22.05.2017 - 21:24
|
Actualització: 22.05.2017 - 23:10
Les perles d’avui
Una crítica molt dura. El toro d’Osborne de Santa Pola, al Baix Vinalopó, fa uns dies que s’ha convertit en un gran quadre de catorze metres d’altura que reprodueix el Guernica de Picasso. L’autor, Sam3, va explicar a Verne la seva obra, un atac i una crítica a la tauromàquia. ‘El Guernica és horror, abús, desastre, mort, víctimes i espectacle’, diu. L’autor murcià vol relacionar tots aquests conceptes amb la tauromàquia amb la icona del toro d’Osborne. En podeu veure la fotografia ací:
‘No el volia molestar’. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut avui en una conferència de premsa. Una periodista de La Sexta li ha demanat si havia trucat a Pedro Sánchez per felicitar-lo després de guanyar les primàries del PSOE, Rajoy ha dubtat uns segons i després ha afirmat que no ho havia fet ‘perquè no volia molestar-lo’. I no ha descartat de fer-ho més endavant.
#EnDirecto Rajoy descarta un adelanto electoral y admite en estos términos que no ha llamado a Pedro Sánchez https://t.co/85P2D8wjGW pic.twitter.com/MKqUyTfsLR
— EL MUNDO (@elmundoes) 22 de maig de 2017
El futur de les pantalles? Samsung es convertirà aquesta setmana en la primera empresa de dispositius mòbils que comercialitzarà una pantalla completament flexible. L’anunci es farà a la fira Display Week 2017 de Los Angeles, que comença demà i s’acaba dijous. Segons l’agència de notícies coreana Yonhap News, la pantalla es podrà doblegar en qualsevol direcció, com si fos un rotlle, cosa que fins ara no havia estat possible en models anteriors. La pantalla és de nou polzades i la seva versatilitat no li resta capacitat de resolució. Ací en podeu veure dos exemples:
Les notícies del dia
Última oferta. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del vice-president, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Estrangers, Raül Romeva, ha presentat aquesta tarda a Madrid l’última oferta al govern espanyol per pactar el referèndum sobre la independència de Catalunya. Puigdemont no ha fixat cap termini concret per a disposar d’una resposta, però ha avisat que si no hi ha cap proposta per part del govern espanyol hauran d’acabar negociant l’aplicació del resultat i la transició cap al nou estat. Ho explica des de Madrid Josep Casulleras. A l’acte hi han assistit més d’una vintena de diplomàtics. N’hem parlat ací. Podeu recuperar el vídeo íntegre de Puigdemont a continuació:
Tensió a Madrid abans de la conferència. Mitja hora abans de començar la conferència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vice-president, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Estrangers, Raül Romeva, s’han viscut escenes de tensió a la plaça Cibeles de Madrid, al voltant de l’auditori on es farà l’acte. Una seixantena de feixistes i falangistes concentrats als accessos de l’Auditori Caja de Música de Madrid han increpat el diputat Joan Tardà i la policia espanyola hi ha hagut d’intervenir. Ací en podeu veure vídeos i fotografies dels moments de més tensió.
Inestabilitat al govern espanyol? El secretari d’organització de Podem, Pablo Echenique, ha assegurat avui que el partit es planteja retirar la seva moció de censura en contra del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, si el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en presenta una altra. La proposta de Podem es produeix poc després de saber-se que Sánchez no donarà suport a la moció de censura del partit de Pablo Iglesias. Ho podeu llegir ací.
Èxit històric de Kilian Jornet. L’alpinista català Kilian Jornet ha coronat aquesta mitjanit el cim de l’Everest, sense oxigen ni cordes fixes, per la cara nord de la muntanya. L’atleta ha fet cim en una sola tirada de vint-i-sis hores després de sortir de l’últim punt habitat, el monestir de Rombuk (5.100 metres), a trenta quilòmetres del cim. En total, el recorregut d’ascens i descens ha estat de 38 hores. Jornet ha fet uns cinquanta quilòmetres amb un desnivell de 3.848 metres i ara es troba bé i signant autògrafs. N’hem parlat ací. Per a tots aquells que no hem dormit patint per Jornet, Josep Casulleras n’ha escrit aquest perfil íntim. Aquestes han estat les primeres imatges del repte històric.
First images of @kilianj‘s Everest ascent! Congrats Kilian! Amazing job @sebastienmontaz! #OurEverest pic.twitter.com/zzgIKYgIJt
— Summits of My Life (@SummitsofMyLife) 22 de maig de 2017
S’ha mort Francesc Sanuy. Segons que ha pogut confirmar VilaWeb de fonts del seu entorn personal i també de la Generalitat, l’advocat, polític i escriptor Francesc Sanuy s’ha mort avui a Barcelona a l’edat de vuitanta-un any. Va fer la carrera política a CDC i en el primer govern de Jordi Pujol fou nomenat conseller de Comerç, Consum i Turisme de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va ocupar fins el 1985. Més endavant, fou delegat de la Generalitat a Madrid i seguidament diputat al congrés espanyol per CDC. En teniu més informació ací.
El País, desmentit. El diari El País ha publicat aquesta matinada un text que afirma que és la llei de transitorietat, pactada al Parlament de Catalunya entre Junts pel Sí i la CUP, i que no ha estat feta pública per evitar una possible acció repressiva del Tribunal Constitucional espanyol. Fonts del govern han explicat a VilaWeb que l’esborrany que publica el diari és una versió antiga i superada. Per tant, la redacció no es correspon al de la llei de transitorietat. Us ho expliquem ací.
Rajoy ho aprofita. En una conferència de premsa poc habitual, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut després del comitè executiu del PP i poques hores abans de la conferència ‘Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic’. Rajoy s’ha agafat a la filtració d’El País sobre l’esborrany de la llei de transitorietat jurídica (desmentida pel govern) per atacar el govern català: ‘Pretenen fer una ruptura en tota regla d’Espanya en 24 hores’, ha dit, i ha titllat la llei d’antidemocràtica i ‘disbarat jurídic, polític i social’.
Catalunya en Comú. El nou partit dels comuns ja té nom: Catalunya en Comú. Aquesta ha estat l’opció més votada per la militància, després d’un procés de consultes que s’ha allargat uns quants dies. Concretament, Catalunya en Comú ha aconseguit el 53,57% dels vots. L’alternativa era En Comú Podem (46,43%). D’aquesta manera, el projecte impulsat per Ada Colau i Xavier Domènech tanca una de les etapes més importants del procés fundacional de l’anomenat ‘nou subjecte polític’, que engloba Barcelona en Comú, ICV, Equo i Esquerra Unida. Fins ara, la coalició s’anomenava provisionalment Un País en Comú.
Les recomanacions
Avui a VilaWeb hem publicat una entrevista a l’activista Simona Levi, coautora del llibre Votar y cobrar, que explica, entre més coses, com van destapar el cas de les ‘targetes black’ de Bankia. Sobre aquest cas, revela que han rebut agressions més fortes d’Izquierda Unida i Podemos que no pas de Bankia.
També hem publicat un article en què desgranem un informe de Wikimèdia que analitza els mitjans més referenciats com a fonts en la Viquipèdia. S’hi estudien molts mitjans de tot el món, però principalment dels Països Catalans, que s’han fet servir com a documentació per als articles d’aquesta enciclopèdia en línia. I s’hi constata que VilaWeb és el mitjà de comunicació en català més referenciat de la Viquipèdia. La informació és actualitzada el 15 de maig de 2017. Ho podeu llegir ací.
I finalment, us recomanem aquest article sobre forenses, metges humans que tracten amb la mort.