Les perles: la lliçó d’un astronauta mexicà a Trump i un supervolcà habitat a Nàpols que podria entrar en erupció

  • Us oferim també les principals notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb

Redacció

17.05.2017 - 21:29
Actualització: 17.05.2017 - 21:30

Les perles d’avui

Lliçó a Trump. José Hernández, fill d’uns immigrants mexicans que residien als Estats Units i que es guanyaven la vida recollint fruita, s’ha erigit com un dels opositors més populars de Donald Trump als EUA. La seva és una història d’èxit. Des de sempre va somiar en convertir-se en astronauta de la NASA, que el va rebutjar fins a onze vegades. Finalment, el 2004, va aconseguir plaça a l’administració aeronàutica, essent el primer mexicà a aconseguir-ho.

Diu que d’ençà que va viatjar a l’espai, té una altra perspectiva de les fronteres: ‘Estàvem volant sobre Amèrica del Nord i podies veure Canadà, Estats Units i Mèxic aquí, però el que em va semblar increïblement bonic és que no pots identificar on acaba Canadà i on comença Estats Units, i on comença Mèxic. Vaig haver de sortir d’aquest món per arribar a la conclusió que les fronteres són un concepte creat per l’home’.

Hernández, que es va postular per al Congrés el 2012 després de la recomanació de Barack Obama, diu que l’elecció de Donald Trump l’ha inspirat per a presentar-se a les eleccions del 2020.

Supervolcà a Nàpols. L’àrea volcànica de Camps Flegreus, ubicada a pocs quilòmetres de Nàpols i deu del Vesuvi, podria estar a punt de patir una erupció, fet que no succeeix des de fa 67 anys. Segons una nova investigació de l’University College London (UCL) i l’Observatori del Vesubi a Nàpols, l’activitat des de la dècada de 1950 ha tingut un efecte acumulatiu, causant una acumulació d’energia a l’escorça i fent que el volcà sigui més susceptible a l’erupció. L’alarma d’aquesta previsió se centra ara en les 360.000 persones que viuen en aquesta àrea. Podeu llegir aquesta notícia ací.

Les notícies del dia

Marxa enrere. L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat ha suspès cautelarment la moció que instava a retolar en castellà els texts dels senyals de trànsit. Ho ha decidit aquest vespre el ple municipal, que ha aprovat una moció dels grups d’ERC, PSC, PDECat, ICV, CUP la CE, i que també ha comptat amb el suport de la regidora no adscrita. Ciutadans i el PP hi han votat en contra. La moció aprovada demana de sol·licitar un informe a la secretaria municipal sobre l’abast de les lleis aplicables en la retolació dels senyals de circulació. Ho podeu llegir ací.

Plantats. El govern de la Generalitat va anunciar ahir que convocava una reunió avui amb les administracions implicades en la gestió de l’aeroport del Prat per mirar de resoldre el caos per les cues que hi ha hagut aquestes últimes setmanes. A la reunió, que ha començat aquesta tarda, hi ha representants del govern català, de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i de la Cambra de Comerç de Barcelona. Però no hi ha assistit cap representant d’AENA ni el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, tot i que havien estat convocats. En parlem ací. Per a més informació, podeu llegir aquesta informació de Josep Casulleras: ‘El govern espanyo sap 48 hores abans si hi haurà col·lapse al Prat, però no ho evita

A Brussel·les. Dotze eurodiputats de sis països han denunciat a la Comissió Europea la querella de la fiscalia espanyola contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general del seu departament, Francesc Esteve. En una pregunta parlamentària, els eurodiputats demanen a la CE si es planteja començar una investigació sobre la salut de l’estat de dret a Espanya. ‘El fiscal ha actuat contra Borràs tal com el portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, va anunciar fa uns dies, despertant les sospites d’interferències polítiques en el sistema judicial’, lamenten els parlamentaris.

En llibertat. L’ex-analista militar, Chelsea Manning ha estat alliberada avui després de passar set anys a la presó. La commutació de la pena de trenta-cinc anys va ser una de les últimes decisions que va prendre Barack Obama com a president dels Estats Units. Manning va ser responsable d’una de les filtracions de documents secrets més importants dels EUA. Us ho expliquem ací.

Memòria històrica. El batlle de València, Joan Ribó, ha destacat que el canvi de 57 noms de carrers relacionats amb el règim franquista no s’ha fet de manera arbitrària sinó que es basa en informes tècnics i legals encarregats a la Universitat de València. Així ho ha exposat a preguntes dels mitjans en acabar la recepció a les seleccions de rugbi Sub-20 masculina i Sub-18 femenina, campiones de l’estat espanyol. Ho podeu llegir ací.

‘Guerra democràtica’. L’ex-diputat del Partit Demòcrata (PDeCAT) al congrés espanyol Francesc Homs ha demanat a la societat catalana que entengui que, a partir del procés sobiranista, Catalunya ha declarat ‘la guerra democràtica’ a Espanya. En el dinar col·loqui ‘El moment zero’, organitzat pel diari ‘El Punt Avui’ al Born Centre de Cultura i Memòria, l’ex-portaveu del govern ha explicat que cal que la ciutadania que assumeixi amb naturalitat la situació, ja que l’independentisme té les possibilitats històriques per a guanyar el conflicte, i ha afegit que el cost-benefici és ‘extraordinàriament favorable’. Podeu veure el moment ací.

El PDECat es queda sol. Els diputats d’Esquerra Republicana integrats dins el grup parlamentari de JxSí s’han desmarcat del PDECat i han votat a favor de les propostes de resolució de la CUP i CSQP, reclamant així que el govern rectifiqui i demani al Consorci del Palau de la Música que acusi CDC pel cas de presumpta corrupció que s’està investigant. El PDECat, per la seva banda, s’ha abstingut. El resultat de la votació de les mocions ha estat aquest: la de CSQEP ha rebut 103 vots a favor, tres en contra i vint-i-nou abstencions, mentre que la de la CUP ha tingut 102 vots a favor, dos en contra i trenta abstencions.

Rebaixa de pena. Paral·lelament al debat al Parlament de Catalunya sobre el paper que ha de jugar el govern en el judici del cas Palau, una de les parts ha fet pública la seva demanda de pena. El fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled ha complert l’acord amb Fèlix Millet i Jordi Montull i ha rebaixat les demandes de presó pels dos acusats a la meitat després que aquests tots dos assenyalessin CDC com l’artífex del presumpte cobrament de comissions.

Les recomanacions

Avui a VilaWeb hem publicat una entrevista amb el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, que parla sobre demanar l’aval a la comissió de Venècia per a fer un referèndum; un aval, diu, que no pot demanar pel seu compte.

També hem publicat dues opinions que no podeu passar per alt. La primera, de Joan M. Minguet, sobre la corrupció; la segona, de Carlota Torrents, sobre la necessitat de fomentar la lectura i dirigida al conseller Santi Vila.

I finalment, si us interessa la intel·ligència artificial i les seves potencialitats, us interessarà llegir aquest reportatge: ‘Intel·ligència artificial: amenaça per als humans o el secret de la immortalitat?’

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor