12.05.2017 - 21:02
|
Actualització: 12.05.2017 - 22:07
Les perles d’avui
Trufes i referèndums. El Pacte Nacional pel Referèndum ha difós avui un vídeo amb una sorprenent metàfora sobre les trufes i el referèndum. La protagonista és la cuinera Ada Parellada, que explica com fer unes postres –trufes blanques i negres amb cor de gerds– tot comparant-ho amb la reivindicació de fer un referèndum d’independència. Podeu veure el vídeo a continuació:
L’irlandès que va salvar el Barça. Patrick O’Connell, l’irlandès que va salvar el Barça, ha estat homenatjat avui a Belfast. En sabíeu la història? Nascut a Dublín l’any 1887, aquest irlandès va fer carrera en diversos equips de futbol irlandès fins a arribar a ser capità del Manchester United. Com a entrenador, va dirigir el Betis i el seu bon paper al club andalús va despertar l’interès del Barça, que el va fitxar quan faltava poc temps perquè esclatés la guerra de 1936-1939.
La guerra va començar al juliol i Josep Sunyol, president del club, va ser assassinat pel bàndol franquista poc temps després. Com explica Edu Casado, O’Connell passava les vacances a Irlanda i la directiva es va posar en contacte amb ell per dir-li que entendrien que es quedés al seu país. Però ell va decidir de tornar.
Eren temps difícils i el Barça perillava de desaparèixer per la duresa de la guerra i la manca de recursos. Manuel Mas, empresari català emigrat a Mèxic, va oferir al club una ronda per Mèxic i els Estats Units durant els anys de la guerra. O’Connell va aplegar els jugadors i els va animar a agafar el vaixell que els havia de portar a Amèrica. Els diners que el club va fer amb aquella ronda van salvar el Barça. I no solament això: d’una comitiva de vint persones que havia viatjat a Mèxic, només en van tornar quatre juntament amb l’entrenador. La resta va demanar asil als governs dels EUA i de Mèxic i es van escapar de la guerra.
Aquesta és la placa commemorativa:
Amb alcaldessa de West Belfast hem inaugurat una placa d'homenatge a Patrick O'Connell, entrenador irlandès q va salvar el @FCBarcelona_cat. pic.twitter.com/vbmaLo7Tg2
— Martí Estruch Axmacher (@MartiEstruch) May 12, 2017
Ja l’heu vist? El programa ‘Polònia’ de TV3 ha revolucionat les xarxes socials amb un gag sobre la notícia de la setmana del cas Pujol. És una cançó que parodia el musical ‘Sister Act’ en què Marta Ferrusola, Jordi Pujol i els seus fills expliquen com portaven diners a Andorra. El podeu veure ací:
Les notícies d’avui
L’últim intent. El president Carles Puigdemont, el vice-president Oriol Junqueras i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, presentaran el 22 de maig a Madrid l’última oferta de diàleg per a un referèndum pactat amb l’estat espanyol. Serà un acte a l’Auditori Caja de Música de l’Ajuntament de Madrid a les sis de la tarda amb el títol ‘Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic’. Aquesta oferta es farà després d’haver rebut l’informe del Pacte Nacional pel Referèndum sobre la feina feta aquests cinc mesos des que es va constituir, amb l’objectiu d’obrir escletxes per a un diàleg amb l’estat. En parlem ací.
Atac informàtic en massa. Un atac informàtic en massa afecta des d’aquest matí diversos països d’Europa i ha desfermat l’alarma. La notícia s’ha sabut al matí, quan s’ha notificat un atac informàtic a diverses empreses i institucions, principalment del Regne Unit i l’estat espanyol, però també a més països del món. Us hem preparat aquest article amb tot el que se sap, fins ara, d’aquet atac.
Decisió històrica. El ple del Consell ha aprovat avui el decret que estableix que el català és la llengua pròpia de la Generalitat i que la seva normativa lingüística és la que fixa l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. La vice-presidenta, Mónica Oltra, ha dit: ‘Trenta-quatre anys després de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), és procedent i esdevé un exercici de responsabilitat per part del Consell l’aprovació d’una disposició que regule els usos institucionals del valencià.’ Ho podeu llegir ací.
Recomanació dels Verds. El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i la presidenta del parlament, Carme Forcadell, s’han reunit avui amb una delegació d’eurodiputats dels Verds europeus, convidada pel govern, encapçalada per la seva líder, Ska Keller. El referèndum i la situació política de Catalunya i d’Europa han estat els temes que s’han abordat. La delegació d’eurodiputats s’ha reunit al migdia amb el coordinador general d’Un País en Comú, Xavier Domènech, i el coordinador de Relacions Internacionals de l’organització, Ernest Urtasun. Ho podeu llegir ací.
Estat del català. L’informe anual de la Plataforma per la Llengua sobre la situació del català constata que la llengua avança i es mostra més viva allà on l’estat no intervé o té una intervenció menor, com en el cas de la iniciativa privada, les noves tecnologies o internet. En canvi, té dificultats on està més regulat, com en l’ àmbit de la justícia, per exemple. Us hem desgranat l’informe ací.
Persecució judicial. La Conselleria d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya ha enviat un memoràndum a governs, parlaments i organismes internacionals denunciant la persecució judicial continuada contra la presidenta del parlament, Carme Forcadell. Us ho expliquem ací.
Indignació. Les declaracions del diputat de PSC i membre de la mesa del parlament David Pérez sobre les fosses comunes han causat indignació entre les entitats que vetllen per la recuperació de la memòria històrica. Membres d’Esquerra Republicana també les han criticades. Pérez va dir ahir que a Catalunya no s’havien obert les fosses comunes del franquisme perquè es demostraria que a la guerra del 1936-39 també hi havien mort soldats espanyols. Podeu llegir la informació ací.
Judicialització. La declaració del vice-president primer de la mesa del parlament, Lluís Corominas, i la secretària quarta, Ramona Barrufet, ha estat molt breu. Només han passat deu minuts des que han entrat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fins que n’han sortit. En la seva declaració, tots dos s’han acollit al principi d’inviolabilitat parlamentària per argumentar que no se’ls pot citar a declarar davant del tribunal. Ho podeu llegir ací.
Les recomanacions
Avui a VilaWeb hem publicat dues entrevistes que no podeu passar per alt. La primera, al vice-president del parlament, Lluís M. Corominas, justament avui que ha declarat davant del TSJC: ‘El Parlament de Catalunya no pot ser jutjat’. La segona és a Guy Standing, economista i pare teòric de la renda universal bàsica: ‘En el cas català, sé perfectament a quin costat sóc’.
També hem parlat de Txarango, avui que comencen els concerts al Festival Cruïlla. Tres amics i un pis d’estudiants al barri Gòtic. Desordre i una vida entre el menjador i el carrer. Així va néixer la primera versió de Txarangö. Amb dièresi, sí. Us n’hem fet un perfil ací.