30.03.2017 - 21:35
|
Actualització: 30.03.2017 - 22:41
Les perles d’avui
Un 3% de ‘pericos’ a Catalunya. Avui ha estat dia d’analitzar el CEO. El baròmetre ha preguntat per les preferències futbolístiques dels enquestats. El Barça ha estat el gran vencedor, amb un 77,5% de culers. El segon equip, a molta distància, ha estat el Reial Madrid. L’Espanyol és el club preferit d’un 3,6% dels catalans i el club ja ha respost, de manera enginyosa, a aquest percentatge:
Escoltin! No cal cap enquesta per saber que de tots els 3% que hi ha a Catalunya els pericos som el més digne! 😎😂 #meravellosaminoria #RCDE pic.twitter.com/YgXwwhCK8i
— RCD Espanyol de Barcelona (@RCDEspanyol) March 30, 2017
Els diputats se’n van del congrés espanyol. Els diputats del PDECat, ERC, Podem, En Comú, Compromís i Bildu al congrés espanyol han abandonat el ple de la cambra per protestar contra l’expulsió de Francesc Homs, portaveu del PDECat i ex-conseller de la Presidència, que ahir va perdre l’escó arran de la inhabilitació del Tribunal Suprem per l’organització del 9-N. Aquest ha estat el moment en que la presidenta de la cambra, Ana Pastor, ha negat la paraula a Carles Campuzano.
Tot seguit, els diputats se n’han anat de la cambra:
Les notícies del dia
Èxit de participació i victòria de la independència. El sí a la independència guanyaria un referèndum unilateral amb un 66% dels vots, segons les dades del baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). La participació seria altíssima, d’un 73,4%, quatre punts menys que a les eleccions del 27-S, quan van votar un 77,5% dels electors, però superior a totes les altres eleccions al Parlament de Catalunya. Llegiu-ne l’anàlisi ací. I com és que a VilaWeb diem que guanyaria el sí en el referèndum i alguns mitjans diuen que no? En teniu la resposta ací.
Inversió a Catalunya. L’empresa Thunder Power, del sector dels vehicles elèctrics, ha anunciat que invertiria vuitanta milions d’euros en la construcció d’un centre de recerca i desenvolupament (R+D) a Catalunya. El centre, que serà el segon d’aquestes característiques a Europa, obrirà l’any vinent i donarà feina a dues-centes persones. Llegiu-ne la informació ací.
Tensió a Podem. Pablo Iglesias deia ahir que estava decebut per la decisió de la direcció de Podem a Catalunya de no entrar en la nova formació dels comuns. Albano-Dante Fachin ja li ha respost dient que els primers decebuts pel trencament amb les negociacions són ells. ‘Ens pensàvem que podríem deixar enrere les diferències i posar-nos a treballar’, ha defensat Fachin. I ha anat una mica més enllà, lamentant que aquestes últimes setmanes han vist que no hi havia capacitat de fer les coses d’una altra manera. En resposta a la petició d’Iglesias de tornar a la taula de negociacions, el líder de Podem a Catalunya ha estat clar: ‘No ens aixequem de la taula, és que no hi ha taula‘.
Gran acte per Sant Jordi. El Pacte Nacional pel Referèndum organitzarà una recollida de signatures que arrencarà la setmana prèvia a Sant Jordi i que s’allargarà fins a l’1 de maig. El 23 d’abril serà un dels dies clau de la campanya perquè situaran al territori un miler de punts per a recollir signatures d’adhesió al Pacte. ‘Volem convertir el dia de Sant Jordi no tan sols en el dia del llibre i la rosa sinó també en el de la reivindicació de la democràcia, del vot, del referèndum i del dret de decidir’, ha dit el coordinador de la comissió executiva, Joan Ignasi Elena. Avui s’ha reunit amb una cinquantena d’entitats a Barcelona. A mitjan maig preveuen d’organitzar un acte més multitudinari, d’estil més clàssic, per explicar quina ha estat fins ara la tasca del Pacte.
Llei a favor de la igualtat. El ple de les Corts Valencianes ha aprovat la llei integral del reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere al País Valencià, que regula els drets dels transsexuals en àmbits tan diversos com l’educatiu, el sanitari, el social o l’administratiu. Hi han votat a favor tots els grups parlamentaris (PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans), llevat del PP, que hi ha votat en contra.
Les recomanacions
Avui a VilaWeb us recomanem aquesta entrevista al jurista i professor de teoria política Joan Costa, autor de O secessió o secessió. La paradoxa espanyola davant l’independentisme. Sobre les possibilitats de canviar l’estat espanyol, diu, ben clarament: ‘Espanya acceptarà abans la independència que no la reforma de l’estat’
També podeu llegir aquesta entrevista a Ana Stanič, advocada i especialista en la Unió Europea: ‘A Brussel·les veuen que de Catalunya se n’haurà de parlar durant els dos anys que durarà el Brexit’
Hem publicat també un reportatge de Martí Crespo avui que fa cent cinquanta anys que els Estats Units van comprar Alaska a Rússia.