23.03.2017 - 21:55
|
Actualització: 23.03.2017 - 22:17
Les perles d’avui
Discriminació lingüística. Enric Bataller, diputat de Compromís al congrés espanyol, ha denunciat la discriminació lingüística que hi ha a l’estat espanyol i ha repassat alguns dels últims casos d’agressions patides per persones que parlaven català.
No volem a soles disculpes, sinó el compromís de la Policía de garantir i preservar el dret dels valencians a utilitzar la nostra llengua pic.twitter.com/Id7Fisllzu
— Enric Bataller (@EBataller) March 23, 2017
La cordà valenciana vist des del japó. Les característiques que fan de la cordà de les festes de Moros i Cristians de Bocairent una festa del foc singular atreuen cada any molts aficionats a la pirotècnia i, en especial, nombrosos amants dels coets en les cordaes de carrer. La televisió del Japó les ha explicades així:
Les notícies del dia
L’ex-ministre de Letònia respon Margallo. Les paraules de l’ex-ministre d’Afers Estrangers espanyol José Manuel García-Margallo comencen a tenir ressò internacional. L’eurodiputat letó del PP Artis Pabkris, ex-ministre de Defensa (2010-2014) i ex-ministre d’Afers Estrangers (2004-2007), ha rebatut les declaracions de Margallo, segons les quals Espanya deu favors a uns altres països per haver-se manifestat contraris (o no favorables) al procés independentista català. Margallo va precisar que, com a ministre, va arribar a tenir quatre reunions als països bàltics sobre la posició que havien de tenir en relació amb el procés independentista català. Pabkris ha repiulat la noticia de VilaWeb English sobre les declaracions de Margallo i hi ha afegint aquest comentari: ‘Els acords secrets, si n’hi ha, tenen poc recorregut com a norma perquè manquen de fonament moral.’
La ‘comissió barretina’, confirmada. Les declaracions de José Manuel García-Margallo sobre els ‘favors’ que Espanya deu a uns altres països per haver pres posicions no favorables a la independència de Catalunya han tingut un gran impacte polític. I també han servit perquè l’ex-ministre d’Afers Estrangers confirmés una informació que fa anys que circulava com a rumor: la de la creació d’una comissió interna del govern espanyol, de caràcter secret, batejada amb el nom de ‘comissió barretina’. El propòsit era de desactivar el front internacional de l’independentisme.
Estat Islàmic s’atribueix l’atemptat de Londres. L’autoanomenat Estat Islàmic ha reivindicat l’autoria de l’atemptat d’ahir a Westminster, molt a prop del Parlament britànic a Londres. Ho han donat a conèixer a través de la seva agència de notícies, Amaq. Segons ha revelat aquest dijous la primera ministra, Theresa May, l’autor de l’atemptat va néixer al Regne Unit i va ser investigat en el passat pel MI5 per extremisme violent com a ‘figura perifèrica’ i actualment no era al radar dels serveis antiterroristes.
Multat per parlar català. Xavier Casanovas, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha estat multat amb 601 euros per haver parlat en català a la policia espanyola al control de passaports de l’aeroport del Prat. Els agents justifiquen la sanció dient que Casanovas va destorbar la seva feina adreçant-se a ells en català. Els fets van passar el 4 de setembre.
Marzà respon al govern espanyol. La Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana s’ha mostrat convençuda que el nou model d’ensenyament d’idiomes que fixa el decret de plurilingüisme situarà el País Valencià en un ‘lloc de referència i model europeu‘. Així mateix, ha agraït l’’interés’ mostrat pel Ministeri d’Educació espanyol sobre el nou sistema plurilingüe valencià.
Ensurt a Anvers. Un home ha estat detingut aquest matí a Ambers, a Flandes, quan ha intentat atropellar a gran velocitat diverses persones en un dels principals carrers comercials de la ciutat. Els vianants s’han hagut d’apartar i l’acte no ha provocat cap víctima. Militars belgues han interceptat el conductor, que ha estat detingut. La policia belga ha trobat armes a l’interior del vehicle. Les autoritats han informat que s’ha evitat un atac terrorista.
Les recomanacions
Avui a VilaWeb hem publicat aquesta crònica d’Oriol Bäbler sobre com l’exèrcit espanyol recluta joves des del Saló de l’Ensenyament. La presència militar al Saló torna a originar polèmica i protestes i, enguany, hi han triplicat l’espai malgrat la moció del parlament i la declaració institucional de l’Ajuntament de Barcelona per a demanar-ne l’exclusió.
També us recomanem l’opinió de Roger Cassany sobre la polèmica per les declaracions de Margallo: ‘Gràcies, Margallo‘.