13.02.2017 - 21:35
|
Actualització: 13.02.2017 - 21:50
Les perles d’avui
La ironia de Rufián. ‘A les últimes diades ningú no cridava “DNI català!”‘. Així ha ironitzat avui Gabriel Rufián davant la proposta del PSOE de crear un DNI català. ‘Tothom cridava independència’, els ha recordat el diputat d’ERC al congrés espanyol. Així mateix, ha qüestionat la credibilitat dels socialistes en matèria lingüística, perquè sempre han refusat l’ús del català a la cambra. Rufián a comparat la proposta amb Maria Antonieta, que davant la multitud que passava gana va exclamar: ‘Que els donin pastissos!’. Com Maria Antonieta, ‘el PSOE té una enorme miopia política’, ha lamentat Rufián.
Les millors fotografies del World Press Photo. Avui s’han fet públiques les fotografies guanyadores del World Press Photo 2017, que arribarà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona el 28 d’abril, uns quants mesos abans de les dates habituals aquests últims anys. La fotografia guanyadora és del turc Burhan Ozbilici, de cinquanta-nou anys, que va capturar la imatge de l’assassí de l’ambaixador rus a Turquia.
Les notícies del dia
Medalla d’Or de la Ciutat a Muriel Casals. Barcelona ha lliurat aquesta tarda la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a títol pòstum a Muriel Casals. Durant l’acte, al Saló de Cent de la casa de la ciutat, també hi ha intervingut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha recordat que el somriure de Casals s’ha convertit en una icona del moment que viu Catalunya. La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat el vessant feminista de Casals i també la seva defensa ‘d’un debat de país obert, basat en el diàleg i en el respecte al pluralisme’. Qui també ha intervingut ha estat la filla de Casals, que ha volgut agraïr el reconeixement i ha recordat l’estima que la seva mare tenia per Barcelona. Ací teniu el seu discurs:
Clam a favor del Corredor Mediterrani. Uns 300 empresaris valencians i catalans han fet aquest dilluns a Tarragona una defensa unànime del Corredor Mediterrani. En una jornada organitzada per l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) i el Cercle d’Economia, el sector empresarial ha reivindicat la necessitat de complementar la històrica xarxa radial ferroviària de l’estat espanyol amb una connexió circular que relligui la costa entre Algesires i la frontera amb França. Podeu llegir tota la notícia ací.
L’advertiment de la Comissió Europea a Espanya. Espanya incomplirà l’objectiu de dèficit públic marcats per la Comissió Europea aquest any i també el vinent. Les previsions econòmiques d’hivern publicades aquest dilluns per Brussel·les indiquen que, amb un dèficit del 3,5% pel 2017 i del 2,9% pel 2018, el govern espanyol es desviarà quatre i set dècimes de l’objectiu, que eren del 3,1% i el 2,2%, respectivament. De fet, l’informe de la CE fins i tot empitjora les dades publicades el gener, quan preveia que Espanya tanqués aquest any amb un dèficit del 3,3%. Teniu tota la informació ací.
Dimissions al Banc d’Espanya. Els investigats del Banc d’Espanya per la sortida de Bankia a borsa han presentat la renúncia al càrrec, segons ha informat la mateixa entitat. Als escrits de dimissió, dirigits al governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, els tres investigats expressen el desig de no mantenir-se en els càrrecs per tal que la citació judicial no afecti el desenvolupament de les funcions de supervisió del Banc d’Espanya. Ho podeu llegir ací.
Les recomanacions
Avui a VilaWeb hem públicat dues entrevistes que no podeu passar per alt. En primer lloc, Andreu Barnils ha entrevistat Itziar González, arquitecta, urbanista i membre del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum. Si voleu saber què en pensa del referèndum d’independència, ho podeu llegir ací: ‘Sento empatia per l’independentisme en la mesura que qüestiona d’arrel el sistema actual’.
La segona entrevista d’avui l’ha feta Bel Zaballa a Bel Olid, escriptora, professora, traductora i activista. Olid ens parla del seu nou llibre ‘Vides aturades, refugiats a la intempèrie’, de refugiats i de feminisme. La podeu llegic ací: ‘Ningú no pot dir que no sap què passa als camps de refugiats, tots en som còmplices‘.
Tampoc us podeu perdre aquest reportatge sobre Pepe Figueres, el català que va dissoldre l’exèrcit de Costa Rica. ‘No vull un exèrcit de soldats, vull un exèrcit d’educadors’, amb aquestes paraules, Figueres va posar punt i final a les forces armades costa-riqueses.