07.05.2018 - 19:16
|
Actualització: 08.05.2018 - 00:11
El govern espanyol té encarregades per a enguany 12.000 medalles policíaques de la creu amb el distintiu blanc i 500 més amb el distintiu vermell. Són creus al mèrit policíac que serveixen per a condecorar agents i comandaments de la policia espanyola per la seva feina. Són més del doble de les que es van encarregar l’any passat, cosa que ha fet pensar que el ministeri de Juan Ignacio Zoido vol condecorar els agents enviats a Catalunya a reprimir el referèndum del primer d’octubre. De moment, el govern espanyol no ho ha volgut confirmar, ni ha assignat encara aquestes medalles a cap agent. El preu que té la compra de les medalles és de 272.000 euros, però el cost de la condecoració pot ser molt més alt, perquè algunes tenen associada una pensió vitalícia a qui la rep.
Ciutadans també pressiona el PP amb aquestes condecoracions, i demà presentarà al congrés espanyol una proposta sobre això. Vol que es premiïn els milers d’agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil que van actuar violentament contra els votants catalans durant el referèndum. Rajoy i Zoido de moment són prudents, perquè també tenen pressions dins el cos, d’aquells sectors que consideren que sí que s’haurien de condecorar els agents però que s’hauria de fer també amb molts altres que durant molts anys van ser destinats al País Basc.
Ara com ara, les medalles ja les tenen encarregades. Són 12.000 amb el distintiu blanc, que no tenen associada cap pensió; i 500 amb el vermell, que impliquen un augment per tota la vida del 10% del sou dels policies que la reben. El 2017, l’encàrrec de medalles fou de 5.000 creus de distintiu blanc i 200 de vermell. L’augment és notable, però fins ara no s’ha justificat. La possibilitat que acabin essent condecorats contrasta amb el fet que els agents dels Mossos d’Esquadra que van intervenir en el dispositiu del 17 d’agost, arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils, ni tan sols han cobrat les dietes d’aquells dies.
Aquestes distincions a agents de la policia espanyola són regulades per una llei del 1964. Per a obtenir-ne una de distintiu vermell, cal haver resultat ferit ‘en un acte de servei’, haver dut a terme ‘un fet abnegat o que posi de manifest un alt valor en el funcionari’, o bé ‘fets extraordinaris’ que hagin posat els agents en una situació de risc. Amb el distintiu blanc es premia ‘haver realitzat qualsevol fet que evidenciï un alt sentit del patriotisme o de lleialtat’. La llei la va rubricar, com a cap d’estat, Francisco Franco. Un decret del 1995 la posava una mica al dia en relació amb les retribucions i amb l’estructura del cos de la policia.
Justament, les retribucions que van associades a aquestes medalles, i a l’ordre del mèrit de la Guàrdia Civil, actualitzades el 2012, són un dels aspectes més polèmics. Per l’opacitat que hi ha sobre els diners que es paguen en pensions als agents condecorats i per l’arbitrarietat en els criteris amb què es lliuren les medalles.
Quants diners es paguen en pensions?
Quants diners significa el pagament de la pensió als agents? No fou fins l’any passat que el diputat del PSOE Antonio Trevín va obtenir una resposta de l’executiu a aquesta pregunta. El ministeri s’havia gastat el 2016 17,8 milions d’euros per pagar les pensions per les condecoracions atorgades: 11,2 milions per les distincions atorgades a policies i 8,6 milions a guàrdies civils. Segons la informació facilitada pel govern espanyol, aquesta quantitat s’havia anat augmentant els últims anys, a compte del pressupost de l’estat, i fins i tot en el cas de les condecoracions de la policia espanyola s’havia hagut de fer ús dels fons de reserva de la seguretat social.
Segons les estimacions que han fet alguns sindicats policíacs, aquestes condecoracions impliquen un suplement fins a cinc-cents euros mensuals per a comissaris i inspectors, i uns 200 euros per a la resta. Però un mateix policia pot ser condecorat més d’una vegada, i la pensió, en aquest cas, és acumulable: és a dir, que tindria un augment del 20%, del 30%, etc., del seu sou.
Recentment, alguns dels condecorats amb aquestes distincions han estat policies esquitxats per l’escàndol de l’Operació Catalunya, mitjançant la qual es van investigar polítics independentistes per a poder-ne treure draps bruts. Per exemple, l’ex-director adjunt operatiu de la policia Eugenio Pino, cap d’aquella policia política. Pino es va jubilar havent estat guardonat amb el distintiu vermell i amb la medalla de plata, que implica un augment del 15% del sou. Això vol dir un pensió anual extra de 3.700 euros.