‘Les joies del Noucentisme’ reivindica les obres “més emblemàtiques” de l’etapa

  • La doctora en Història d'Art Modern i Contemporani Mercè Vidal ha reivindicat en el llibre de gran format 'Les joies del Noucentisme' (Enciclopèdia Catalana) les 120 obres "més emblemàtiques" d'aquesta etapa polític-cultural de principis de segle XX.

VilaWeb
Redacció
10.07.2016 - 12:46

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

La doctora en Història d’Art Modern i Contemporani Mercè Vidal ha reivindicat en el llibre de gran format ‘Les joies del Noucentisme’ (Enciclopèdia Catalana) les 120 obres “més emblemàtiques” d’aquesta etapa polític-cultural de principis de segle XX.

Segons ha explicat l’autora en una entrevista d’Europa Press, l’obra reflecteix les millors creacions del Noucentisme, no només de Barcelona, sinó de tot Catalunya i fins i tot Mallorca –per on es va estendre–, i intenta posar en relleu l'”art del jardí com a espai humanista”, on la flora ha estat domesticada.

Aquell corrent, “com en l’època actual, intentava posar les bases d’un Estat, i sembla que estem en el mateix moment”, ha explicat Vidal, recordant que en aquell temps es va afermar el catalanisme.

Amb una conjunció de política i cultura, el món de les arts es va convertir en un marc idoni des del que es projectava la catalanitat, en potenciar-se un art social amb pinzellades de raó, mesura, harmonia, senzillesa i humanisme.

“SENSIBILITZAR EL CIUTADÀ”

Vidal ha esgrimit que darrere d’aquest moviment hi havia una clara intenció de “sensibilitzar els ciutadans” perquè apreciessin la bellesa, sempre amb un punt idealista a base d’obres senzilles.

D’aquesta manera, en les 416 pàgines d’aquesta obra, es troba arquitectura particular, pública i religiosa, jardins, pintura mural, pintura sobre tela i escultura, tot això fotografiat en l’àmbit privat i públic.

Per a la realització de l’obra, ha recorregut a llars de la burgesia catalana i també a espais públics que en aquella època eren llocs d’estiueig, com Viladrau, S’Agaró, Valldoreix i Sitges.

Comenten aquestes 120 obres una vintena d’experts en la matèria, tots ells catalans, i que mantenen algun vincle amb el Noucentisme, ja sigui per desenvolupar la seva activitat professional en museus, o per haver realitzat investigacions acadèmiques sobre aquesta qüestió.

EL QUE EL FRANQUISME VA INTENTAR ESBORRAR

A més d’haver-se basat en un criteri de representativitat, Vidal ha buscat que l’estat de conservació de les obres fos bo, i precisament ha deplorat el “poc respecte i valoració que ha tingut el Franquisme” cap a aquestes peces, tractant-les d’esborrar moltes vegades.

Aquest projecte s’emmarca en una col·lecció d’Enciclopèdia Catalana basada en joies artístiques, i que també ha recorregut el Romànic, el Modernisme i el Barroc, al qual ara se suma el Noucentisme, ha explicat l’editora, Mariona Cabana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor