07.08.2017 - 13:41
BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)
Les nanopartícules d’òxid de ferro estressen a les cèl·lules, segons constata un estudi de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i el Sincrotró Alba, en col·laboració del King’s College de Londres, amb cucs cilíndrics, segons ha informat l’ICMAB-CSIC aquest dilluns en un comunicat.
L’estudi s’ha dut a terme amb la llum d’infraroig del Sincrotró Alba per constatar la toxicitat de diferents nanopartícules d’òxid de ferro d’organismes C.elegans, uns nematodes d’un milímetre de longitud que s’utilitzen com a organisme model en estudis genètics, ja que tenen tot el seu genoma seqüenciat.
Les anàlisis mostren que les nanopartícules creuen la barrera intestinal nematode, i s’han observat diferències en l’expressió gènica, segons el tipus de nanopartícules a les quals els cucs estaven exposats.
MATERIALS MÉS SEGURS PER A HUMANS
L’estudi ha determinat alts nivells d’oxidació de lípids, evidenciant un estrès oxidatiu dels teixits després de l’administració de les nanopartícules, fet que podria implicar una presència de radicals lliures o molècules inestables en l’organisme.
Estudis com aquest demostren que mitjançant la identificació dels mecanismes moleculars responsables de les respostes biològiques observades després de l’exposició a nanopartícules, es pot comprendre i predir el seu comportament i optimitzar el seu disseny per aconseguir nanomateriales de baixa toxicitat i mes segures per als humans.
CARACTERÍSTIQUES DELS NEMATODES
De fet, el grup ICMAB aprofita les característiques d’aquest cuc, la seva transparència, el cicle de vida curt (4-5 dies), vida curta (2-3 setmanes), la seva facilitat experimental i baix cost de manteniment, entre uns altres, per avaluar l’ús de nanopartícules en aplicacions en medicina.
El treball, emmarcat en la tesi doctoral de Laura González-Moragas, analitza els canvis a nivell molecular influenciats per la presència de les nanopartícules.