05.02.2021 - 12:36
|
Actualització: 05.02.2021 - 13:00
El Gremi de Llibreters i la Cambra del Llibre veuen com un alleujament l’aixecament de les restriccions del govern català, que permetrà tornar a obrir els dissabtes i, per als establiments de més de quatre cents metres quadrats, tornar a aixecar la persiana. Maria Carme Ferrer, presidenta dels llibreters, reconeix que la lluita ha fet que se’ls consideri definitivament un bé essencial que: “Se’ns deia amb la boca petita i no es veia”. Les limitacions de les últimes quatre setmanes, segons dades del sector, els han fet perdre un 38,7% de les vendes, una xifra molt desigual entre les llibreries petites i les grans. Patrici Tixis, president de la cambra agraeix la decisió, encara que arribi quatre setmanes tard.
Segons Ferrer, els grans establiments han perdut molts diners perquè no han pogut ni tan sols obrir. Els espais de menys superfície s’han pogut mantenir, malgrat que els dissabtes no podien obrir perquè es regien per les limitacions generals del comerç. Assevera que: “Ha estat molt desigual”.
Es reivindiquen com un espai social i esperen no tornar a viure un nou tancament perquè ara ja s’ha fet el pas de considerar-les essencials. La presidenta del gremi conclou que: “Tinc l’esperança que no passi, però no sabem la lletra petita i vivim al dia”. Assegura que donen vida a barris i ciutats i que, durant el confinament, han detectat un augment de l’interès per la lectura.
Patrici Tixis ha dit que des de la cambra, quan es va excloure les llibreries, no van entendre el que estava passant perquè era una gran incoherència amb la declaració del govern català sobre la cultura com a bé essencial.
Tanmateix, el sector agraeix que hi ha hagut aquesta rectificació. Per a Tixis, quan les coses no s’han fet bé s’han de canviar perquè si no l’equivocació és doble. Així, ha constatat que, si s’ha pogut incloure les llibreries a les excepcions, és perquè s’ha aplicat un criteri que és la que ells demanaven fa dies. Ha afegit que: “No estàvem reclamant res que no fos coherent i que no es pogués aplicar en aquest moment”. Ha explicat que la incoherència ha quedat resolta i que es demostra que la llibreria és més que un comerç. A parer seu, és un agent cultural que distribueix i fa arribar a la població un bé essencial, de manera que aquestes botigues han de poder estar obertes.
El president de la cambra ha afirmat que: “Cada dia que les llibreries estan tancades és un perjudici econòmic molt important”. Pel que fa a la seva afectació a la facturació de 2021, Tixis ha desitjat que el segon semestre tingui condicions de major normalitat en un any que partirà, en l’àmbit econòmic, amb quatre setmanes de restriccions.
Les llibreries han estat quatre setmanes totalment tancades els dissabtes, i entre setmana només han pogut obrir les de menys de quatre cents metres quadrats, el que ha afectat molt les botigues i el sector. A manca de la resolució i els seus detalls, la cambra entén que amb la nova normativa les llibreries de més de quatre cents metres quadrats també podran obrir, així com els comerços essencials d’aquesta superfície ho poden fer.
En el terreny de la negociació amb el govern, des del sector han intentat cada setmana aportar arguments per ajudar que aquesta decisió es pogués prendre, amb una interlocució permanent. També intentar mostrar que el benefici per al sector i els ciutadans era molt gran, i el risc per a la salut era mínim. Amb la reobertura els dissabtes, Tixis ha defensat que el perill està molt acotat, mentre que el benefici de poder tenir la llibreria oberta i poder anar a buscar llibres el benefici és molt alt.