Les perles: Rufián confessa que no se sap la lletra de ‘Els Segadors’ i la il·lustradora catalana que transforma les estries en obres d’art

  • Us oferim també les principals notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb

Redacció

01.08.2017 - 21:30
Actualització: 01.08.2017 - 21:42

Les perles d’avui

Gabriel Rufián confessa que no se sap la lletra de ‘Els Segadors’. ‘Sencer, no me’l sé. Hi ha un tros que no me’l sé i moc la boca’. Ho va reconèixer el diputat d’Esquerra Republicana al congrés espanyol en una distesa entrevista al programa ‘La lengua moderna‘ de la Cadena Ser quan li van preguntar si se sabia l’himne nacional de Catalunya. Ho podeu veure ací.

 

La BBC es fa ressò de l’obra la il·lustradora catalana que transforma les estries en obres d’art. Transformar els trets físics que fàcilment són l’origen de complexos en moltes dones en coses belles i de les quals enorgullir-se. Aquest és un dels objectius de l’obra de la jove il·lustradora catalana Cinta Tort, la feina de la qual ha estat reconeguda fins i tot per la BBC. Ho podeu veure ací.

Les notícies del dia

Resposta contundent. El govern presentarà un recurs de súplica al Tribunal Constitucional espanyol per a demanar que no admeti a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol contra la reforma del reglament del parlament. En la conferència de premsa posterior a la reunió de l’executiu, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha denunciat uns actes que considera que formen part d’una ‘persecució preventiva i ideològica’ contra els catalans. Ho podeu veure ací.

Ressò internacional. El diari alemany de referència Süddeutsche Zeitung (SZ) es fa ressò del procés català i adverteix el govern espanyol que, si inhabilita el govern de la Generalitat o si impedeix el referèndum de l’1 d’octubre, regalarà ‘una victòria aclaparadora’ als partits independentistes a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. Ho podeu llegir ací.

Mig milió per un espai militar titllat de ‘xenòfob’. El Ministeri de Defensa espanyol vol ampliar la zona d’instrucció del Centre d’Ensinistrament espanyol (CENAD) de Chinchilla, a prop d’Albacete, i per fer-ho, hi destinarà un pressupost de 421.696,37 euros. El projecte d’ampliació, del qual es fa ressò el Periódico de Castella-la Manxa, preveu la construcció d’una rèplica d’un barri àrab, amb una mesquita, i al costat, hi haurà un centre comercial, un edifici de tres plantes i una zona de nova construcció amb cinc habitatges. Les construccions estaran fetes de bloc de formigó. Vegeu-ho ací.

No s’aturaran davant dels atacs al català. Escola Valenciana ha anunciat que es mobilitzarà el setembre, juntament amb altres entitats i la societat civil, si el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià impedeix l’aplicació del decret de plurilingüisme, segons que ha fet saber en un comunicat. Ho podeu veure ací.

Respota irònica a l’homofòbia. El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha rebut aquest dimarts uns dibuixos de contingut homòfob al seu despatx de la institució insular. Ha estat ell mateix qui ha penjat una fotografia i ha denunciat l’atac rebut amb un breu text, en el que s’ha dirigit a l’anònim autor en un escrit a Facebook: ‘li desitg llarga vida per a que pugui veure el món canviar!’ Ho podeu llegir ací.

Les recomanacions d’avui

Avui us recomanem l’entrevista de Narcís Figueras al professor de ciència política de la Universitat Autònoma de Madrid Carlos Taibo. ‘No sorprèn que es digui que Podem és l’últim baluard de l’establishment polític espanyol’, defensa, entre altres coses, Taibo.

També us recomanem l’entrevista de Roger Graells al portaveu del col·lectiu Drets Sergi Blázquez on aquest assegura que ‘els interrogatoris de la Guàrdia Civil formen part de l’Operació Catalunya’.

Podeu llegir el reportatge de Martí Crespo ‘La Guerra toponímica del 1936-1939’. S’hi explica com, en poc més de dos anys, molts municipis van canviar tres vegades de denominació oficial.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor