10.04.2017 - 21:40
|
Actualització: 10.04.2017 - 21:42
Les perles d’avui
Somriure contra el feixisme. El somriure valent de Saffiyah Khan, una noia que dissabte va plantar cara a una manifestació del grup d’extrema dreta Lliga de Defensa Anglesa (EDL) a Birmingham, ha fet la volta al món. La fotografia s’ha fet viral com a símbol del desafiament de Birmingham a l’extrema dreta, que es va manifestar en aquella ciutat anglesa. Ací us n’expliquem la història. I ací podeu veure la fotografia:
Who looks like they have power here, the real Brummy on the left or the EDL who migrated for the day to our city and failed to assimilate pic.twitter.com/bu96ALQsOL
— Jess Phillips MP (@jessphillips) April 8, 2017
Disculpes per parlar català (un altre cop). Diana Mata, la presentadora de l’informatiu del migdia de La Sexta, ha demanat disculpes en públic per haver saludat en català un periodista que era a Barcelona. Quan ha començat el programa, Mata ha connectat en directe amb el seu company Jorge Romance, que era a la seu del PSC, tot dient: ‘Bona vesprada.’ Acabada la connexió, Mata ha demanat disculpes a l’audiència: ‘Els vull demanar disculpes per un lapsus i haver saludat en valencià el nostre company Jorge Romance, que era a Barcelona.’ Ací teniu un petit recull dels diversos cops que la cadena s’ha disculpat per parlar en català.
https://twitter.com/Berlustinho/status/851413156316540929
Les notícies del dia
Pressions espanyoles. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat tenir constància que la diplomàcia espanyola ha intentat boicotar l’acció exterior de la Generalitat, com ara la reunió amb l’ex-president dels EUA de Jimmy Carter al Carter Center d’Atlanta: ‘Em consta. La diplomàcia espanyola va més enllà de les seves funcions’. Segons ell, slguns diplomàtics li han expressat el seu malestar per haver de malparlar de Catalunya en els fòrums internacionals.
Cas Òpera. L’ex-president del govern de les Illes Jaume Matas farà un reconeixement parcial dels fets del cas Òpera, una de les peces del cas Palma Arena. Ho ha anunciat avui el seu advocat, José Zaforteza, durant la vista prèvia a l’Audiència Provincial de Palma. El cas Òpera està relacionat amb el presumpte encàrrec irregular de Matas a l’arquitecte Santiago Calatrava per a la construcció d’un palau d’òpera, un projecte que es va valorar en 1,2 milions d’euros. Tota la informació, ací.
Suport a una Escòcia independent. Cinquanta polítics d’arreu d’Europa han respost la primera ministra britànica amb una carta reclamant que una Escòcia independent sigui admesa com a membre de ple dret de la Unió Europea. La missiva és una iniciativa del diputat dels verds escocesos Ross Greer i l’eurodiputat dels verds alemanys Terry Reintke, i ha estat signada per partits de tot l’espectre ideològic del Parlament Europeu i dels parlaments nacionals. Els signants es comprometen també a ajudar una Escòcia independent a entrar a la Unió Europea de manera ‘ràpida, suau i ordenada’. Entre els signants hi ha dos diputats d’Equo del congrés espanyol: Juan López de Uralde, Rosa Martínez Rodríguez. Us ho expliquem ací.
El ‘terratrèmol’ català. El diputat escocès del SNP George Kerevan ha explicat avui en un article a The National que la qüestió central en què s’ha de centrar Europa no és el Brexit, sinó el procés català cap a la independència. ‘Europa es fixa en el Brexit, però el veritable epicentre polític és a Barcelona’, afirma. Ho podeu llegir ací.
Macron i la reforma constitucional. L’ex-ministre d’Economia i candidat a les presidencials franceses, Emmanuel Macron, s’ha compromès en una visita a Còrsega a fer un diagnòstic de la situació i de les necessitats dels corsos: ‘Tots els problemes s’abordaran sense tabús’, ha dit. Per Macron, la constitució francesa no serà cap problema i no ha tancat la porta a reformar-la: ‘Si el marc actual no permet a Còrsega de desenvolupar el seu potencial, podem considerar d’anar més enllà i revisar la constitució.’ En aquest sentit, ha avançat que si és elegit president dialogarà amb el parlament cors, actualment amb majoria sobiranista.
Contra el masclisme. La Generalitat ha constituït oficialment el pacte valencià contra la violència masclista, una taula amb representats de partits polítics, agents econòmics i socials, sindicats, patronals, institucions, universitats i entitats, units per treure el conflicte de l’agenda partidista. Així ho ha explicat la vice-presidenta del govern i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que ha dit que igual que es va vèncer ETA en el seu moment, traient-lo de l’agenda partidista, ‘el terrorisme masclista també l’hem de vèncer’ de manera conjunta. Oltra també ha confiat que aquest pacte sigui exemple i guia per al pacte d’estat contra la violència masclista. En parlem ací.
Serra i Todó, a judici. El jutjat d’instrucció 30 de Barcelona ha decretat l’obertura de judici oral contra l’ex-president de Catalunya Caixa Narcís Serra i l’ex-director de Catalunya Caixa Adolf Todó, així com 39 acusats més, per haver aprovat sobresous a directius en plena crisi. Ho podeu llegir ací.
Les recomanacions
Avui a VilaWeb hem publicat una entrevista a l’actor Sergi López. Parla de les obres que interpreta, ‘Non Solum’ i ’30/40 Livingston’, i també de la situació política del país. El titular és contundent: ‘Catalunya independent i que Espanya peti d’alegria’.
També hem parlat amb Carlos Macías, el portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). La situació no ha canviat: els desnonaments no només no s’han aturat sinó que han crescut: ‘Hi ha més desnonaments que mai, però són diferents’.
I no podeu passar per alt l’opinió d’avui de Joan-Lluís Lluís: ‘Vaga amb desgana a la Guaiana’; i el Closcadelletra de Biel Mesquida.