26.08.2022 - 06:00
El divendres 2 de setmana arrenquen a Calella les JIF, o Jornades Internacionals Folklòriques, d’Adifolk, que enguany arriba a mig segle de vida amb la voluntat de cohesionar els pobles del món a través de la dansa. Seran deu dies, 22 municipis i una seixantena d’activitats, amb espectacles, cercaviles, balls i també tallers i xerrades, que convidaran a descobrir les cultures dels cinc països convidats, Bulgària, Brasil, Mèxic, Kenya i Romania.
En la presentació, el president d’Adifolk, Ivan Besora, va destacar que les JIF són el “festival que arriba a més llocs del país”. I és que en els darrers anys el projecte ha apostat fort per la proximitat i el territori, i si abans de la pandèmia feia parada a quinze localitats, enguany la llista s’amplia fins a vint-i-dues, entre elles Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Arenys de Munt, Parets del Vallès, Ripoll, Cambrils, Montblanc o Les Borges Blanques, a més de Calella i Falset com a inici i cloenda, respectivament.
Les cultures del món
Per aquesta 50a edició, el festival ha convidat a cinc formacions internacionals, Companhia Barrica de Maranhão de Brasil, Katros de Monterrey de Mèxic, Tarumbeta de Kènia, Ensemble Folk Românașul de Romania i el Detelini de Bulgària.
De Catalunya participaran La Clavellinera de Falset i Banda de música Vila de Falset, qui s’ha encarregat de fer els arranjaments a l’himne de les JIF, adaptant la peça per bandes i donant-li un to més solemne. A més, també a cada municipi actuaran entitats de cultura popular locals, com geganteres, grallers, esbarts, sardanistes, ball de gitanes, etc.
Una seixantena d’activitats
Calella (Maresme) tornarà a ser l’encarregada d’obrir les jornades, el divendres 2, amb la recepció oficial dels grups a l’Ajuntament i un tastet musical a la plaça de l’Ajuntament al migdia, amb les mentre que al vespre i nit serà la Gran Cercavila i l’espectacle inaugural, dedicat als cinquanta anys d’història d’aquest esdeveniment.
Durant tota la setmana, Calella acollirà altres propostes, com mercat de folklore i artesanies, taller de danses i balls, un concert de músiques del món i la passada de comiat amb els grups internacionals, el divendres 9 de setembre.
Paral·lelament, les jornades iniciaran el seu itinerari pel país, i oferiran actuacions, cercaviles, tallers, xerrades i exposicions. A més, el 7 de setembre hi haurà una recepció institucional al Parlament i al Palau de la Generalitat, l’11 de setembre una actuació al Parlament en el marc de la Diada. Falset tancarà el viatge el dissabte 10, amb una gran cercavila al migdia pels carrers i places, i l’espectacle de cloenda al Teatre de l’Artesana a la tarda.