02.05.2017 - 21:29
|
Actualització: 02.05.2017 - 22:15
Les perles d’avui
Avui fa 8 anys… Avui fa vuit anys el Barça aconseguia una victòria històrica a l’estadi del Reial Madrid per 2 gols a 6. D’aquesta manera, els blau-grana sentenciaven la lliga i posaven fi a qualsevol aspiració dels blancs. Ací podeu veure’n els gols (Henry, Puyol, Messi, Henry, Messi i Piqué) narrats per Joaquim Maria Puyal.
Plagi escandalós. Marine Le Pen va fer ahir el seu últim gran míting a París abans de la segona volta de les eleccions presidencials. Fou un bany de masses en què va atacar sense misericòrdia el seu rival, Emmanuel Macron, que acusa de ser un titella de les elits econòmiques. Tanmateix, els mitjans francesos s’han fixat en un detall del discurs de Le Pen: gairebé dos minuts són un plagi d’un discurs de François Fillon, candidat conservador derrotat a la primera volta. Ho podeu veure ací.
Pour parler de la France, Marine Le Pen est obligée de plagier MOT POUR MOT un discours de Fillon … 😱 #Imposture pic.twitter.com/BasTJsgLWf
— Ridicule TV (@RidiculeTV) May 1, 2017
En evidència. El PP té intenció de fiscalitzar l’arribada de la Flama del Canigó. Òmnium Cultural ha fet arribar a la mesa del parlament una petició perquè la cambra cedeixi un espai per a fer un acte sobre la flama la vigília de Sant Joan, el 23 de juny. Això ha molestat el PP i la representant d’aquest partit a la mesa, María José García Cuevas, ha demanat neutralitat política a la institució i a la presidenta, Carme Forcadell. La resposta d’Òmnium, a la xarxa, ha estat contundent. Una sola fotografia, en què es veu Ernest Benach, quan era president del parlament, rebent la Flama del Canigó acompanyat del president d’Òmnium d’aleshores, Jordi Porta. I hi havia, també, Rafael Luna, que era diputat i secretari general del PP de Catalunya.
.@PPCatalunya on han quedat els anys que "vigilàveu a primera fila" la rebuda de la flama? Tradició,cohesió social i construcció col·lectiva pic.twitter.com/eBJrPbMgnv
— Òmnium Cultural (@omnium) May 2, 2017
Les noticies d’avui
Suport a Forcadell. El grup de discussió sobre Catalunya, creat el mes de març al parlament britànic i format per diputats de partits diversos, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en què li expressa la preocupació pel procés contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. Els parlamentaris remarquen que dur Forcadell als tribunals simplement per haver permès un debat és una clara violació del dret democràtic fonamental de la llibertat d’expressió. Per això exigeixen a Rajoy i al seu govern que aturin aquesta persecució. Us ho expliquem ací.
400.000 signatures. El Pacte Nacional pel Referèndum ha fet balanç de la campanya de recollida d’adhesions. El resultat final de dos mesos de campanya ha estat de 400.000 signatures. El moment culminant de la campanya va ser el dia de Sant Jordi, quan el Pacte va desplegar més de mil punts de recollida a tot el territori i va convertir la diada en una jornada de reivindicació del referèndum. Ho podeu llegir ací.
Canvis als Mossos. Els Mossos d’Esquadra han fet un moviment significatiu a la cúpula del cos quan falten cinc mesos per al referèndum. Després del nomenament del nou major, Josep Lluís Trapero, se n’ha reorganitzat la cúpula, amb vuit nous comissaris i amb canvis de destinació dels principals comandaments. Vegeu ací els canvis.
El decret de plurilingüisme, al TSJ. El conseller d’Educació, Vicent Marzà, s’ha mostrat ‘completament tranquil’ per l’admissió a tràmit per part del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià del recurs interposat pel PP contra el decret de plurilingüisme. Marzà ha fet una valoració de l’admissió a tràmit del recurs, que ha coincidit amb una visita institucional a Finlàndia on, acompanyat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, coneix de primera mà el model educatiu finès. Ho podeu llegir ací.
El govern, indignat. La portaveu del govern català, Neus Munté, ha parlat sobre la suspensió de la missió comercial que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, havien de fer al Marroc a partir de diumenge vinent, però que s’ha hagut de cancel·lar perquè no els podia rebre cap autoritat. Munté ho ha atribuït directament a les pressions espanyoles i ha dit que en demanarien explicacions: ‘Considerem que és una obstrucció i una mala jugada a les empreses catalanes i flamenques. És una obstrucció i una manera indigna de posar bastons a les rodes a les empreses.’ Tota la informació, ací.
Denúncia pública. Durant els dies que va durar el el Barcelona Open Banc Sabadell Trofeu Conde de Godó de tennis, un grup de vuit hostesses contractades per l’empresa Schweppes van haver de treballar amb minifaldilla i màniga curta malgrat el fred que va fer. Quan es van queixar van rebre una esbroncada. Ho ha denunciat una de les afectades en una trucada al ‘Matí de Catalunya Ràdio’: ‘Ens va caure una xerrada maca que vam haver de demanar perdó i tot.’ En parlem ací.
Les recomanacions
Avui a VilaWeb hem publicat una entrevista amb l’històric corresponsal de La Vanguardia a Beirut, Tomàs Alcoverro. Parla sobre la seva tasca com a corresponsal i sobre l’actual crisi de refugiats. Per ell, hi ha molta demagògia en aquesta qüestió.
També us recomanem aquesta anàlisi de Pere Cardús sobre els passos que caldrà fer en cas de victòria del sí al referèndum del setembre. Ho explica en vuit punts.
I, finalment, no podeu passar per alt aquesta reflexió de Marta Rojals. Parla sobre un cas d’assetjament recent que una part de l’opinió pública va publicitar com si fos una història d’amor.