Les mentides i intromissions polítiques d’Elon Musk fan reaccionar els polítics europeus

  • En una coincidència poc habitual, el primer ministre britànic, el president francès, el portaveu del canceller alemany i el primer ministre de Noruega, de partits de dreta i d'esquerra, censuren les intoxicacions polítiques i les mentides que fa córrer l'home més ric del món

VilaWeb
El primer ministre britànic, Keir Starmer, durant les seves declaracions sobre Elon Musk

Redacció

07.01.2025 - 01:49
Actualització: 07.01.2025 - 08:06

El primer ministre britànic, Keir Starmer, finalment ha hagut de respondre a les constants falsedats sobre el seu passat com a fiscal que ha fet córrer Elon Musk a la seva xarxa social, X.

En una intervenció molt mesurada, Starmer ha condemnat –sense dir-ne el nom– els atacs d’Elon Musk contra el govern britànic. Ha dit que les seves “mentides i desinformació” amplifiquen el “verí” de l’extrema dreta. “Aquells que escampen mentides i desinformació tan lluny com poden, no estan interessats en les víctimes –ha dit als periodistes–. Estan interessats en ells mateixos.” I ha afegit: “M’agrada el debat polític, el debat vigorós que hem de tenir, però s’ha de basar en fets i veritat, no en mentides, no en aquells que estan tan desesperats per cridar l’atenció que estan disposats a degradar-se a ells mateixos i el seu país.”

El primer ministre també ha criticat amb fermesa els polítics conservadors que s’han “enfilat al carro” reclamant ara una investigació nacional sobre l’escàndol en què ha centrat els seus atacs Musk, després d’haver incomplert durant catorze anys totes les recomanacions dels informes sobre aquest cas.

La desinformació que fa córrer Musk

Musk ha desempolsat aquests dies un escàndol que va sacsar el Regne Unit fa quinze anys i ho ha aprofitat per atacar sense proves l’actual govern.

Portada del diari The Times del 24 de setembre de 2012 dedicada a l’escàndol que ara Musk afirma que la premsa està amagant.

El 2010 va esclatar un gran escàndol a la premsa quan es va saber que en algunes ciutats del nord, sobretot Rochdale, Oldham i Rotherham, xarxes d’homes d’origen paquistanès havien abusat de noies menors. Després una llarga investigació, es va concloure que entre el 1997 i el 2013 1.400 infants havien estat víctimes d’aquesta trama. El cas va ser seguit abundantment per tota la premsa britànica del moment i bona part de la premsa internacional, malgrat que ara Musk afirma que els diaris no en volen parlar per encobrir els polítics.

Ara Musk ha fet aquestes afirmacions infundades sobre l’escàndol a X, on ha assegurat que Starmer n’és “còmplice” i que hauria d’anar a la presó. També ha atacat l’ex-primer ministre Gordon Brown basant-se en un suposat memoràndum del Ministeri d’Interior que ell afirma que es va enviar a la policia durant el mandat de Brown, indicant-los que no investiguessin els presumptes abusos, perquè les noies tenien el dret de decidir sobre la seva vida sexual.

L’origen d’aquesta falsa afirmació, segons diuen Musk i els seus seguidors, és una entrevista a la BBC del 2018 a Nazir Afzal, ex-fiscal en cap del nord-oest d’Anglaterra, que va portar nou dels culpables d’aquesta trama davant la justícia el 2012 i que després es va fer càrrec d’una unitat especial de lluita contra aquests grups.

Una vegada publicades les acusacions de Musk, Afzal mateix ha aclarit que mai no hi va haver cap circular ni guia específica sobre “bandes de violadors de menors” com la que Musk afirma que hi va haver a partir d’una interpretació de les seves paraules en aquella entrevista. Afzal, que és molt crític amb la manera com es va portar el cas en un primer moment, diu és que alguns policies van interpretar de manera errònia una circular que aclaria quan es podia detenir un infant i quan no, a partir de la renovació de la llei d’infància.

El multimilionari americà, que va donar suport públic i diners a l’extrema dreta britànica fa poques setmanes i que ha demanat l’alliberament d’un dirigent ultra, ha tornat a posar el focus en el cas i ara acusa Starmer pel fet que va dirigir el Servei de Fiscalia de la Corona entre el 2008 i el 2013, cosa que el feia responsable màxim de presentar càrrecs per presumptes delictes a Anglaterra i Gal·les.

El paper de Starmer

La raó és que el 2009, quan feia nou mesos que Starmer havia assumit el càrrec, la fiscalia local va prendre la decisió de no processar una dels presumptes culpables a Rochdale, tot argumentant que la víctima no semblava fiable ni creïble. No hi ha proves que Starmer en fos informat del cas, però, malgrat això, Musk ha dit que aquesta decisió implica que “Starmer ha de dimitir i enfrontar-se a càrrecs per la seva complicitat en el pitjor crim en massa de la història de la Gran Bretanya”.

El 2011, quan Nazir Afzal, va prendre possessió del càrrec de fiscal en cap del nord-oest d’Anglaterra, va revocar immediatament aquella decisió de la fiscalia del 2009. I gràcies a això nou homes van ser finalment condemnats i empresonats el 2012 per l’explotació sexual de 47 noies.

Afzal, molt crític amb el comportament anterior de la policia i la fiscalia, va afirmar al 2022: “L’única manera de portar aquell cas va ser admetre que havíem fallat a les víctimes quan van presentar la primera denúncia el 2008. I el fet és que Keir [Starmer] va estar totalment a favor de la decisió d’admetre públicament que ens havíem equivocat.”

Més tard, el 2013, Starmer mateix va revisar els procediments de la fiscalia sobre com tractar aquests casos amb l’objectiu d’assegurar-se que les víctimes no fossin rebutjades en el futur per la policia o la fiscalia i que tots els casos s’investiguessin a fons. I Afzal va elogiar el compromís de l’actual primer ministre en la lluita contra els abusos sexuals: “Keir [Starmer] va marxar el 2013, amb la fiscalia havent passat en poc temps de tenir un comportament nefast en els casos d’abusos sexuals a tenir la taxa de condemnes més alta de la nostra història. I això no hauria estat possible sense el suport, els recursos i la protecció que em va donar Keir Starmer.”

Malgrat tot això, Musk, dilluns, va afirmar que Starmer havia menystingut repetidament “els precs d’un gran nombre de nenes i els seus pares per assegurar-se el suport polític [de la comunitat paquistanesa]”, afirmació que passa per alt el fet que Starmer no feia política en aquell moment, perquè no hi va entrar fins el 2015.

Macron diu que Musk dirigeix “el moviment reaccionari mundial”

El president francès, Emmanuel Macron, s’ha afegit a la campanya de crítiques contra Elon Musk.

“Fa deu anys, qui s’hauria imaginat que el propietari d’una de les xarxes socials més grans del món donaria suport a un nou moviment reaccionari internacional i intervindria directament en les eleccions europees, incloses les d’Alemanya?”, ha dit Macron.

En un discurs davant els ambaixadors francesos, el president francès, que temps enrere havia tingut una relació estreta amb Musk, no va esmentar l’home més ric del món però va deixar molt clar de qui parlava.

El primer ministre noruec diu que els aliats no es tracten així

Les crítiques han arribat també del primer ministre noruec de centre-dreta, Jonas Gahr Støre. També sense esmentar Musk pel seu nom, Støre ha dit: “Trobo preocupant que un home amb un accés enorme a les xarxes socials i amb immensos recursos econòmics s’impliqui tan directament en els afers interns d’altres països.” I ha afegit: “Així no és com haurien de ser les coses entre democràcies i aliats”, en una al·lusió directa al paper que Musk té en l’administració Trump.

En resposta a una pregunta sobre què passaria si Musk s’involucrés directament en la política noruega, Støre va afegir que esperava que els polítics del país –que s’enfronten en unes eleccions generals al setembre– advertissin contra aquest tipus d’esforços i se’n desmarquessin.

Alemanya també es queixa

Un portaveu del govern alemany va esmentar Musk pel seu nom, però va dir que tots i els seus esforços per portar al poder l’extrema dreta de l’AfD, el govern alemany creu que la seva influència sobre els votants és limitada. “Les persones normals, sensates i decents són una gran majoria en aquest país”, va dir en una conferència de premsa a Berlín.

El govern alemany ha pres una actitud displicent. “Actuem com si les declaracions de Musk a Twitter poguessin influir un país de 84 milions de persones amb mentides, mitges veritats o opinions, però simplement no és el cas”, ha dit el portaveu.

Musk ha entrat de ple en la campanya electoral alemanya donant suport a l’extrema dreta, tot i que, a diferència del que ha fet al Regne Unit, no ha pogut finançar el partit perquè la llei alemanya prohibeix la dependència econòmica de donants estrangers.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor