Les noves tècniques de gestió intel·ligent de l’aigua permeten grans estalvis

  • Investigadors d'Eurecat han demostrat que introduir tècniques d'intel·ligència artificial i analítica de dades en la gestió dels recursos hídrics i energètics incrementa l'eficiència, redueix el consum de recursos i proporciona una solució més flexible respecte als models tradicionals.

VilaWeb
Redacció
27.06.2016 - 12:18

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

Investigadors d’Eurecat han demostrat que introduir tècniques d’intel·ligència artificial i analítica de dades en la gestió dels recursos hídrics i energètics incrementa l’eficiència, redueix el consum de recursos i proporciona una solució més flexible respecte als models tradicionals.

En un comunicat aquest dilluns, el centre tecnològic ha informat que amb el projecte Waterp s’ha demostrat que un millor intercanvi d’informació al llarg de la cadena de proveïment i distribució de l’aigua millora la coordinació entre actors, i alhora contribueix a una presa de decisions més informada.

El projecte d’investigació, emmarcat en el setè Programa Marc de la Unión Europea, ha constatat que l’aplicació de la intel·ligència artificial reverteix a l’increment del coneixement expert existent en aquest àmbit.

PROVA PILOT

A més, amb Waterp, que ha estat reconegut per la Comissió Europea com a ‘ICT For Efficient Water Resources Management’, s’ha creat una plataforma web oberta per demostrar i gestionar tota la cadena de distribució de l’aigua de manera integral, fent ús d’estàndards oberts.

El desenvolupament de la plataforma ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la companyia d’aigua de la ciutat alemanya de Karlsruhe l’ha incorporat com a prova pilot en aquesta ciutat.

La solució desplegada proporciona mecanismes d’aprenentatge que permeten ampliar el seu coneixement al llarg del temps, mentre que el gestor de l’aigua millora la seva comprensió sobre el sistema hídric.

“GENERAR BENEFICIS”

La responsable de l’àrea de Sistemes de Gestió Intel·ligents d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, ha explicat que una xarxa d’aigua intel·ligent és un mitjà per vincular entre ells diversos sistemes dins d’un cicle, per “compartir dades entre plataformes i per generar beneficis inter i intra sectors”.

L’investigador afirma que iniciatives i conceptes com ‘smart cities’ i Indústria 4.0 ja preveuen l’avanç tecnològic cap a una gestió integral i intel·ligent dels recursos i processos, en què s’obtinguin “beneficis integrals i no focalitzats en un àmbit específic”.

El projecte Waterp, a més d’aconseguir uns “resultats específics que avancen significativament a l’estat de l’art del sector”, ha permès la consolidació d’un grup multidisciplinari orientat a aconseguir avenços tecnològics importants en l’àmbit europeu en el sector TIC per a l’aigua.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor