Les opcions del PI de consolidar el centredreta mallorquí les pròximes eleccions

  • Cristòfol Soler, Sebastià Serra i Antoni Pastor analitzen la dimensió del projecte mallorquinista conservador tres mesos abans dels comicis

VilaWeb
Josep Verger
09.02.2019 - 23:03
Actualització: 10.02.2019 - 11:09

Proposta per les Illes Balears (el PI) vol consolidar l’espai del centredreta mallorquí les pròximes eleccions al Parlament de les Illes Balears. La cara visible del projecte serà Jaume Font, que va ser ratificat candidat tot just fa una setmana. L’únic partit conservador de l’arc parlamentari que no deu obediència a Madrid, juntament amb Més a l’esquerra, té el desafiament de construir un mapa polític propi que encara s’ha d’estructurar. La incògnita ara és saber si serà capaç de superar els 34.000 vots aconseguits el 2015.

Quin serà el paper del PI les pròximes eleccions? Per on ha de créixer electoralment? Continuarà fent mal al PP com ja va passar als darrers comicis? Aconseguirà representació al parlament per Menorca, Eivissa i Formentera? El centredreta mallorquí pot evolucionar vers el sobiranisme com Convergència al Principat? Són algunes de les qüestions més destacades que VilaWeb exposa a Cristòfol Soler, Sebastià Serra i Antoni Pastor.

Soler i Pastor comparteixen el fet d’haver abandonat el PP i d’haver-se afegit a opcions polítiques nacionals. Soler va ser president del parlament i del govern a la dècada dels noranta. El 2014 es dóna de baixa del PP i un any més tard, el 2015, és nomenat president de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, entitat germana de l’ANC. Pastor fa el pas quan Bauzá aplica la seva política en contra de la llengua. És un dels impulsors del PI juntament amb Jaume Font, un altre ex-baró del PP balear. No repetirà a les llistes electorals.

La tercera mirada l’aporta l’historiador Sebastià Serra. L’històric dirigent de l’esquerra nacionalista a Mallorca va ser proposat per Unió Mallorquina, antecedent polític recent del PI, per a dirigir l’Institut d’Estudis Baleàrics durant el segon pacte de progrés.

Quin serà el paper del PI les eleccions vinents?

Palma és el gran escull que ha de superar la formació si vol créixer electoralment. Soler, Serra i Pastor coincideixen en la necessitat d’arribar a pactes amb Més atesa la complexitat de la conjuntura política. L’amenaça de l’extrema dreta espanyola preocupa i tots tres assumeixen amb resignació una possible irrupció de Vox, sobretot a Palma. Soler demana d’aplicar un cordó sanitari i Serra avisa que els partits mallorquinistes poden acabar en una situació molt delicada. Pastor també critica la forta presència del discurs espanyolista als mitjans de comunicació estatals, on les opcions de país no tenen veu.

‘El PI és un partit de país. El veig com un instrument útil per als interessos de la nostra terra’, afirma Cristòfol Soler. ‘Més i el PI varen treure uns resultats boníssims a la part forana de Mallorca i esper que pugui continuar aquesta tendència.’ Entre tots dos van arribar a 90.000 vots. Només una tercera part (34.000) provenia de Palma. L’ex-president de l’Assemblea Sobiranista demana un cordó sanitari a l’extrema dreta i denuncia la pressió mediàtica dels mitjans de comunicació espanyols.

Cristòfol Soler.

L’historiador Sebastià Serra, un dels fundadors del PSM, troba que Proposta per les Illes és en una fase de maduració important. ‘Cal esperar que tengui més força electoral que en la legislatura que acaba’, diu. El PI va ser cinquena força el 2015, amb 34.000 vots. Però a Palma tot just en va aconseguir 5.000. Serra recorda la importància de fer uns bons resultats a Ciutat. ‘És un dels grans problemes que té el PI. Palma és quasi la meitat de l’electorat de Mallorca.’

Antoni Pastor, ex-batlle de Manacor i un dels impulsors del partit, creu que la formació ha de tenir vocació de govern. ‘No ha d’aspirar al paper de frontissa que tenia Unió Mallorquina’, puntualitza. Per a Pastor, el PI encara ha de definir un projecte que li permeti d’aspirar a la majoria social. ‘És l’únic partit de centre’, remarca.

Antoni Pastor.

Els darrers comicis el PI no va aconseguir representació al parlament ni per Menorca ni per Eivissa. A Formentera no s’hi va presentar. ‘Tenen una certa implantació a Menorca i a Eivissa han aconseguit representació municipal a Sant Antoni’, recorda Serra. És clar que, ara per ara, la força electoral de la formació és a Mallorca, on va aconseguir els tres diputats que té a la cambra.

Per on ha de fer forat?

Durant la legislatura de Bauzá dirigents destacats del PP balear van passar a les files del PI atesa la política d’atac sistemàtic a la cultura i la llengua. El PI es va fer fort a la part forana i va contribuir a fer possible els pitjors resultats dels populars a les Illes.

‘El PI és autonomista i mallorquinista’, defineix Sebastià Serra. I afegeix sobre la possibilitat de seduir a votants del PP: ‘Caldrà veure quina força electoral pot tenir aquest grup en termes globals.’ Si bé Unió Mallorquina n’és l’antecedent immediat, Serra recorda que la personalitat de la formació ja es manifesta a començaments del segle XX, amb la fundació de les primeres organitzacions mallorquinistes de signe conservador. ‘Polítics mallorquins de l’època, com Joan Estelrich, eren col·laboradors fidels de la Lliga Regionalista de Cambó.’

Sebastià Serra.

Per Pastor l’espai polític és més gran que mai. ‘Ho hem vist quan ha governat el PP i ho veim ara amb Francina Armengol, que és incapaç d’aconseguir el REB o un pressupost que beneficiï a les Illes Balears. És insultant. Hem de saber explicar per què el PI és necessari’, assenyala.

Soler considera que el PI ha d’esdevenir el partit conservador majoritari. ‘Nosaltres encara som un país que s’ha d’estructurar. I per a fer això calen dues potes polítiques, pel cap baix. Una, de centredreta clarament nacionalista’, considera. Malgrat haver perdut més de 70.000 vots i quinze escons al parlament, el PP encara és la força més votada a les Illes, amb quasi 122.000 sufragis.

Evolucionarà cap al sobiranisme, el centredreta mallorquí?

El mallorquinisme de signe conservador encara no ha fet una proposta sobiranista. És la lectura que en fan Soler i Serra. Ara bé, tots dos assenyalen que dins aquest espai hi ha sectors independentistes. La direcció del partit evita, de moment, el debat.

‘Ara mateix ja hi ha socis de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca que són membres del PI’, destaca Soler. ‘Tots vàrem veure com Convergència va passar en molt poc temps d’un autonomisme regionalista, tímidament nacionalista, al sobiranisme. I això pot passar en el PI’, diu. I recorda que Més aposta per la sobirania però encara no en fa una aplicació efectiva.

Quant a aquesta qüestió, Pastor, que fins fa ben poc temps formava part de la direcció de la formació, evita de fer comparacions amb el Principat i assenyala: ‘La nostra aspiració ha de ser el concert econòmic basc.’ I hi afegeix: ‘Jo vull la independència econòmica.’

Sebastià Serra observa que el PI encara no ha fet una proposta sobiranista en profunditat. ‘Hi ha pronunciaments personals de votants del PI vers aquesta direcció, però no és una qüestió molt emergent’, assegura. ‘Hi ha sectors de l’antiga UM, vinculats al Grup Blanquerna, que aposten de manera decidida pel sobiranisme. Una altra cosa és la força que tenen internament i si tenen capacitat d’influència en la direcció del partit’, conclou.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor