12.12.2016 - 22:00
|
Actualització: 13.12.2016 - 00:03
Aquesta nit i la de demà seran les millors per a observar la pluja de meteors Gemínids, que serà molt intensa i es podrà veure de la mateixa manera a tot el país, si la meteorologia ho permet, segons que ha explicat el científic Miquel Serra-Ricart, de l’Institut d’Astrofísica de les Canàries (IAC).
‘L’asteroide Faeton ha deixat una reguera de partícules que es diuen meteoroides, que, quan entren a l’atmosfera de la Terra, freguen, s’escalfen, s’acaben desintegrant i emeten llum, i això és el que s’anomena estel fugaç. Es diuen Gemínids perquè semblen néixer de les constel·lació de Gèminis.’
El corrent de partícules o núvol de runa, resultat del ‘desglaç’ produït per la calor solar, es dispersa per l’òrbita del cometa i és travessada cada any per la Terra en l’òrbita al voltant del Sol. Durant aquesta trobada, les partícules de pols es desintegren quan entren a gran velocitat en l’atmosfera terrestre, de manera que creen els coneguts traços lluminosos que reben el nom científic de meteors.
Serra-Ricart també ha dit que el dia 15 a la nit aquest fenomen ja no s’observarà amb tanta intensitat: uns vint estels fugaços per hora. En canvi, avui i demà hi haurà màxims de 120 estels per hora.
Per a observar el fenomen, aconsella d’anar a un lloc fosc, ben abrigats, i posar-hi paciència, perquè aquesta vegada la lluna plena coincidirà amb el moment de màxima activitat dels Gemínids i, doncs, els meteors més febles no es veuran a causa de l’augment de lluminositat ambiental.