Les mostres de Miquel Navarro i Jorge Muñoz reobrin el Veles e Vents que preveu una inversió de 5,5 milions en 7 anys

  • Es preveu enderrocar les "seqüeles de la F1" a la zona, recuperar els poblats marítims i millorar l'accés al mar

VilaWeb

Redacció

14.06.2016 - 18:39
Actualització: 14.06.2016 - 18:54

Es preveu enderrocar les “seqüeles de la F1” a la zona, recuperar els poblats marítims i millorar l’accés al mar

VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)

Les ‘Figures de la batalla’ de l’escultor Miquel Navarro i les fotografies de ‘El Clot’ de Jorge Muñoz arranquen la programació cultural del nou Veles e Vents que reobri les portes amb l’objectiu de convertir-se en obligat punt de trobada per a la societat valenciana i “seduir” tant als veïns dels barris marítims com a turistes de tot el món.

Concerts, exposicions, teatre, conferències, dansa i tota tipus d’expressions artístiques “conviuran” amb cursos de formació en hostaleria i una oferta gastronòmica basada en productes valencians que conjugarà “tradició i innovació”. La iniciativa, que suposarà 5,5 milions d’euros en 7 anys, pretén recuperar i obrir a la societat este emblemàtic edifici amb activitats que ho facen atractiu “tot l’any”. I per a donar-les a conèixer, ja estan en converses amb Turisme València, que publicitarà el lloc en diferents fires.

Així ho han avançat este dimarts el director regional de Relacions Institucionals d’Heineken Espanya, Pablo Mazo, el director gastronòmic del Grupo La Sucursal, Javier de Andrés, i el director general del Consorci de La Marina Real Joan Carles I, Vicent Llorens, impulsors del projecte en col·laboració amb l’Escola d’Hostaleria de la Fundació Cruzcampo i la Universitat de València (UV). A final de mes, totes les instal·lacions estaran ja a ple rendiment.

Des d’este dimecres ja es podrà visitar la mostra ‘El Clot’ del fotògraf valencià Jorge Muñoz, guanyador del Lux Professional Photography Award (2015) i finalista dels Premis ZEISS de Sony Worldphoto (2016). Les seues instantànies de retrat i fotografia documental “reflectixen la identitat de la cultura gitana” i la vida d’estes famílies al barri marítim, ha explicat l’autor.

Les seues imatges conviuran amb una instal·lació “mai vista” del Premi Nacional d’Arts Plàstiques (1987) Miquel Navarro, que fa una revisió contemporània dels soldats de Xi’an en peces d’alumini de 3,5 metres d’altura i 300 kg.

La programació d’arts plàstiques combinarà l’impuls als joves valors i el reconeixement de figures consagrades de l’art com Björn Dahlem. Haurà festivals fotogràfics i creacions new media art que utilitzaran el videowall de 25m2 per donar la benvinguda als visitants.

L’escenari ‘Amstel Art’ serà seu de la pròxima edició del Circuit Bucles de Dansa Contemporánea. A més acollirà un club de jazz i oferirà concerts d’artistes locals, nacionals i internacionals. La seua programació arrencarà amb el cicle d’estiu ‘Dijous al Veles’, que setmanalment oferirà directes al costat del mar.

Una altra proposta arribarà el juliol amb ‘Els Vents al Veles’, emmarcada en el Festival AETYB València 2016, reunirà grans figures nacionals i internacionals dels instruments de vent. Pròximament la Berklee College of Music donarà “sorpreses” també ací.

TRES PROPOSTES CULINÀRIES A “PREUS MITJANS”

L’empresari i director gastronòmic del Grupo La Sucursal, Javier de Andrés, ha estat l’encarregat de presentar la part culinària que espera convertir La Marina Reial de Valencia en “destí gastronòmic” amb una “oferta variada d’acord amb l’esperit del Veles e Vents, que reivindica les aportacions més singulars de la cultura valenciana sense renunciar a la innovació”, ha apuntat.

A la planta d’accés, el restaurant mediterrani ‘La Marítima’ neix sota el concepte de “quilòmetre zero”, utilitzant les primeres matèries valencianes i de temporada. La seva cuina en arrossos combina tècniques de l’enfornat ceràmic japonès al costat del repòs de les brases en taronger i en la carta apareixeran productes frescos del mar i una recuperació del patrimoni de la cuina dolça valenciana.

En la primera planta, la microcerveseria ‘Malabar’ aspira a convertir-se en un punt de trobada tant per a l’oci i intercanvi d’idees en indústries creatives i innovadores. La seua cuina estarà oberta tota la jornada i incorporarà des del clàssic esmorzaret a esmorzars continentals, tapes d’autor, rebosteria, entrepans i menús. Una aposta per la coneguda ‘finger food’, preparacions informals i de qualitat, que podran acompanyar-se amb més de 25 marques diferents de cervesa.

Finalment, l’alta gastronomia apujarà a la tercera planta amb ‘La Sucursal’, restaurant a càrrec del reconegut xef Jorge de Andrés on l’avantguarda culinària i les innovacions tècniques seran la senya d’identitat d’una cuina de creativa i d’autor. Un espai amb un exquisit servici de taula en la carta del qual s’inclouran dos menús degustació que començarà a funcionar al mes de juliol.

Segons ha explicat Javier de Andrés, els preus seran acords als “preus de l’entorn”, i han estat “més populars i de mercat” en ‘Malabar’ i acord al “preu mitjà de l’entorn de platja” en ‘La Marítima’. L’empresari ha assegurat que “cultura i gastronomia juntes funcionen. A la gent li agrada anar a dinar o sopar i divertir-se”, ha afegit.

FORMACIÓ “PROFESSIONALITZADA”

La tercera pota sobre la qual s’assenta la nova oferta del Veles e Vents tracta de “professionalitzar” el sector de la gastronomia. Així es convertix en la nova seu de l’Escola d’Hostaleria a València, amb un equip docent coordinat pel xef Jorge de Andrés, que ve a sumar-se als ja existents en ciutats com Sevilla o Jaén, amb més de 15 anys d’història i un programa de desenvolupament d’habilitats en l’hostaleria moderna que inclou pràctiques en centres de primer nivell.

A més, l’edifici acollirà activitats del primer Grau en Ciències Gastronòmiques impartit en la UV, els estudis del qual volen formar professionals amb una bona base de coneixements científics, tecnològics, de salut i de gestió empresarial, capaços de dissenyar projectes i gestionar serveis gastronòmics en els camps professionals de l’alta cuina, de la restauració comercial i col·lectiva i de la indústria alimentària.

El degà de la Facultat de Farmàcia de la UV, Juan Carlos Moltó, ha defensat que “la gastronomia no ha de ser patrimoni d’uns pocs, cal democratitzar” i que els alumnes d’una universitat pública la UV puguen utilitzar les modernes instal·lacions del Veles e Vents i es puga “recuperar” este espai per a omplir-lo d’activitat.

UNA “AVENTURA”

Per la seua banda, el director general del Consorci de La Marina Real Joan Carles I ha fet seus els versos del cèlebre poeta valencià Ausiàs March, el poema del qual ‘Veles e Vents’ dóna nom a este edifici d’11.000 m2 dissenyat per David Chipperfield i Fermín Vázquez el 2006. “Faent camins dubtosos per la mar” (fent camins dubtosos pel mar), ha evocat, per a admetre que emprenen una “aventura dubtosa però imaginativa i creativa en què patiments pel camí però ho passarem millor”, ha augurat.

En este sentit, Vicent Llorens ha manifestat que li agradaria que “el nou Veles e Vents fora el començament d’esta nova València que després d’anys de patir el que no es mereixia comença un nou reconeixement”.

RECUPERAR ELS POBLATS MARÍTIMS I MILLORAR L’ACCÉS AL MAR

Llorens ha confiat que la nova oferta del Veles e Vents servisca com a eix per a “recuperar els poblats marítims. “És la nostra responsabilitat”, ha assumit.

A més, pel que fa a la connexió amb la resta de la ciutat, ha apuntat que l’edil de Mobilitat, Giusepe Grezzi, ja està “estudiant” la manera convertir l’avinguda del port en un ‘bulevard’ que connecte la ciutat amb el mar. “Les connexions són bones”, ha defensat, però “cal trencar amb la sensació que la Marina és un lloc reservat”.

De la mateixa manera ha avançat la seua intenció de “reordenar” el front marítim i acabar amb les “antigues seqüeles de la Fórmula 1” que fan que “ni els taxistes saben com funcionar” per la zona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor