Les perles: El decàleg de Michael Moore per a frenar Trump i la decisió que prendria el president d’Islàndia

  • Us oferim també les notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb

Redacció

22.02.2017 - 22:03

Les perles d’avui

10 passos per a frenar Trump. El director de cinema Michael Moore ha presentat un decàleg per a frenar el president dels Estats Units, Donald Trump. Moore s’ha mostrat contrari i molt crític amb el nou president nord-americà. Ací teniu el seu decàleg (dirigit a ciutadans nord-americans):

  1. La trucada diària. Heu de trucar els congressistes i als senadors cada dia.
  2. La visita mensual. Per a fer més pressió, cal visitar mensualment el teu representant al congrés
  3. L’equip de resposta ràpida. Cal formar un equip de resposta ràpida entre cinc i vint amics per quan calgui respondre a les decisions de Trump. Per exemple, quan el president va signar el decret que prohibia l’entrada al país de ciutadans set països de majoria musulmana.
  4. Inscriure’s a associacions contràries a Trump. Si no ho heu fet, inscriviu-vos a entitats o associacions que lluitin contra Trump (Black Lives Matter, Socialdemòcrates d’Amèrica…).
  5. La Marxa de les Dones no s’acaba mai. Cal participar a les manifestacions que cada dia es convoquen arreu dels Estats Units.
  6. Buscar un relleu al Partit Demòcrata. Calen votar per nous candidats al Partit Demòcrata. Per exemple, el progressista i reformista Keith Ellison, la primera persona de religió musulmana elegida al congrés nord-americà.
  7. Regions blaves de resistència. Els ciutadans que visquin en estats demòcrates han d’ensenyar a la resta del país com pot ser un territori governat per demòcrates: escola pública, sanitat pública universal, etc.
  8. Participa! Si no ho fem, quin dret tenim de queixar-nos? Cal formar part d’associacions veïnals, escolars, ciutadanes…
  9. Convertiu-vos en els mitjans. Deixeu de queixar-vos dels mitjans de comunicació i utilitzeu les eines que teniu a l’abast. Feu servir Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat… I compartiu notícies i informació.
  10. Entreu a l’exèrcit de l’humor. No hi ha res que molesti més a Donald Trump. No pot suportar les burles. Per tant, n’hem de fer mofa. El punt d’inflexió serà quan Trump implosioni per tots els acudits fets a costa seva.

Un debat encès. Es pot posar pinya a la pizza? Una pregunta que no té resposta. Qui ha volgut contribuir al debat ha estat el president d’Islàndia, que ha afirmat avui que prohibiria per llei aquesta recepta. El comentari del màxim dirigent islandès ha generat un gran rebombori i s’ha vist obligat a matisar-lo: ‘M’agrada la pinya, però no a la pizza. No tinc poder per a fer lleis que prohibeixin a la gent de posar pinya a la pizza, i estic content de no tenir-lo. Polèmica tancada, debat obert.

Les notícies del dia

Conferència al Kursaal. El Kursaal de Sant Sebastià s’ha omplert a vessar amb 1.800 assistents per a escoltar conjuntament l’ex-president de la Generalitat Artur Mas i l’ex-president basc Juan José Ibarretxe en una conferència organitzada pel Centre Aguirre i la plataforma pel dret de decidir Gure Esku Dago. Els parlaments dels dos líders polítics es van centrar a argumentar la legitimitat democràtica del dret de decidir, un procés que tots dos va iniciar en els seus respectius països amb sorts dispars. Vegu-ne els moments més destacats: la metàfora d’Ibarretxe i la intervenció de Mas.

Descobriment important. La NASA ha anunciat una descoberta d’una gran transcendència: es confirma que l’estel nan vermell conegut per Trappist-1, a trenta-nou anys llum de nosaltres (una distància relativament curta astronòmicament parlant), té set planetes que l’orbiten. Tots set tenen dimensions semblants a les de la Terra. N’hi ha sis que es troben en l’anomenada ‘zona habitable’, és a dir, a una distància respecte del seu sol que permet que hi hagi vida, perquè l’aigua, si n’hi hagués, podria mantenir-s’hi en estat líquid. Tota la informació, ací.

Cop a la llibertat d’expressió. El raper mallorquí Valtònyc ha estat condemnat a tres anys i mig de presó, acusat d’enaltiment del terrorisme i injúries greus a la corona espanyola, segons que ha avançat El Mundo. La sentència, contra la qual es pot recórrer, inclou també una indemnització de 3.000 euros al president de la Fundació Cercle Balear, Jorge Campos Asensi, per amenaces. Us ho expliquem ací.

El govern segueix negant la reunió. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha negat que hagi estat negociant amb el govern espanyol i el seu president, Mariano Rajoy. Durant la sessió de control al ple del Parlament, Puigdemont ha garantit que quan es produeixin les negociacions, la cambra catalana tindrà tota la informació, però ha afirmat que ara no s’estan produint. ‘Les negociacions, ni hi són, ni se les espera’, ha etzibat. També ha afirmat que a hores d’ara, ni ell ni el govern han formulat encara la seva proposta per al referèndum pactat i ha demanat no donar aquesta possibilitat per perduda. Ho podeu llegir ací.

Adhesions al PNR. El Pacte Nacional pel Referèndum ha iniciat una campanya per sumar adhesions socials i polítiques al seu manifest fundacional a favor d’un referèndum efectiu i vinculant pactat amb l’estat espanyol. Pablo Iglesias i Ada Colau, entre molts d’altres, ja s’hi han sumat.

Les recomanacions

Avui a VilaWeb hem publicat una entrevista d’Andreu Barnils a Joana Ortega, l’ex-vice-presidenta de la Generalitat i una de les encausades pel 9-N. Parla del judici, de la sentència i del futur.

També us recomanem l’opinió de Joan M. Minguet sobre una de les polèmiques de fa uns dies: l’exposició d’uns estudiants al Fossar de les Moreres. El debat va sorgir a les xarxes i finalment l’Ajuntament va decidir de retirar els carros de supermercat situats al Fossar.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor