Les línies d’investigació més esperançadores per a derrotar la sida

  • A l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa treballen en quatre línies de recerca per a enfortir el sistema immunitari i eliminar el virus

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

30.11.2018 - 21:50

Aquest 2018 fa trenta-cinc anys que la revista Science va publicar l’article on s’identificava un retrovirus com a l’agent causant de la sida, un descobriment clau per a desenvolupar el tractament antiretroviral que ha convertit en crònica una malaltia altament mortal. Amb el pas dels anys, aquest èxit ha comportat un inconvenient: la gent gran amb VIH envelleix més de pressa i desenvolupa amb més facilitat malalties associades a l’edat, com ara la diabetis, l’osteoporosi i càncers. ‘La recerca que hi ha ara és aconseguir d’evitar la infecció crònica’, explica el doctor Roger Paredes, metge i investigador de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa. En aquest centre amb seu a Barcelona, que dirigeix el doctor Bonaventura Clotet, es desenvolupen algunes de les línies de recerca més esperançadores de la lluita contra la sida.

Segons que explica el Dr. Paredes, per curar la malaltia caldrà atacar-la des de diferents flancs, molts dels quals ja s’investiguen. Però primer pas és diagnosticar com abans millor els contagis i començar el tractament antiretroviral per a aturar la multiplicació del virus. ‘El congelen i el deixen indetectable, sabem que hi és, però quan mirem a la sang no el veiem. Si s’atura el tractament, el virus torna a sortir’, explica. És culpa del reservori viral, format per cèl·lules infectades pel virus que romanen en estat latent i no poden ser detectades ni destruïdes pel sistema immunitari.

El següent pas per a curar la sida és no conformar-se a congelar les cèl·lules infectades, sinó destruir-les. Per aconseguir-ho caldria, d’una banda, despertar aquestes cèl·lules i, d’una altra, reforçar el sistema immunitari perquè pugui atacar-les. A l’IrsiCaixa treballen en quatre línies de recerca per a enfortir el sistema immunitari: la vacuna terapèutica, fàrmacs per a estimular el sistema immunitari, anticossos capaços de matar cèl·lules infectades i la modulació del microbioma, que és el conjunt de bacteris d’un organisme i són fonamentals per a regular el sistema immunitari.

‘Un dels problemes quan ens infectem per VIH i el tenim controlat pel tractament és que el virus adorm el sistema immunitari’, explica el Dr. Paredes. ‘Podem ensenyar al sistema immunitari trossos del VIH amb una vacuna terapèutica perquè el reconegui i pugui enfortir-se contra ells.’ A banda de la vacuna terapèutica, a l’IrsiCaixa desenvolupen vacunes preventives per a evitar les infeccions que ja es proven amb ratolins i models de cultius. Un dels punts positius és que aquestes mateixes vacunes poden curar altres patologies: ‘Nosaltres la fem servir per al VIH, però també es pot fer servir com a vacuna contra el càncer o altres malalties. Al final, la base és la mateixa i només en canviem els antigens.’

‘Anem avançant, tenim a prop una vacuna que es prova en assaigs clínics amb pacients que sabem que va tan bé, o millor, que les vacunes que es proven als EUA o Anglaterra. També tenim uns anticossos desenvolupats a l’IrsiCaixa en fase d’estudi en ratolins’, explica.

El Dr. Paredes és el cap del grup de genòmica microbiana, un àmbit en què l’institut és centre centre punter. ‘Comencem a veure que la composició del microbioma de cadascú pot afectar la capacitat de respondre del sistema immunitari.’ Segons que explica, a l’IrsiCaixa hi ha una línia de recerca molt potent per a entendre com es pot modificar el microbioma per enfortir la resposta del sistema immunitari.

Prevenir contagis: primer pas per a derrotar la malaltia
Tenint en compte que quan una persona infectada amb el VIH està en tractament antiretroviral ja no pot transmetre el virus, la prevenció i la detecció són cabdals. El problema és que, segons el departament de Salut, el 12% de les persones infectades no ho saben. ‘Fa molts anys que recomanem d’utilitzar el preservatiu i no hem aconseguit d’aturar les infeccions, en canvi, als llocs on s’implementa la PrEP les taxes de noves infeccions es redueixen’, diu l’investigador.

La PrEP (profilaxis pre-exposició) és un fàrmac que impedeix el contagi del VIH tot i l’exposició al virus. ‘Els primers estudis es van fer prenent la pastilla de manera continuada cada dia, però estudis posteriors van demostrar que si prens la pastilla unes hores abans i unes hores després de la relació sexual, també et protegeix moltíssim’, explica l’investigador.

Ara per ara, el Ministeri de Sanitat espanyol no permet que els metges receptin la PrEP, però això no impedeix que se’n consumeixi. La recepten per fer assaigs clínics i es pot comprar per internet i al mercat negre, cosa que el Dr. Paredes critica perquè impedeix de fer un seguiment adequat dels seus efectes.

‘Si a Barcelona diagnostiquéssim i tractéssim totes les persones infectades, i implantéssim la PrEP, molt probablement podríem eliminar el virus o disminuir-lo a nivells molt baixos els cinc anys vinents’, aventura.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor