOE per a consumar el cop d’estat contra la Generalitat al senat, però la imatge de bloc granític —conjuntament amb Ciutadans— que es volia aparentar es comença a esfumar. Ho podeu veure ací.
Comín i Mundó reafirmen el seu compromís amb el govern. El conseller de Justícia, Carles Mundó, i el conseller de Salut, Toni Comín, han reafirmat avui el seu compromís amb el govern. Diverses informacions de les últimes hores asseguraven que els dos consellers, juntament amb Santi Vila i Meritxell Borràs, havien pressionat el president Carles Puigdemont durant el consell de govern de dimarts perquè convoqués eleccions al parlament i renunciés a la declaració d’independència. Ho podeu veure ací.
Carta de la CUP a Sànchez i Cuixart: ‘No caminareu mai sols. Recordeu-ho avui en la foscor, demà en llibertat’. La CUP ha escrit una carta als presidents de l’ANC i d’Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en què expressen suport i solidaritat a aquests dos presos polítics: ‘Ens comprometem amb vosaltres a seguir dempeus, a no defallir, a exigir la vostra llibertat immediata fins a quedar-nos afòniques i més enllà, a anar-hi, anar-hi i anar-hi fins a aconseguir la República.’ La podeu llegir sencera ací.
La Generalitat ordena als bancs de pagar les nòmines de l’octubre des dels comptes blocats. La Generalitat ha donat l’ordre als bancs per pagar les nòmines de l’octubre dels treballadors públics. Com ja es va fer al setembre, en el primer abonament de sous des de la intervenció de les finances, el pagament es fa amb la tresoreria pròpia blocada per l’estat des d’abans del referèndum. Segons fonts del Departament d’Economia, el pagament inclou també la nòmina delegada dels mestres, i la del personal de l’Institut Català de la Salut i el Servei Català de la Salut, i l’import total és de 390 milions d’euros. Els treballadors començaran a cobrar a partir de demà. Ho podeu veure ací.
Concentracions multitudinàries de la comunitat educativa contra les acusacions d’adoctrinament i l’article 155. La comunitat educativa s’ha mobilitzat aquesta tarda contra els atacs i les crítiques d’adoctrinament que ha rebut l’escola catalana aquestes últimes setmanes. La protesta s’ha fet a les capitals de comarca amb el lema ‘No ens toqueu l’educació’ i ha fet visible la unitat de la comunitat educativa per defensar l’actual model d’escola i la immersió lingüística, un model que és considerat un èxit i en què no s’acceptaran ingerències. Ho podeu veure ací.
L’Ajuntament de València estudia personar-se com a acusació popular per les agressions feixistes del Nou d’Octubre. L’Ajuntament de València ha anunciat que estudia personar-se com a acusació popular contra els ultres que van atacar els manifestants del Nou d’Octubre. El batlle de la ciutat, Joan Ribó, ha argumentat que es van produir delictes d’odi contra els veïns de la ciutat. Per aquest motiu, Compromís presentarà una moció al ple de demà. Ho podeu llegir ací.
El Parlament de Dinamarca debat la independència de Catalunya. El debat sobre la independència de Catalunya, sobretot després del referèndum del primer d’octubre, té un lloc destacat en l’agenda internacional. Avui serà el torn del ministre d’Afers Estrangers danès, Anders Samuelsen, que compareixerà, a petició de la Comissió d’Afers Estrangers, davant del parlament de Dinamarca per parlar de la situació política a Catalunya després del referèndum i, en particular, de la independència. El debat tindrà lloc avui a les dues de la tarda. Ho podeu veure ací.
Un diputat irlandès crida ‘vergonya!’ a l’ambaixador espanyol pel cas de Catalunya. L’Assemblea Irlandesa va discutir ahir el cas català a petició de Sinn Féin. El govern, en mans del partit de dreta Fine Gael, va donar el seu suport a l’executiu espanyol, però es va fer una crida general al diàleg. La posició més favorable al govern català la van encapçalar Sinn Féin i el partit antiausteritat People Before Profit. Mick Barry, un dels diputats d’aquest partit, va fer una intervenció molt directa i va atacar l’estat espanyol, representat a la tribuna de convidats per l’ambaixador, José María Rodríguez Coso. ‘Vergonya a l’estat espanyol per les seves accions!’, va exclamar. Ho podeu veure ací.
Condemnen l’ex-president Jaume Matas a set anys d’inhabilitació per prevaricació. L’ex-president del govern Jaume Matas ha estat condemnat a set anys d’inhabilitació especial per a càrrec públic per un delicte de prevaricació, tot i que l’audiència provincial l’ha absolt del delicte de tràfic d’influències. A més, haurà de pagar els 1,2 milions d’euros que va costar el projecte de l’Òpera de l’arquitecte Santiago Calatrava. Malgrat que la fiscalia havia demanat una pena d’un any i tres mesos de presó, el jutge ha desestimat la petició. Ho podeu llegir ací.
Les recomanacions d’avui
Avui us recomanem l’Opinió Contundent d’Ernest Maragall que duu per títol ‘Catalunya, democràcia, llibertat: el projecte irrenunciable’.
També us recomanem l’Anàlisi de Josep Casulleras sobre l’intent fracassat de l’estat espanyol de fer passar per ‘fake news’ les imatges de la brutalitat policíaca de l’1-O.
També us recomanem l’Opinió Contundent de Bardo Fassbender. Es titula ‘Catalunya i la façana trencadissa de la “unió de ciutadans” europea’.
Podeu llegir el Mail Obert de Joan M. Minguet Batllori, que duu per títol ‘”Quo vadis”, Montilla?’
Finalment, us recomanem l’Entrevista de Pere Cardús a l’ex-dirigent de la Crida a la Solidaritat Àngel Colom. ‘La detenció dels Jordis és l’entrant del plat fort que arribarà aquest cap de setmana’, diu Colom.
I l’Entrevista d’Andreu Barnils amb el professor d’Història de les Amèriques Joan Casanovas. ‘Tant a Cuba com a Catalunya el govern de Madrid abandona els seus partidaris’, explica Casanovas.