18.05.2017 - 21:22
|
Actualització: 18.05.2017 - 22:18
Les perles d’avui
Un aterratge a la Lluna. Decades després de l’arribada a la Lluna, els germans Stangl han recreat l’aterratge de l’Apollo aprofitant els milers de fotografies que es van fer durant la missió (1961-72). Fent servir diverses tècniques d’animació, com ara el morphing, simulen l’aterratge i el passeig posterior d’Armstrong i Aldrin sobre la Lluna. El resultat és aquest curtmetratge increïble. Podeu llegir aquesta història ací.
Un clatellot a Trump. La revista Time és famosa, entre molts més notius, perquè fa unes grans portades. Avui n’han publicat una de contundent que ha aixecat polseguera als Estats. Hi apareix la Casa Blanca ‘barrejada’ amb el Kremlin. No hi han posat ni titular. El gran simbolisme de la imatge, en els temps que corren, no ha de menester cap més explicació.
TIME’s new cover: How Trump’s loyalty test is straining Washington https://t.co/4ZQG16wS8f pic.twitter.com/tnng9Wy6km
— TIME (@TIME) May 18, 2017
The new @time magazine cover pic.twitter.com/MrX8QaA3UE
— Axios (@axios) May 18, 2017
Les notícies del dia
Censura i reacció. L’ofensiva censora que ha engegat el govern espanyol contra els llibres de text catalans ha desfermat un rebuig unànime d’institucions i de les principals entitats del sector. El govern i el Departament d’Ensenyament s’han manifestat desconcertats arran de l’encàrrec del Ministeri d’Educació espanyol a l’alta inspecció espanyola perquè elabori un informe detallat dels llibres de text que es fan servir a les escoles catalanes per comprovar si compleixen el currículum. Ací podeu llegir la reacció de les principals veus del sector. I en aquesta anàlisi us expliquem l’ofensiva del govern espanyol.
Ensurt tràgic a Nova York. Un cotxe ha envestit nombrosos vianants a Times Square, un dels indrets més concorreguts de la ciutat de Nova York. Hi ha hagut un mort i una vintena de ferits, segons mitjans locals. De primer, es parlava de dotze ferits, però minuts més tard els bombers de Nova York han dit que eren dinou. El vehicle ha saltat les tanques de protecció i ha envestit la multitud. El conductor, un home sota els efectes de l’alcohol, ha estat detingut.
Aval a la Comissió de Venècia. Junts pel Sí ha aprovat una moció de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) que insta el govern ‘a posar en marxa les iniciatives oportunes per disposar de l’assessorament, reconeixement i aval de la Comissió de Venècia’ per al referèndum. Els vots de JxSí i la CSQP han servit per a aprovar la moció, mentre que la CUP s’ha abstingut en alguns punts. La resta de l’oposició hi ha votat en contra. N’hem parlat ací. I sobre les condicions que ha de complir un referèndum segons la Comissió de Venècia, n’hem fet aquesta anàlisi.
Abstenció del PDECat. El congrés espanyol ha aprovat el reial decret llei 8/2017, que liberalitza l’activitat dels estibadors als ports espanyols. La cambra ha validat la nova normativa amb els vots favorables dels grups parlamentaris del PP, Ciutadans i PNB i l’abstenció del PDECat. El ministre espanyol de Foment, Íñigo de la Serna, ha dit que el nou decret facilita que se signin els convenis col·lectius en el sector, de manera que es garanteixin l’ocupació dels treballadors i la productivitat de les empreses. Ha reclamat responsabilitat a totes les parts implicades, arran de l’anunci de vagues dels sindicats d’estibadors a partir del 24 de maig si s’aprovava aquest reial decret.
Finançament. La Crida pel Finançament Valencià ha aconseguit més de cinc-centes adhesions en només dos dies. La recollida de signatures pretén palesar el suport polític i de la societat civil valenciana a la reivindicació d’una millora del finançament del País Valencià. A més, la plataforma ha organitzat una manifestació a València el dissabte 10 de juny amb el lema ‘Contra els pressupostos generals de l’estat, no a l’espoli! Volem les claus de la caixa!’. En parlem ací.
El govern i Gemma Galdon. La Generalitat de Catalunya ha anunciat que els serveis jurídics del govern presentarien una querella contra Gemma Galdon ‘per les greus acusacions i falsedats’ que ha dit al programa ‘El món a RAC1’. El govern considera que no pot deixar passar unes ‘acusacions tan greus’. Fonts governamentals han dit: ‘Els serveis jurídics analitzaran a fons el contingut de les afirmacions i determinaran, des del punt de vista jurídic, quines derivacions i conseqüències legals se’n desprenen. Les accions legals es concretaran ben aviat.’ Us ho expliquem ací.
Les recomanacions
Avui a VilaWeb hem desgranat l’informe demolidor que el Síndic de Greuges ha fet sobre les ‘regressions democràtiques’ a l’estat espanyol. Repassa, entre més, la manca de separació de poders. Llegiu-ho ací.
També us recomanem aquest reportatge exhaustiu de Núria Cadenes sobre la política lingüística del consell. Les entitats valencianes han valorat per a VilaWeb les mesures preses en aquest àmbit en els dos primers anys del govern del Botànic.
La Xina avança impassible i impulsa una ‘nova ruta de la seda’. És un pla impulsat per Pequín per a connectar grans àrees i expandir l’economia mundial. I canviarà el món. Podeu llegir aquesta anàlisi ací.
Montserrat Serra ha fet aquest reportatge sobre els nous editors independents. Fan anys i marquen un nou rumb, i són exponents de la revolució de les editorials independents.
Finalment, no podeu passar per alt les opinions d’avui. N’hi ha quatre. La primera, de Pere Cardús: Els cinc moments de més risc abans de la independència. La segona, de Roger Cassany: Bankia, ocupes i traficants: històries que mai no s’expliquen. La tercera, de Xavier Diez: Legalitzar la corrupció a l’escola. I, per a acabar, una de Jordi Llaonart: Si un gihadista mata un porc no és notícia, però si un porc…