Les perles: Un vídeo sorprenent fet només amb una fotografia i les medalles que guanyaria Catalunya als Jocs Olímpics

  • Us oferim també les principals notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb

Redacció

10.05.2017 - 21:25
Actualització: 10.05.2017 - 22:25

Les perles d’avui

Un vídeo només amb una fotografia. La particularitat d’aquest vídeo, que dura gairebé una hora, és que és totalment generat per un algoritme que, a partir d’una única fotografia, serveix per a predir com seria el fotograma següent, repetint el procés 100.000 vegades. El resultat és espectacular i ofereix una seqüència d’imatges que s’acosta molt a la realitat. ‘Demostra què és capaç de fer la intel·ligència artificial’, diu Digital Trends, portal especialitzat en tecnologia.

Quantes medalles guanyaria? Un estudi encarregat per la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes conclou que, en cas d’independència, els atletes que representarien Catalunya obtindrien entre vuit i nou medalles en uns Jocs Olímpics, on participarien 129 catalans. En els darrers Jocs, a Rio de Janeiro el 2016, hi van participar 98 atletes catalans representant Espanya. A més, segons el report ‘Impacte econòmic de la independència de Catalunya en les federacions esportives catalanes’, presentat avui a la tarda al Palau de la Generalitat, un estat català tindria un ‘impacte global molt positiu’, amb una previsió d’ingressos per a les federacions esportives fins de 93 milions d’euros, una desviació positiva del 24%, i la creació de 705 llocs de feina. En l’acte de presentació de l’informe, la portaveu i consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, ha dit que Catalunya volia competir arreu del món amb nom propi.

Les notícies del dia

Doble sentència. El Tribunal Constitucional espanyol ha anul·lat per unanimitat la part substancial de la llei catalana de consultes populars per via de referèndum de l’any 2010 i el decret pel qual la Generalitat va regular la creació del comissionat per a la Transició Nacional. Totes dues iniciatives del parlament ja havien estat suspeses preventivament. En parlem ací.

Requisar urnes. L’ex-ministre d’Afers Estrangers espanyol José Manuel García Margallo ha explicat que va proposar al govern espanyol que s’impedís la consulta del 9-N requisant i destruint les urnes i assumint el control dels Mossos d’Esquadra durant 24 hores. Ara que s’acosta el referèndum del setembre, proposa exactament això mateix. Margallo ha explicat que també va proposar de reformar la constitució espanyola i començar una negociació amb la Generalitat. ‘Aquest referèndum no es pot fer’, ha dit. Aquestes declaracions, les ha fetes en un col·loqui de l’Associació de Periodistes Europeus i la Fundació Diario de Madrid, al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Margallo hi ha fet un debat amb Joana Ortega, ex-vice-presidenta del govern, inhabilitada pel 9-N. Ho podeu llegir ací.

Referèndum tant sí com no. Igual que va fer a principi d’any en plena negociació del pressupost, la CUP ha fet una conferència política al Museu d’Història de Barcelona en què ha assenyalat les mancances que, a parer seu, té el govern en l’organització del referèndum. La CUP ha tornat a exigir data i pregunta: ‘Ens afegim a la incertesa i la impaciència que origina això d’anar a última hora. Aquesta dilatació desanima’, ha dit Núria Gisbert, membre del secretariat nacional de la CUP, que ha estat acompanyada al faristol per Quim Arrufat, portaveu de l’òrgan. Ho podeu llegir ací.

Crisi al govern Trump. ‘Donald Trump és envoltat de sicofants i afeccionats que no saben dir-li que no o no ho volen fer.’ Aquest comentari tan dur del Washington Post aclareix tot sol l’abast de la monumental crisi política que s’ha obert als Estats Units després de la sobtada decisió de Donald Trump de despatxar el cap de l’FBI, James Comey. Quan s’ha sabut que Comey havia estat despatxat just després de demanar més suport i diners per a la investigació sobre el paper de Rússia en l’elecció de Trump, l’escàndol ha pujat encara més de to. Llegiu aquesta crònica de Vicent Partal ací.

Renda garantida. Després de setmanes de reunions, Govern i promotors de la ILP han arribat a un principi d’acord sobre la Renda Garantida de Ciutadania, a l’espera que la comissió promotora de la ILP el ratifiqui demà. El preacord estableix que rebran la renda a partir del 2017 les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial amb rendes baixes i que es tendirà a la generalització, sense especificar una data per a les famílies no monoparentals. Us ho expliquem ací.

Forcadell, a l’assemblea de la francofonia. La presidenta del parlament, Carme Forcadell, ha defensat la inviolabilitat parlamentària i la llibertat d’expressió davant de la conferència de presidents de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), que es fa a Budapest (Hongria). Forcadell, que ha agraït poder-hi participar per primera vegada, ha assegurat també que la cambra catalana compartia profundament els objectius de l’APF, com ara la promoció de la democràcia i dels drets humans, i ha remarcat l’obligació de defensar aquests valors fonamentals també a Catalunya. Us ho expliquem ací.  I en aquest article us expliquem per què Catalunya participa en aquesta assemblea.

Les recomanacions

Avui a VilaWeb hem publicat aquest anàlisi exhaustiu sobre la compra d’urnes per part del govern. Hem parlat amb l’executiu i amb els fabricants d’urnes sobre les conseqüències del tram final cap a la independència.

Josep Casulleras parla en aquest article de l’error de Societat Civil Catalana, que assenyala ara Jaume Asens i Joan Josep Nuet.

També hem publicat aquesta entrevista amb el cantant de Mishima, David Carabén, que ha publicat nou disc, Ara i res.

I, finalment, us oferim també les recomanacions de Montserrat Serra per al vintè Barcelona Poesia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor