Les Kol·lontai inauguren el Barnasants, que commemora la Revolució dels Clavells

  • Comencen més de cent concerts del festival de cançó d’autor, entre els quals, els de Cesk Freixas, Borja Penalba, Renaldo&Clara, Maio, Pau Alabajos, la Maria, Clara Peya o Miquel Gil

VilaWeb
Meritxell Gené, Ivette Nadal i Sílvia Comes són les Kol·lontai (fotografia: Juan Miguel Morales).
Redacció
25.01.2024 - 21:40
Actualització: 26.01.2024 - 17:44

Meritxell Gené, Ivette Nadal i Sílvia Comes pugen avui a l’escenari del Teatre Joventut de l’Hospital de Llobregat per portar-hi el nou espectacle de les Kol·lontai, “Germanes de frontera”. Amb aquest concert s’inaugura enguany el festival Barnasants, que va impulsar aquesta unió musical el 2017 amb motiu del centenari de la revolució bolxevic. Havia de ser un concert especial i es va convertir en una ronda de concerts per tot el país i un disc. Ara, set anys després, les tres cantautores hi tornen, amb un so renovat i un espectacle “més feminista que mai” en què posen veu a les paraules d’autores com Maria-Mercè Marçal, Ana Dodas, Marta Pessarrodona, Audre Lorde o Frida Kahlo. És el tret de sortida d’una programació que preveu un centenar de concerts de cançó d’autor i que commemorarà els cinquanta anys de la Revolució dels Clavells.

“El poble és qui mana” resa el cartell d’enguany del Barnasants, protagonitzat per dos grans clavells que recorden la revolució amb què els portuguesos van tombar la dictadura el 25 d’abril de 1974. I per commemorar-ne els cinquanta anys, el festival ha preparat un recital col·lectiu, amb la direcció artística de Núria Piferrer, Névoa, que tindrà lloc el 13 d’abril també al Teatre Joventut. L’altra commemoració serà la dels cent anys de la mort de Joan Salvat-Papasseit, amb un concert d’homenatge a càrrec de Tomàs de los Santos i Elsa Tronchoni que recorrerà uns quants escenaris del país.

El director del festival, Pere Camps, i la directora adjunta, Laura de Agorreta Camps, mostren el cartell del festival d’enguany.

Un dels primers concerts destacats d’enguany serà el de Cesk Freixas (diumenge, 4 de febrer, Teatre Joventut), que presentarà l’espectacle de celebració dels vint anys i de tancament d’etapa, atès que ha anunciat que l’any que ve donarà per acabat aquest projecte de cançó d’autor, tal com ens explicava fa uns dies. El febrer també serà el torn de Borja Penalba (dijous, 29, Paral·lel 62), que s’estrena amb un projecte tot sol que comença a caminar i del qual ens parlava en una entrevista, Giròvag, i el d’Èric Vinaixa (divendres, 2, Luz de Gas) i Ivette Nadal (divendres, 23, a l’Ateneu Igualadí), entre més.

A més, el Barnasants i el Tradicionàrius s’han tornat a ajuntar per muntar el petit cicle Trad’autor, que portarà als escenaris Carles Dénia (diumenge, 18 de febrer, Auditori Barradas); Alba Careta i Henrio (dimecres 21 de febrer, l’Auditori de Barcelona), que presenten Udolç, el tercer disc del projecte Càntut en què recuperen cançons de bressol; i Miquel Gil (divendres, 15 de març, CAT), entre més.

La programació del març continuarà amb els concerts de Marc Parrot, Magalí Sare i Manel Fortià, Alidé Sans, Renaldo&Clara (a Vilafranca del Penedès), Jordi Lanuza, Cafè d’Alger, Clara Peya, Cris Juanico, Maio, Roger Padrós, Paula Valls i un homenatge col·lectiu a Ovidi Montllor. I a l’abril, amb noms com els de Pau Alabajos cantant Estellés, la Maria (que ens parlava del seu projecte en aquesta entrevista), Jordi Montañez, Joan Isaac i Carme Sansa o Andreu Valor.

Les darreres setmanes del festival, al maig, duran les cançons de Pi de la Serra (a Figueres), Tomeu Penya, Maria Rodés (a Gelida), Eduard Iniesta, Rafa Xambó i Toti Soler i Gemma Humet, entre molts més.

Enguany, el país convidat del festival és el Perú, cosa que fa que s’hagin programat actuacions de cantautors peruans, com ara, Amaru Angoitia, Gaddafi Núñez, Myriam Quiñones i Omar Camino.

D’avui i fins el 19 de maig, amb un concert d’Ismael Serrano, els espais habituals de Barcelona i també escenaris de Sant Feliu, l’Hospitalet, Olesa, Tàrrega i Mataró, a més dels esmentats, s’ompliran de música i posaran la cançó d’autor al servei de la paraula, la reivindicació i la memòria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor